用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 第十一屆普師會-傳藝比賽
樓主: koala_choco
go

第十一屆普師會-傳藝比賽 [複製鏈接]

回覆 20# ttfu611 的文章

我仔喺K3 時參加過1次
直至今年P3 先第2次參加
今次會參加5月2日唸小露珠
比賽完再上黎分享

不過我覺得呢個傳藝比賽其實都唔算係朗誦比賽
因為朗誦係唔需要用動作 (P1 參加校際個評判講)
主要用眼神就足夠
所以我都係平常心
主要都係比阿仔參與下
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

koala_choco,

Pls check pm.

原帖由 koala_choco 於 11-4-30 10:02 AM 發表
crabtree & 喵媽

check pm.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 ttfu611 於 11-4-29 13:52 發表
校際係最公平的比賽,GAPSK評判一樣係好老土,得小貓三兩比賽,冇乜代表性。金紫荊朗誦比賽評判是由內地請來專家或新聞主播,水平很高,賽後點評有說服力。
以下比賽片段你地睇下呢個機構“香港語藝會”又如何?http://youtu.b ...

先旨聲明, 本人普通話水平真係好普通, 冇學過喺工作講得多而溝通到...所以大家唔好話我唔識唔好出聲...因為我都認同朗誦第一條件係音準架, 所以以下說法是當小朋友啲音係啱既!
睇完段片, 真係覺得亞軍既表現真係好過冠軍, 唔係好少少, 係好好多...我同老公睇完都覺得好勁, 感情表現非常好, 連聲線都有變化, 我唔識形容, 因為亞仔都係第三次比賽, 我地都只係初哥...不過真係"O"晒嘴片中亞軍既女仔拎唔到冠軍, 冠軍那個表現都好好, 只係亞軍那個超好!!
ttfu611 係咪係囡囡? 佢真係好勁!! 我明白輸咗好唔抵, 不過比你知邊啲比賽係公平, 邊D黑暗!! 囡囡咁叻, 今次拎唔到冠軍下次一定得!!

醒目開學勳章

原帖由 喵媽 於 11-5-1 23:07 發表

先旨聲明, 本人普通話水平真係好普通, 冇學過喺工作講得多而溝通到...所以大家唔好話我唔識唔好出聲...因為我都認同朗誦第一條件係音準架, 所以以下說法是當小朋友啲音係啱既!
睇完段片, 真係覺得亞軍既表現真係好 ...

冠軍贏既原因 , 可能係聽得令人舒服 ,
亞軍表現都好好 , 不過聲線略帶尖稍欠自然 !!!

原帖由 koala_choco 於 11-4-30 10:02 發表
crabtree & 喵媽

check pm.

pls check pm

原帖由 洛婷 於 11-5-1 23:36 發表

冠軍贏既原因 , 可能係聽得令人舒服 ,
亞軍表現都好好 , 不過聲線略帶尖稍欠自然 !!!

我都認同亞軍係把聲係比較尖, 不過我以為呢d先天性係唔重要tim! 其實冠軍表現都好好, 只係我覺得亞軍d感情真係好勁!

今日喺上水比賽完了, 小兒好彩入到5甲, 其餘4個小朋友有3個我都記得, 因為佢地啲表現都好好. 另外一個係我要成日顧住睇仔而分心冇留意.
其實我仔個老師+center個老闆由頭到尾都叫我地唔好參加呢個比賽, 佢地冇講黑暗, 只係講好難贏, 老師話佢啲學生玩咗好多年只有一個拎過冠軍咋! 其實冇人入過三甲!  叫我玩其他比賽易拎獎(少人一組+多優異) 不過我朋友(佢小朋友都係玩比賽)話我知呢個比賽係k1&2最大型(因為校際要k3先可參加), 叫我地去見識下都好, 所以我地先參加! 所以我相信我仔個center/老師都唔識人, 如果唔係唔會係咁叫我地唔好參加!
其實今日好多妹妹都太近咪, 好爆聲, 影響表現! 唯有當拎經驗, 下次就識入咪喇!

分享多少少, 我自己都係某運動既評判, 好老實真係有啲人會偏心比自己識既朋友, 亦有睇法唔同既人, 更有d人水準根本唔夠...好似有一場比賽, 我地4個評判都只係比5~8分左右, 但有一個居然比咗十幾分...所以我地會有3~5個評判一齊去比分, 增加公平度! 就算係咁亦經常聽到有人話唔公平做馬...但又有咩可能5個一齊做馬? 唔係個個評判都會咁做, 如果有人同我講的一定會call ICAC, haha!
不過朗誦比賽, 好多時只有1~2個評判...真係咩都佢地話晒事...遇到唔公平or水準唔夠既評判, 真係好唔好彩!!
而於個會唔阻止, 我相信係評判少...好似我地咁, 明知有d唔夠水準都會用, 冇辦法, 唔夠人...我試過連做十場比賽, 真係尿急都走唔開...好慘!! 香港地, 有幾多人願花時間去做呢d野? 自己工作忙又多野攪, 比親賽都係星期日, 花自己放假既時間亦唔掙到$, 冇名冇利仲要成日比人話唔公平比人話...我地去做係因為自己鐘意呢項運動咋!! 所以我喺生咗仔之後已經冇做喇! 但我知到依家都好缺評判, 所以基本上讀完course考試合格都一定有得做!

今早喺文化中心比賽完
有2個評判共28位參賽者
我d 普通話都唔係好好
不過我覺得今場大部份參賽者水平都好平均
入圍5強分數係89-91.5分
我仔無經中心/學校報
但好好彩都掹車邊拎到優良獎
因為我都係諗住比阿仔志在參與
所以無搵老師同佢練
初初以為會好似校際咁個別有評語
但原來只有幾個格仔剔
我地仲有幾個參賽者遲到
開始左比賽甚至比賽左一半先到
有無扣分就唔知
但其中有2個入左5強
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

評審自己身為導師, 各有各的觀點, 評分準則會好參差, 每個小朋友表演的好壞, 大家有目共睹, 連發音咬字都不是評分準則, 錯音也可入圍, 其評審實在欠缺說服力, 難怪家長覺得有黑幕之嫌.....

回覆 17# koala_choco 的文章

孖辮妹在我女1/5個場得得冠軍呀, 佢係native國語人呀, 表現好好.

你是否當日也在沙田大會堂會議室呢? 可能同我同場!

原帖由 hihamama 於 11-5-4 12:25 PM 發表
孖辮妹在我女1/5個場得得冠軍呀, 佢係native國語人呀, 表現好好.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 32# hihamama 的文章

多謝你讚賞!唔知令千金有冇取得好成績呀?一齊努力加油。

hi ttfu611!  我個女低您囡囡一級,佢話老師唔得閒就會搵孖辮姐姐幫手教佢朗誦,您囡囡係佢偶像呀!
可能您唔知,上次金紫荊我地練得好趕,靠您囡囡幫手錄咗段 video 嚟練,您囡囡真係好掂,唔係自己嘅誦材都有晒音調、表情、動作,超班呀!

回覆 35# A-Mum 的文章

pls check pm

回覆 1# koala_choco 的文章

多謝讚賞!
能夠取得好成績當然係一個獎勵,小朋友也會好開心,其實所有參賽的小朋友都很努力,作為父母都會感到自豪及欣慰,無論結果係點,目的應該係學好普通話為本,假若評判太主觀或偏私,我地只有無奈地接受。

回覆 1# ttfu611 的文章

請問你囡囡係邊個中心學普通話呢? 方便可以pm我嗎?

‹ 上一主題|下一主題