用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 嬰兒水療
go

嬰兒水療 [複製鏈接]

請問有冇媽媽知邊度有水療班係比1歲bb gar??
   0    0    0    0

協康會, 青蔥計劃有水療, 但幾多歲唔記得

其實你可以帶bb去游水都ok架喎

原帖由 urme1997 於 11-4-28 09:49 發表
其實你可以帶bb去游水都ok架喎

我都係咁諗, 想請教咁多位, 去到泳池可以同佢做咩動作 ? 學游水的動作? 但如果發展遲緩, 肌張有問題的小朋友, 係咪起碼要兩個人去先可以同佢做到動作呢 ?

水療班應該唔收一歲的bb,因太細,基本上要求系小朋友要介左片先可以上,否則系水到大小便要全個池清潔系好大功程

小兒去年2歲多join了醫院的水療班,都已是同期最小的,在治療師教導下做一d很簡單的動作如伸直雙手打開,合埋,雙腳一樣,用口吹d特別波仔,要令到波仔反轉(train氣),扶住欄杆踢水,手持浮板踢水向前,坐u型浮棒扮踩單車...等動作,雖然好簡單,但我小朋友上左4個月,之後連講句野都大聲左~

你bb一歲,很細呵!不過去下swimming都好好的,佢未識郁都要我地大人幫佢踢下水,比佢手仔潑下水,扶住佢系岸邊行下,因水有阻力,對低張小朋友做起動作時會好d~

而基本上,做水療同學swimming完全系二回事

原帖由 QQP 於 11-4-30 21:14 發表

我都係咁諗, 想請教咁多位, 去到泳池可以同佢做咩動作 ? 學游水的動作? 但如果發展遲緩, 肌張有問題的小朋友, 係咪起碼要兩個人去先可以同佢做到動作呢 ? ...

一般都要申游泳片片, 動作好似係水裡面踏單車, 訓係水面大字腳開合咁, 和 nokia6300 講差不多啦

多謝晒, 兩位的分享.

我估咁樣都唔係太覆雜, 可以自己試吓帶個仔去樓下泳池試玩吓. 謝謝.

水療課程
http://slp.heephong.org/cht/individua-spa-training

Hi Nokia6300

請問醫院的水療班是怎樣參加?  是否需要醫生轉介?

Thanks

原帖由 nokia6300 於 11-5-1 14:30 發表
水療班應該唔收一歲的bb,因太細,基本上要求系小朋友要介左片先可以上,否則系水到大小便要全個池清潔系好大功程

小兒去年2歲多join了,都已是同期最小的,在治療師教導下做一d很簡單的動作如伸直雙手打開, ...

回覆 9# Mandy23 的文章

是的,因小兒一直在醫院做物理治療,所以我同姑娘講想安排阿仔試水療的訓練,而阿仔之前系政府cac評估後轉介去醫院做訓練的

我都準備同醫院pt要求下
‹ 上一主題|下一主題