用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 男仔讀聖大, 小一派位係咪比女仔無優勢? ...
go

男仔讀聖大, 小一派位係咪比女仔無優勢?

係女就一定讀聖大, 但係男仔呢, 讀聖大/靈糧堂好呢? 真你好頭痛

派位情形你可以參考各校網址....

不過, 我聽人講靈糧堂課程比較淺, 或許你去"談幼稚園"問一問吧!!

原帖由 sh_yip 於 11-4-28 21:02 發表
係女就一定讀聖大, 但係男仔呢, 讀聖大/靈糧堂好呢? 真你好頭痛

我當初也是要從這兩間選1間, 最後為亞仔選聖大做K2學生.

我覺得最緊要小朋友返學開心,每日都好樂意返學。
我仔仔讀聖大非常開心,老師有愛心和耐性。
另外,聽一些家長講,派位和幼稚園沒有直接關連啊 。

雖然講係無關係...不過, 曾經我都懷疑過...因為我家姐的女兒讀維多利亞...派第一志願...問佢d朋友仔都係派第一志願...好似好神奇呀!!!

原帖由 fifi_chan 於 11-5-17 23:19 發表
我覺得最緊要小朋友返學開心,每日都好樂意返學。
我仔仔讀聖大非常開心,老師有愛心和耐性。
另外,聽一些家長講,派位和幼稚園沒有直接關連啊 。

...

原帖由 pc1301 於 11-5-5 22:52 發表
我當初也是要從這兩間選1間, 最後為亞仔選聖大做K2學生.

已經放棄咗“靈糧堂”, 9成會讀“聖大”K1下午班。 但仔仔現在讀N1上午班,所以要重新適應下午班的作息時間。

你仔仔讀得開心嗎?聖大的程度係偏向“淺”定“深”? 你仔仔是否天主教徒? 

回復 2# 七點半 的帖子

係啦!淨睇今年咁多人派瑪利曼及華仁不得不說非常神奇!

回復 7# bowra 的帖子

係呀, 有人仲係跨區抽到瑪利曼....

原帖由 七點半 於 11-7-11 16:38 發表
係呀, 有人仲係跨區抽到瑪利曼....

係啦, 真係好神奇
….. 今年係聖大轉了陳紫雯校長後第一次的小一派位, 成績好好。
真係難以相信可以誇區派到瑪利曼
希望我仔仔第日都可以用15分派到St. Joe/華仁

15分只適用於第一階段計分用, 大抽獎已經不需要計分是計運氣....

原帖由 sh_yip 於 11-8-11 16:57 發表

係啦, 真係好神奇
….. 今年係聖大轉了陳紫雯校長後第一次的小一派位, 成績好好。
真係難以相信可以誇區派到瑪利曼
… 希望我仔仔第日都可以用15分派到St. Joe/華仁

...