用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 流行鋼琴即興彈奏工作坊
go

流行鋼琴即興彈奏工作坊 [複製鏈接]

3    0    0    0
簽名被屏蔽

我上過堂 , 但係覺得對我o黎講作用唔大 , 有譜就勉強彈到o的簡單o既 , 但無譜要即興真係彈唔到.

原帖由 chrisam 於 11-4-27 17:20 發表
請問有沒有人學過這個課程, 有沒有買他們的DVD, 是否不用上課看DVD就會明嗎? 可否分享下.

回覆 2# Hipuppy 的文章

我fd好耐之前上過d course教即興彈流行曲既伴奏.....佢聽完話返我知,原來黎黎去去都係用d琶音去做伴奏....佢話side錢,因為我初中時已成日買勁歌金曲(即數字譜o個d,以前好多)返黎咁樣自作伴奏,亦一早已教佢咁做~至於melody就要熟首歌先得la,我自問唔可以即興彈首流行曲出黎,可能天資問題la~

我都考慮緊買唔買套DVD, 上次就咁係網上睇左幾次佢彈孫燕之隻遇見,  我就彈到了, 可能我有鋼琴底, 但當我教大女彈時(大女唔識鋼琴的), 佢兩日就識彈, 所以我覺得好有興趣, 但又好貴, 所以考慮中.....

回復 1# Siuchoi 的帖子

即係話,識唔識係好睇個人,

我老公報左9月份去上堂,我叫佢唔好去,晒 $$$ ,佢話我學classic同佢果d唔一樣喎,我又睇下點 !
[

唔好徙錢。
http://www.discuss.com.hk/archiver/?tid-9811248.html

我幾年前參加過, 亦買晒佢成套DVD

彈唔彈到? 一定得, 不過要下些苦功, 對完全唔識彈琴既人黎講, 可以叫做Miracle

我自己學生年代考了3級琴, 之後放棄了, 我覺得佢教既方法係對只想自娛而對音樂有興趣既人士有效, 要對號入座, 有生之年, 圓了自己懂得彈琴, 享受音樂之樂趣, 不需理會別人眼光

我學個陣, 唔少人有5級8級, 佢地心態, 係黎睇你攪咩...之後回去就睇唔起人, 我覺得唔洗咁囉, 可能真係好多人無機會接受正統鋼琴訓練

一首歌單唔單調, 好睇你伴奏有幾出神入化, 佢既course, 由好基本既伴奏, 去到好出神入化既伴奏都有, 假如苦練一頭半個月, 真的可以企出黎表演, 至於手勢點, 就不得有要求

我自己偶然在網頁上, 看了這個課程, 第一首彈既係孫燕芝既遇見...

我老公以為我播緊碟, 當佢知係我彈既時候, 佢好surprise, 問我點解忽然咁叻!

上左當之後, 就彈左十幾廿首流行曲, 有板有眼, 我知自己一世都唔會再學琴,所以學左NI個課程, 當自己享受, 不是演奏給人聽為出發點

有次我家庭聚會, 我彈了首"愛是恆久", 全部人要encore......那種滿足感不可言喻...當然, 我家姐都是8級人馬, 佢無睇唔起我用旁門左道

自己enjoy便是了

原帖由 fatchai8 於 11-8-25 11:11 發表
唔好徙錢。
http://www.discuss.com.hk/archiver/?tid-9811248.html

beetle3388  請問有無呢套dvd既website介紹?有無sample睇?邊度買呢?tks!  發表於 11-12-22 15:53

請問有無呢套dvd既website介紹?有無sample睇?邊度買呢?tks!

回覆:流行鋼琴即興彈奏工作坊

其實都無咩用,又唔識睇譜,上堂同碟內容大致一樣,都係叫你回家練

[

我有8級琴底, 但10年冇彈了,
而家都想學即興.

我都好想學~不過唔知貴唔貴~

我都有跟佢網上面D免費片黎彈, 都成功
對於無根底既人黎講

我覺得好吸引囉, 所以都想買佢隻DVD

mfas 發表於 12-5-29 21:02
我都有跟佢網上面D免費片黎彈, 都成功
對於無根底既人黎講

其實佢將彈琴解讀成一套程式
用和弦去配合主音
基本上係好WORK,
下D苦心解讀佢既approach, 再加上反覆不停練習, 練到好熟都呃得下人

有好多實際成功例子, 因為上堂啊SIR都好鼓勵同學出黎彈,
眼見唔少人唔識琴, 都彈到有板有眼

所以, 咪睇人囉,完全學唔到既當然都大有人在,
肯唔肯下苦功係關鍵

我都有興趣... 唸緊報吾報

cheapbombom 發表於 11-10-23 08:18
我幾年前參加過, 亦買晒佢成套DVD

彈唔彈到? 一定得, 不過要下些苦功, 對完全唔識彈琴既人黎講, 可以叫做M ...

我都有興趣, 諗緊報唔報....想問套 DVD 係唔係同 youtube 啲片一樣? 有冇樂譜跟住彈?

purplekk 發表於 12-6-4 14:06
我都有興趣... 唸緊報吾報

我都有興趣.....諗緊好唔好即時買埋套 DVD....

不過, 我見啲人話唔係一人一琴.....上堂時要 share 琴???

‹ 上一主題|下一主題