用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文如何提升?
樓主: mandy1024
go

英文如何提升?

簽名被屏蔽

我小朋友k3, 雖然伴讀了超過1000本書,但她仍不願意自己主動看書。可能我只是很隨意的挑書給她所以未能讓她產生興趣。可否介紹有趣的適合5歲女孩可以自己看的中英文書

一些
原帖由 Jackeylwfd 於 11-4-29 11:09 發表
提升孩子英文能力:

當孩子已建立基本的閱讀水平,即有能力自行閱讀簡單的分章回的叢書,可為孩子編製三張書單:

第一張書單: 短篇英文小說 
短篇英文小說的長度由數十頁至約二百五十頁以下 (由淺至深),是留給孩子在平 ...

原帖由 overview 於 11-5-4 12:13 發表
因好多家長覺得睇書唔係first priority, 所以只會有時間才會做.  但只要當睇書係小朋友的樂趣, 變成一種習慣, 幾忙佢地都有辦法去做, 正如我們每晚都要吃飯. 一d小朋友一放學就開電腦, 電視,  唔會理自己有無時間.

...

我女係每日吹頭的時候睇書,我企後面幫佢吹,好似在髮型屋一樣

回覆 2# frenchfries 的文章

視力正常嗎?
認得那些非名詞、非動詞,但常常出現的字嗎?例如"這、在、怎麼、那些"之類。
英文字e.g. the, and, this, there, what, that, here, which.....etc

我想跟視力沒什麼關係。因為我要她指着字讓我們讀的。你指出的那些字她除了"怎麼"外其他都懂。如我叫她讀給我聽,兒童書她也有8-9成字都識。但她就是沒興趣自己看書。叫她自己看,她只會把書翻來翻去。

原帖由 lillymarie 於 11-5-10 04:51 發表
視力正常嗎?
認得那些非名詞、非動詞,但常常出現的字嗎?例如"這、在、怎麼、那些"之類。
英文字e.g. the, and, this, there, what, that, here, which.....etc ...

回覆 5# frenchfries 的文章

原帖由 stccmc 於 11-5-6 12:56 發表
A. 「睇睇睇,做完我用真金白銀買比你的課外補充未呀,陣間仲要要英文補習呀!」

B. 「要開足燈睇呀。夠唔夠書睇?」

C. 陪她睇。

D. 其他。

D.  雖然功課要做成兩個半鐘,我囡囡早上去下廁所,晚上食完飯都睇書,
A.  補充只在教試前做,
B.  驚佢『近視』,一定叫佢開燈,
C.  陪唔到,快我幾十倍,還理解到全部內容,好在還在第一層次。

簽名被屏蔽

囝囝剛睇完以下幾本, highly recommended !

Percy Jackson "The Demigod Files"
Anthony Horowitz - Alex Rider Adventure
- Stormbreaker
- Point Blanc
- Skeleton Key

原帖由 twokidsmum 於 11-5-7 23:18 發表
Warriors雖然有咁多本書,但一兩日一本好快睇完,唔會翻睇既書都係唔買咁多嘞,無咁多地方放呀!

大女早一兩年有睇過Jacqueline Wilson series, 最近唔覺佢睇.我通常由得佢自己係學校library借,久唔久係public library借.

我 ...

Dan Gutman 的 Weird school, 囝囝很喜歡. 今天借了他寫的 "homework machine", 囝囝話: very interesting.
啱 3-5年級學生睇. (不過我囝囝已6年級了, 佢好怕神化鬼怪故事, Dan Gutman呢類書就啱哂佢口味.)

有沒有小學程度關於間諜的英文故事書和作者可以介紹呢?小孩子剛發了一場美國總統熱,粗略認識了美國的各個時期,對冷戰時美蘇的間諜活動(atomic technology espionage, Cuban missile crisis)尤其有興趣。
如得其情,則哀矜而勿喜。

覆小謙伯伯:
Alex Rider 啱唔啱?一個?14歲仔做咗業餘間諜,英國、美國、澳洲、法國… 都有去。不過,你個侄仔係咪小一?定係另一個細路?Alex Rider 可能高小睇會啱D.

如果只係小一, Alex Rider可能太深.
或者可以睇吓, Capital Mysteries by Ron Roy, 都係講關於美國d spy, 不過一定唔會太深入.

原帖由 小謙伯伯 於 11-5-14 21:21 發表
有沒有小學程度關於間諜的英文故事書和作者可以介紹呢?小孩子剛發了一場美國總統熱,粗略認識了美國的各個時期,對冷戰時美蘇的間諜活動(atomic technology espionage, Cuban missile crisis)尤其有興趣。 ...

原帖由 小謙伯伯 於 11-5-14 21:21 發表
有沒有小學程度關於間諜的英文故事書和作者可以介紹呢?小孩子剛發了一場美國總統熱,粗略認識了美國的各個時期,對冷戰時美蘇的間諜活動(atomic technology espionage, Cuban missile crisis)尤其有興趣。 ...

可以試下
ZAC Power Series by H.I. Larry
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=zac+power

謝謝幾位,快速到網上遊走了一回,幾個series 都很吸引,有不少可能性,會到書店看去。

我自己看書有一個很致命的壞習慣,不論看的是書報還是路牌通告,總要「默讀」(subvocalization) 才能成事,因此閱讀奇慢,不可能 tackle 長篇的東西,對 what’s out there in the fiction market 也就毫不敏感了。(也是由於這點,我很惶惑是否應讓孩子讀書給我聽,怕會養成他 subvocalize 的慣性。)

偶然到書店的兒童書部,看到書架上分齡排列的 chapter books,琳瑯滿目。就會想:這麼多英文書在本地市場真能找到讀者嗎?現在我只一問,立時就有幾位家長給予針對性的建議,可見確實是有很多讀者的。

覆A-Mum:
就是我那個五歲多快升小一的侄兒小謙。他讀書很多很濫,但主要都是 non-fiction。若純以英文字彙量計,他識字的程度肯定是小學以上。當然不能說他可以隨意的看初中的英文書,因為除了字彙,閱讀還要有其他技能配合的。譬如說,我們大人看西報都會遇到不懂的字詞短語,但一查字典就不難搞通,五歲的小兒可不會有這查證的技巧和韌力。
如得其情,則哀矜而勿喜。

如果大家都鍾意買書, 而家 www.bookdepository.co.uk 做緊9折直致五月尾. 我覺得好低 !

原帖由 overview 於 11-5-17 10:17 發表
如果大家都鍾意買書, 而家 www.bookdepository.co.uk 做緊9折直致五月尾. 我覺得好低 !

我都經常係呢度買書,比較過相信係最便宜的一家。缺點是有些書亞瑪遜有但佢無。

原帖由 overview 於 11-5-17 10:17 發表

請問點樣睇內頁示範?

有示範?  我都唔知呀, 只係睇岩就click入basket, 好似平時網上訂嘢咁, so far幾十日左右就收到書, 只係試過一次有delay, 佢地都好快再re-send多一本, 後來我2本一齊收, 要回寄一本比佢地.  service好好同埋方便, 快&平.  

我買得既書多數小朋友已睇過一次, 想時不時再翻睇又或者已追開既series,
原帖由 do-re-me 於 11-5-17 16:10 發表

請問點樣睇內頁示範?