用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 which one u choose if you were me?
樓主: miaooo
go

which one u choose if you were me?

原帖由 Michelle_Hung 於 11-4-28 00:05 發表
哩個未就係我講的"子彈"問題囉... 這些學校現在貴族化的程度比以往更甚(以前都可能有些較平民的). 即係我朋友個女今年入了St. xx Co-ed Sec. 佢話佢女的同學會叫果o的住雲景道幾千尺apartment的同學為"基層學生", 因 ...

呵呵...我同老公講笑咁講, 供兩個仔女讀咁貴既學校, 不如供層樓, 老左都有得收租。但供兩個讀書就...哈哈哈...預期唔到呀...

原帖由 Michelle_Hung 於 11-4-28 00:05 發表
哩個未就係我講的"子彈"問題囉... 這些學校現在貴族化的程度比以往更甚(以前都可能有些較平民的). 即係我朋友個女今年入了St. xx Co-ed Sec. 佢話佢女的同學會叫果o的住雲景道幾千尺apartment的同學為"基層學生", 因 ...

講緊完成個中小學都要成百萬(只計學費)..
唔使咁多呀?小學三千幾一個月,中學唔貴得好多者。

回覆 40# silvia_ng 的文章

哈哈!陳豪教果間呀。

打横嚟講, 講到去 BAND 3 . 咁不如入左女拔攞埋第一先看人底!!! 希望其他TSL學生的家長不要怪我這樣說, 以我所認識TSL的家長對 TSL 的水平心裡有數, 亦不夜郎自大, 天下之大, 亦認同宣小 ... 等學校的高水平, 別人付出的金錢、時間和努力比我們多, 收到成果是應該的, 我們也為別人高興! 有得亦有失, 我們亦滿意我們的收穫, 渡過6年快樂的學習生活, 偶有驚喜便是鼓勵! 比較?! 不必了. 我們只是想說出一点事實。 何必下下不忿, 下下拿多年的名校來相比較, 比贏又如何?! 我們都不會過檔和後悔, 因為早在當年已 '分析' 過, 亦 '比較' 過, --- 比較就會比好的, 比歷史, ,分析就會選適合KE. 都係個句儒、道、墨、法各有捧塲客, 你分析甚麽形勢咪對症下藥LOR

我喜欢‘愚‘因為太平盛世的小康家庭都係有‘餘'時間開心d, ‘娛'是童年的必需品

原帖由 lauerica 於 11-4-28 00:48 發表
哈哈!陳豪教果間呀。

SORRY SORRY...是指電視劇嗎? 因為我地唔睇電視, 真係唔知呢期係咩節目呢...

原帖由 silvia_ng 於 11-4-28 08:54 發表

SORRY SORRY...是指電視劇嗎? 因為我地唔睇電視, 真係唔知呢期係咩節目呢...

正是電視劇

原帖由 fanwong29 於 11-4-27 15:59 發表
2009-2010 Secondary School Places Allocation Results (Last update on 19 July) http://www.plkctslps.edu.hk/images/space.gif" border="0">http://www.plkctslps.edu.hk/images ...

唔好意思得罪讲句,男仔黎讲唔系派得特别好....

從一個人嘅談話, 就可以可以睇到佢嘅內涵, 有心觀察, 甚至可以睇到佢嘅出身。呢個 forum 真係一個好好嘅教材。每個父母, 特別上得呢個親子網, 一定係好緊張自己小朋友, 不容置疑。
好多時都有家長因為選擇活動教學 or 傳統教學而爭辯。
首先我亦對活動教學在香港能否成功係有所保留。
但看了兩天, 發覺 pro陳守仁嘅家長都係十分理智, 佢哋希望小朋友在六年小學生活中開心之餘, 亦有分析佢哋嘅前景。
相對於另一 forum 西貢某活動教學嘅小學, 陳嘅家長理性得多。
我覺得辯論未必要係比人覺得你啱哂, 況且呢個亦唔係咩嘢辯論比賽。
呢個親子網係比d父母睇下人哋嘅經驗意見, 再自己分析邊樣啱自己小朋友。
好明顯傳統學校係好安全, 好充實, 但係唔係個個小朋友啱, 而適合嘅, 亦唔會100%小朋友enjoy。
我哋唔排除有d小朋友係超活潑但好聰明, 佢哋會較适合活動教學,我哋亦需要尊重下別人。
雖然網上講嘢, 可以天花龍鳳, 可能有d人就係平日"扮"好似好有俢養, 辛苦得制, 就响網上發洩。
總之, 我就見到有d 人覺得自己小朋友讀所謂嘅"名校"就好叻, 家境ok, 但又唔夠人好, 有讀書但又唔夠人多, 扮到自己好有修養, 但係就好唔開心, 覺得自己比唔上別人, 唯一就係可以話比人知佢細路讀名校。
人在做, 天在看, 口沬遮攔, 其面目可憎

同意!TSL派位結果男生比女生遜色,在開放日裏;女生表現給我印象是相當出色,男生就........一般。
原帖由 jeremyphlam 於 11-4-28 11:03 發表

唔好意思得罪讲句,男仔黎讲唔系派得特别好....

我今年IN過8間, TSL 俾我既印象係最好既, 雖然佢唔係最TOP既學校, 但我相信佢一定係一間注重品德教育既好學校, 讀書叻唔代表個品好, 入到名校唔代表什麼, 畢業後出黎做野個品唔好, 做野唔掂時, 話知你係邊度讀..

原來有人重勁過蘇民峰,唔使睇相,睇寫二行字就知人家一齊,嘩!不得不讚,係咪要人讚陳守仁好先至品格高尚呀?唔讚就俗不可耐,係咪有關人等讀繄?唔讚吉襯你呀?由始至終我都冇講過陳守仁唔好,係有人過敏,一聽到關於愛校,就觸動神經,但有需要咁勞氣咩?品格高尚喎!克制的啦。

認同。而且讀得開心唔代表唔認真。 有質量的學習不是比時間長短

原帖由 CrabPincers 於 11-4-27 17:06 發表

icic........
其實我覺得, 揀學校, 最重要係適合自己仔女..........每人覺得'好'既定義都吾同, 讀得開心愉快就已經足夠

我女揀小學都係讀得好開心愉快, 但依家升左上中一, 吾見佢讀書好幸苦, 雖然成績吾算好標青, ...

原來陳守仁派位都唔錯,唔怪得咁多人考啦!
雖然我係保守派媽咪,阿女今年考入咗間傳統學校。
但係如果有一定派位保証(因為其實好多行活動教學嘅學校本身有中學,小學會淺d,但一上中學就會開始谷,你始終會擔心小朋友到中學適應唔到)咁証明佢地都唔錯,咁令家長可以讀到咁上下睇小朋友情況學習進度調整選校方向。

其實陳守仁唔係活動教學架! 佢同其他學校真係差唔多, 但功課會比較少(P1&2每日大約3-5樣), 都有測驗考試默書。(每年兩測兩考, 數學QUIZ上到小二就差不多個個星期都有, 但小一是沒有英文考試測驗的, 沒有英文書)

無可否認, 陳守仁入面既老師包容性好大, SO FAR呀仔遇親個個老師都好好, 呀仔都算坐唔定, 意見多, 老師雖然有罰佢(罰企, 罰冇小息), 但私底下佢見我投訴呀仔D百厭野時, 都會教我從小朋友思想去出發, 真係比佢點醒我架!

講真, 每個月1480蚊, 全英文小學, 小二之後普通話教中文, 有日文/法文學, 有泳池上游水堂, 有兩個班主任跟班細路, 仲有五份一外籍學生一齊上堂, 以上全部都令我好BUY佢架!

每間學校都各有各好, 大家討論時心平氣和呀! 萬事以和為貴! :)

仲有五份一外籍學生一齊上堂
請問是什麼國籍人士多?

原帖由 lauerica 於 11-4-28 23:12 發表
仲有五份一外籍學生一齊上堂
請問是什麼國籍人士多?

有印度, 菲律賓, KOREA, 日本等等, 不過呀仔唔係好鐘意問同學仔邊度黎, 我見到D家長都唔識分邊度打邊度, 而且我又冇咩同人傾計呢。

今年佢班35人入面有10個係NCS (NON CHINESE STUDENT), 因唔分精英班, 所以有時某D班會多D, 有D班會少D。(考試成績一齊計的, 排名也一起排)

回覆 57# silvia_ng 的文章

好似聯合國咁,原來你小朋友讀繄,幾年班?讀得開心嗎?

原帖由 lauerica 於 11-4-29 00:21 發表
好似聯合國咁,原來你小朋友讀繄,幾年班?讀得開心嗎?

係呀...真係好多唔同國籍小朋友呢, 所以學校都會攪唔同國家既活動, 好似FRENCH WEEK, JAPANESE WEEK, 印度新年果D咁。

呀仔而家2年級, 讀得開心, 我成日嚇佢唔比心機讀就同佢轉校, 冇得游水, 冇得再同班FD玩。呵呵...

但其實我仲HAPPY, 因為唔係好洗跟佢D功課, 佢地功課堂都會做一D, 唔做功課時, 老師會比佢地玩, 上次呀仔係班度扮MJ跳舞比同學睇, 真係唔得佢死 =.=ll

魅力公主 醒目開學勳章

要拎TSL同傳統名校比, 當然無得比, 而且大家路線唔同, 亦唔應該作比較;

我亞女今年6年班, 呢6年我睇到佢讀得開心, 雖然佢成績唔好, 但我都覺值得既; 照睇亞女既性格, 讀傳統學校要佢不停咁讀書佢會死得仲快. 當然每間學校都有好同唔好既地方, 我唔信會有一間係perfect既

至於派位, 年年都係差唔多, 唔會太差, 但又唔講得十分好; 真係好睇自己個LEVEL去到邊, 要求高既P1就唔會係呢度啦;

今年有學生考到男拔, 仲要OFFER埋6年學費俾佢, BUT佢無揀到, 佢有自己既原因, 我唔方便講; 我只係想講唔係佢地成績唔夠人考唔到大眾認為既名中學, 只係每個人都有自己既想法, 大家都會覺得自己揀咗既學校好先會揀

另外, 學校既NCS, 其實好多讀書都好叻, 考頭幾名既大有人在; 但佢地玩起上黎真係比較癲D. 但有佢地一班, 其他小朋友會易D學識用英文溝通, 我亞女就係咁LA
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~