用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 放棄咗ST. Cath
go

放棄咗ST. Cath [複製鏈接]

其實我都好爭擇, 不過真係唔可以再hold 住個位la...
good luck la 大家!!
   0    0    0    0

咁請問你打算喺邊間讀呀? 我都唸緊俾亞仔轉去st. cat ah.

放棄sc 姐!咁我上年放棄PC & St Joseph, 今年放棄spn & hy, 我米要

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-4-28 18:30 發表
放棄sc 姐!咁我上年放棄PC & St Joseph, 今年放棄spn & hy, 我米要

嘩~ 勁呀!
恐龍家

其他都理解,但St Joseph都放棄?

除左一條龍既 PC , 真係唔覺有邊間放棄會有幾可惜. st joseph 小學係津校, 入幼稚園都無咩咁 so, 仲要K2 轉又重新適應, 等叩門, 咪又係得幾個位, 衰d 講, 入教/搬屋機會仲大少少.

好彩你未放棄St. Cat啫!

為左SPNC 放棄以下咁多間??

Carolc, me too, which school did you pick finally?

國家:你放棄咗呀!你揀咗邊間呀?係唔係Good Hope?
原帖由 國家 於 11-4-28 23:16 發表
Carolc, me too, which school did you pick finally?

Karen55407, Yes, I pick up GH finally.

請問你選了那間而放棄 PC?

原帖由 w_y 於 11-4-28 19:45 發表
除左一條龍既 PC , 真係唔覺有邊間放棄會有幾可惜. st joseph 小學係津校, 入幼稚園都無咩咁 so, 仲要K2 轉又重新適應, 等叩門, 咪又係得幾個位, 衰d 講, 入教/搬屋機會仲大少少. ...

PC同St Cat唔係我cup of tea, 所以真係人人有唔同想法,冇話可唔可惜

比著係我,我都會咁揀,不過唔知Good Hope可唔可以參加派位呢?如果可以的話,我100%揀佢,否則就要秤吓喇!
原帖由 國家 於 11-4-29 10:14 發表
Karen55407, Yes, I pick up GH finally.

我個case 比較複雜,大仔讀sc, 好想入st joseph 小學,因為得15分又住新界西,所以sj kg可以話係唯一途徑殺入去sjp (無錯叩門位不多,但應該足夠應付七八成sjk叩門生,因為大多學生都係住net12). 幸運地細女同年考到spnc, 如果大仔讀sjk, 我地變左每日香港一日遊, 衡量各方面後最後大仔留返sc讀k2。

至於報pc (因為大仔係細b), 只係為sjk interview 作準備及為細女攞料(incase spnc 唔收)。

原帖由 karen55407 於 11-4-29 11:33 發表
比著係我,我都會咁揀,不過唔知Good Hope可唔可以參加派位呢?如果可以的話,我100%揀佢,否則就要秤吓喇!

截至舊年都仲可以抽獎, 將來會唔會改就唔知.

PC SC 都唔係我杯茶. 基本一間本地幼稚園, 有咩學術方面強項, 尤其英文, 私人機構都有辦法做到, 最重要俾到錢. 如果唔係同某些著名小學有關係, 真係無邊間放棄會好可惜. 當然仲有其他, 名氣, 品德教育之類又另計.

如果為左GH 放棄其他, 好正常. 如果係我都應該會咁做.

原帖由 Cutemom0808 於 11-4-29 11:23 發表

PC同St Cat唔係我cup of tea, 所以真係人人有唔同想法,冇話可唔可惜

嘩! 你邊樹聽返來呀? 不過點都好, SJK 都光榮結束, 當佢而家收返十成都無用啦.

1. 但應該足夠應付七八成sjk叩門生
複製代碼

相反呢兩間都係我最心儀嘅幼稚園,單講幼稚園,首選SC;至於PC,是想後顧無憂也!
原帖由 w_y 於 11-4-29 13:56 發表
PC SC 都唔係我杯茶. 基本一間本地幼稚園, 有咩學術方面強項, 尤其英文, 私人機構都有辦法做到, 最重要俾到錢. 如果唔係同某些著名小學有關係, 真係無邊間放棄會好可惜. 當然仲有其他, 名氣, 品德教育之類又另計.

...

如果咁幸運,你大仔能成功入St. Joe,細女又好大機會入St. Paul,我建議趁早搬去灣仔,因為小學功課忙,住咁遠真是苦了孩子,我朋友讀喇沙,捱了一年,結果寧願賣樓捱貴租都要搬去九龍塘。更何況可以用校網之利博St. Joe!另外,SPNC上St. Paul都可能要追要補習,車程個幾鐘,邊有時間呀?如果搬到校網,大仔大可以繼續讀SC,涵接St. Joe無問題。
原帖由 仔仔錫錫你 於 11-4-29 13:34 發表
我個case 比較複雜,大仔讀sc, 好想入st joseph 小學,因為得15分又住新界西,所以sj kg可以話係唯一途徑殺入去sjp (無錯叩門位不多,但應該足夠應付七八成sjk叩門生,因為大多學生都係住net12). 幸運地細女同年考到spnc, 如果 ...
‹ 上一主題|下一主題