用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 瘋癲小學, 苦了小學生。
樓主: beywat496
go

瘋癲小學, 苦了小學生。 [複製鏈接]

醒目開學勳章

好多直資 or 私校p.1已經係教英數 ,
朋友既囡囡讀個間名校(私校), p.5已經教緊中一課程

原帖由 am2006 於 11-4-28 23:15 發表

我好同意你的講法,食得咸魚要抵得渴!!

家長0係選擇果個
但學生0係食得咸魚要抵得渴果個

睇到呢度,我突然覺得個大抽獎的升學制度似乎又真係幾順應民意喎,各適其適。又可以讓谷的,讀到書的學生循自行收生途徑升中。另方面又有位給與d冇咁谷的學生大抽獎,又有叩門。咁又係,似乎欠的,就是推行的手法和方法這些小問題而矣。

係, 其實學校未教, reader 差不多全部都係past tense, 佢地真係唔會明白, 最初同亞仔(p.3 上學期)睇reader, 入面o的past tense 字, 佢跟本都唔知係咩字, 咩意思, 當時都只可以叫亞仔認下, 要佢記真係難. 但當p.3 下學期初, 學校開始教past tense, 噉睇reader 時, 佢就知係咩字.. 咩意思, 當時發覺, 當小朋友本身是要跟學校進度行的, 你想幫他行快幾步, 其實真的不易.

原帖由 justin2003 於 11-5-3 23:16 發表
係, 真係好忙, 忙到不得了, 日日都趕, 趕完功課又趕溫習, 而家又全日制﹑d野又深過以前好多, 回想返真係以前讀書輕鬆好多

我覺得reader有咁多past tense, 而grammar未教past tense, 真係好難教佢答reader卷嘅complete ...

因為而家無大學學位都難搵工
所以家長都想自己仔女叻d

回覆 3# qkhui 的文章

我地學校本reader小一,二時都係咩嘢式都有, 但我又唔覺亞仔有問題喎, 小朋友睇開課外書好多字都知點解, 不過點用就未必會識. 好似小一,二,三都未教過present perfect tense 如"have done", 佢地睇開書都識用, 唔會寫have did or have do, 但問佢原因就解唔出, 只知睇開書係咁用.

係.. 真係睇個用法

原帖由 overview 於 11-5-6 10:48 發表
我地學校本reader小一,二時都係咩嘢式都有, 但我又唔覺亞仔有問題喎, 小朋友睇開課外書好多字都知點解, 不過點用就未必會識. 好似小一,二,三都未教過present perfect tense 如"have done", 佢地睇開書都識用, 唔會寫 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Agree that tenses are not something too difficult.
My girl will be 5 soon.  Last week her teacher "complained" to us that she challenged him.

She asked her teacher:
"Why you say {Didn't you light the candles? You should say lit!}"

Of course she is wrong but it just shows that kids who read a lot will have a sense of tenses naturally.

回覆 4# miffy 的文章

但我個囝小二上學期學校已教 past tense.

我都認為6歲小朋友學PAST TENSE冇問題, 問題係G.E課程冇教, READER又PAST TENSE, 又PRESENT / PAST PERFECT TENSE, 對話內係PRESENT TENSE.

P.2READER有咁多唔同TENSES, 家長自行教真係要用好多心機, 最攞命係個PAST TENSE的VERB LIST!!!

而家唯有只教佢READER有的PAST VERBS, 例如同佢講 BITE既PAST VERB係BIT之類, 同埋盡量簡易地教佢睇TIME PHRASES (YESTERDAY, ONCE UPON A TIME, etc.), 最緊要應付左學校ge READER試先, 到暑假時再教佢多D啦

真的怕...唔識教

Oxfordreading tree 裡面的故事。所有tense都有(present,past, future, present perfect, future perfect, past Participle,present Participle)。我囝(K3)學校NET從來不教tense。我亦從來不會解釋, 我聽D學校講小三先須要教tense。現在最緊要小朋友不停看書。但絕對只看純正由英國或美國人寫的書,聽AudioCD一定由NativeSpeaker講。香港出版社出的香港英文(星加坡英文),打死都唔好睇!!!

英小,除中文及宗教科,都係用英文教,全無問題。

K2開始到小三,我覺得功課應該唔係好忙。(最緊要唔好揀每日有10樣功課的學校。否則,你囝囡都幾難頂。)我現在每天(一至日)必須用不小於一小時同囝囝睇及聽英文故事,效果不錯。

SxxxxxJxxxxx家長的英文讀書計劃值得大家留意。我覺得非常同意。

回覆 31# Jackeylwfd 的文章

謝謝你,難得有家長仔細地把另一种教育模式寫下來供大家參考。其實你可以把這類文章和閱讀教育以致職業探討教育都整理成文, 讓家長多一參考。

‹ 上一主題|下一主題