用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園做早操時播既歌曲
go

幼稚園做早操時播既歌曲

幼稚園校舍如果有足夠地方既話,係咪一般都會一大班小朋友一齊做左早操先至返課室?
以前見隻bee間學校會播下小星星之類嘅兒歌, 成班傻豬係度睇老師跳,係咁兒郁下手腳。最近播D好rock嘅,都吾知係咩。蝦子餅話係lady gaga既音樂

It's good to have this session. the children like it very much and will have more sense of belonging to the school.

回覆 2# GAT 的文章

我個仔間學校都有呀,不過我個仔係唔會跟著大家一齊"郁"的,只會企喺度睇人跳....都唔知點解?
你地有冇都試過呢個情況呀?

Yes, when my son first joined the school at age 2. He also cannot follow. This is because his ability to imitate others is still not mature. But when time passes, they will be able to follow later on, which means they have grown up.

.....但係我仔仔而家已經三歲多了,佢係返n班的大仔嚟,我見佢其他同學都係好開心去跳舞.佢就兩頭望.....我自己估佢係唔鐘意做動作 and dancing la~!

*不過,去到公園,佢就好活躍架喇~

原帖由 GAT 於 11-4-28 10:23 發表
Yes, when my son first joined the school at age 2. He also cannot follow. This is because his ability to imitate others is still not mature. But when time passes, they will be able to follow later on, ...

可能佢唔太熟識D歌仔,你多D同佢唱同跳下啦

回覆 5# bibikids119 的文章

我隻bee都係架. 佢可能會睇下老師, 又做兩下動作, 跟住傻笑

我都係見佢跟兩下左右,就企喺度傻下傻下咁笑...
到而家都下學期lu,都仲係咁架!我估我仔仔係超慢熱型嚟呀!
遲下k1仲要搭校車,轉環境,睇嚟到時有排喊呀!

原帖由 bee918 於 11-4-28 12:54 發表
我隻bee都係架. 佢可能會睇下老師, 又做兩下動作, 跟住傻笑

回覆 8# bibikids119 的文章

Good luck ah!

囝囝學校喺基督教的, 所以早會歌係d教會兒歌, 喺網上都找到咪喺屋企都播吓比佢聽囉, 學校自己會創作d舞蹈跳埋, 囝囝都ok肯跳ge但就跟唔足囉!
學校會安排每星期一日比一級ge家長留低睇埋早會先走, 幾好架, 起碼可以睇吓佢個衰樣跳成點呀嘛!