用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 which one u choose if you were me?
樓主: miaooo
go

which one u choose if you were me?

原帖由 silvia_ng 於 11-4-29 00:40 發表

係呀...真係好多唔同國籍小朋友呢, 所以學校都會攪唔同國家既活動, 好似FRENCH WEEK, JAPANESE WEEK, 印度新年果D咁。

呀仔而家2年級, 讀得開心, 我成日嚇佢唔比心機讀就同佢轉校, 冇得游水, 冇得再同班FD玩。呵 ...

聽你咁講的,你個仔一定會有個開心既小學旅程,真係聽見都開心,不過也不能太過輕鬆,始終要應付升中考學校問題。

原帖由 wing 於 11-4-29 09:25 發表
要拎TSL同傳統名校比, 當然無得比, 而且大家路線唔同, 亦唔應該作比較;

我亞女今年6年班, 呢6年我睇到佢讀得開心, 雖然佢成績唔好, 但我都覺值得既; 照睇亞女既性格, 讀傳統學校要佢不停咁讀書佢會死得仲快. 當然 ...

想問你個女平日同朋友、同學溝通講中文定英文?

去睇左 tsl 開放日, 都幾 impressive, 我覺得幾超值. 小朋友開心又學到野, 尤其是語文有日, 法, 十分好.

不過想問下陳守仁家長, 點解上中學有一大部份去左顏保玲, 有何聯繫/ 特點  ?

- 陳守仁超難入???唔係掛?

- 175個好易入者,收17個就算超難入,不過都唔係我杯 茶。

- 你話陳守仁 band 2,小心比人圍插,不過話時話,陳守仁有冇人入到DBS,DGS?好似唔多覺。

-
正如有家長話: 我小朋友叻讀什麼學校都係叻, 希望佢地肯將小朋友送去band 3中學, 咁就唔洗有殺校啦
,佢地肯先奇,講下就得,唔通真係叫的仔女讀林天光中學咩,盞比K4玩死

好驚啊! 點解早兩日明明重好似好睇唔起人, 突然今日變到咁關愛人哋嘅?

! 唔通突然醒起自己係超級名校家長又有d人識自己, 要遮住自己對白鴿眼, 收埋心嗰d說話。

呵呵, 阿仔咪讀得好開心囉!” “請問阿仔平時响屋企講中文定英文呀?”

, over 咗小小囉!

所以真係唔好意思, 諗住算嫁喇, 都係忍唔住!
同埋想澄清, 我同陳守仁學校無任何联係, 無任何朋友親人在陳校就讀教書任職, 純粹路經, 見到有囂張跋扈, 忍唔住啫。

"3900 人去考170 個小學位, 唔係好難啫, 又唔係17 個!"

d咁嘅嘢, 証明你無知, 無知唔緊要, 唔該收埋把口。重要係什麼超超級名校家長啊呵?

我見到陳守仁嘅家長, 令我知咩叫胸懐若谷
見到你?
唔該, 你唔好話比人知你細路讀邊間囉!

因囡囡今年9月會升讀TSL小一, 想請教陳守仁的家長:

1. 考試成績如果和NCS的同學一齊計, 那中文科會怎樣計呢?(因他們好像木文堂是分開上的)

2. 小一中, 英默書大概多久默一次?

3.如果小朋友選讀了法文, 家長是否很難跟?讀完六年後, 大概去到什麼程度?

原帖由 jigsaw 於 11-4-30 01:41 發表
- 陳守仁超難入???唔係掛?

- 收175個好易入者,收17個就算超難入,不過都唔係我杯 茶。

- 你話陳守仁 band 2,小心比人圍插,不過話時話,陳守仁有冇人入到DBS,DGS?好似唔多覺。

-
正如有家長話: 我小朋友叻讀什麼學校都係叻, ...

真係唔好意思,要你花咁多時間搞文字較對,證明你心胸有幾咁廣闊,從來我冇透露過自已小朋友讀乜超級名校,係你自已講,還是唔抵得讀名校既人?莫非又係吃不到的葡萄是............."3900 人去考170 小學, 唔係好難啫, 又唔係17 個!",係你覺得有問題者,唔比人地覺得易考呀?要唔要話重難考過劍橋、牛津先岩你聽,,你小朋友考唔到咩?你梗話冇考過架,如果冇考過,人地講乜關你事咩?你都係算把啦,道德人士。

回覆 64# jigsaw 的文章

我諗DBS/DGS未必一定係所有家長的Dream School.  我仔早年TSL畢業。阿仔那一屆最少有3個男仔放棄DB而入LS(因LS一早通水)。舊年就有女仔去SPCC而放棄DG。希望各位順利進入自己認為最心儀的學校!

回覆 66# lauerica 的文章山

反正得閒,打幾隻字,又可以比d 朋友分享下,幾好玩吖!
去考牛津劍橋?都知你會講嫁喇。不如話去NASA 考太空人吖,好笑d喎!
我一路係踩緊你呀,唔係踩 DGS or DGJS。我叫你唔好話比人知呢係佢哋嘅家長呀!
其實我都有好多朋友響 DGS 畢業,佢哋多數英文寫得好得體,發音咬字都好靚,之餘重係well educated,即係讀到書重要品德兼備。
不過我d friend d daddy mummy 都好好人,好有水準咕噃!uncle auntie 唔會唔夠人講,就叫人去考太空人咁理智囉!
起初睇你寫d 嘢,以爲你有咩咁厲害!原來咁高level, 比小朋友讀老牌名校都好嘅,希望有所改善啦!
你都有厲害之處嘅,你講嘢其實幾搞笑,你d變臉功夫都好勁!
呢幾日間唔中睇下都好開心,多謝哂!

冇啦,咁少字,失望。

回覆 67# Unebelle 的文章

真係,總知我相信父母為佢哋孩子所選擇嘅,出發點必然係好嘅,特別肯花時間上親子網嘅父母。善意嘅意見係好嘅,惡意嘅批評真係忍唔住,又唔係要你幫人比學費。所以打搞哂,學你話齋,希望所有愛錫子女嘅父母,佢哋嘅小朋友都快樂入到佢地心儀嘅學校啦!

原帖由 mamimummy 於 11-4-28 01:01 發表
打横嚟講, 講到去 BAND 3 . 咁不如入左女拔攞埋第一先看人底!!! 希望其他TSL學生的家長不要怪我這樣說, 以我所認識TSL的家長對 TSL 的水平心裡有數, 亦不夜郎自大, 天下之大, 亦認同宣小 ... 等學校的高水 ...

Fully agree with you !

因為顏保玲係好多家長同學生ke心儀之選。

我到過顏保玲, 見到高年級的学生的而且確不太 ... 突出,  但我見他們学得積極, 在我心裡, 這個現像在一所學校是非常重要的! 而近幾年顏保玲所收學生的banding亦越來越高。一般的band 2不易考上^^
但我最後還是為囡囡選了傳統學校 。原因有好多 ...

原帖由 HaYi 於 11-4-30 00:24 發表
去睇左 tsl 開放日, 都幾 impressive, 我覺得幾超值. 小朋友開心又學到野, 尤其是語文有日, 法, 十分好.

不過想問下陳守仁家長, 點解上中學有一大部份去左顏保玲, 有何聯繫/ 特點  ? ...

考試成績如果和NCS的同學一齊計, 我們的中文科NCS會用法文計

原帖由 Wing126 於 11-4-30 08:30 發表
因囡囡今年9月會升讀TSL小一, 想請教陳守仁的家長:

1. 考試成績如果和NCS的同學一齊計, 那中文科會怎樣計呢?(因他們好像木文堂是分開上的)

2. 小一中, 英默書大概多久默一次?

3.如果小朋友選讀了法文, 家長是否很 ...

多謝

原帖由 Bluestar 於 11-5-2 20:22 發表

Fully agree with you ! X2

原帖由 Bluestar 於 2/5/2011 20:22 發表

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

問番朋友先知,原來陳守仁都唔係完全活動教學,每年都兩測兩考,咁即唔係好似其他活動教學係用assesement 方法去評估小朋友成績噃:)

Thanks for your reply.
原帖由 mamimummy 於 11-5-2 21:40 發表
考試成績如果和NCS的同學一齊計, 我們的中文科NCS會用法文計

醒目開學勳章

Hi, Silvia,

你講佐我想講既野

原帖由 silvia_ng 於 11-4-28 21:57 發表
無可否認, 陳守仁入面既老師包容性好大, SO FAR呀仔遇親個個老師都好好, 呀仔都算坐唔定, 意見多, 老師雖然有罰佢(罰企, 罰冇小息), 但私底下佢見我投訴呀仔D百厭野時, 都會教我從小朋友思想去出發, 真係比佢點醒我架!

講真, 每個月1480蚊, 全英文小學, 小二之後普通話教中文, 有日文/法文學, 有泳池上游水堂, 有兩個班主任跟班細路, 仲有五份一外籍學生一齊上堂, 以上全部都令我好BUY佢架!

醒目開學勳章

唔知係咪我識果個, 聽講St.Paul Co-ed 收佐佢同offer 學費減免。

原帖由 wing 於 11-4-29 09:25 發表
今年有學生考到男拔, 仲要OFFER埋6年學費俾佢, BUT佢無揀到,