用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 which one u choose if you were me?
go

which one u choose if you were me? [複製鏈接]

祟真,陳守仁,九龍禮賢學校??

本人因住tsing yi

please comments
thanks a lot!
   1    0    0    0

陳守仁超難入, 英文好, 有好嘅語境, 以佢哋嘅質素, 學費超低。祟真多外籍老師, 校舍舊, 但據了解中英都唔錯, 不過會叫你小朋友補習, 差又叫你補, 好又叫你補(精英班), 要另收費, 成成千蚊一科。禮賢, 偏傳統, 口碑唔錯, 但谷得嚟, 卻屬深水埗校網略輸蝕。

陳守仁超難入???唔係掛?

原帖由 limehouse 於 11-4-26 19:24 發表
陳守仁超難入, 英文好, 有好嘅語境, 以佢哋嘅質素, 學費超低。祟真多外籍老師, 校舍舊, 但據了解中英都唔錯, 不過會叫你小朋友補習, 差又叫你補, 好又叫你補(精英班), 要另收費, 成成千蚊一科。禮賢, 偏傳統, 口碑唔 ...

崇真拔尖補底班唔一定要入架! 不過佢本身學費都好貴。

原帖由 lauerica 於 11-4-26 20:03 發表
陳守仁超難入???唔係掛?

上年3900人考, 收175個, 應該算超難入掛....

以我睇咁多間學校, 應該冇一間咁多人考。

回覆 4# AlanShirley 的文章

係呀, 禮賢係屬於深水埗區。你可以check check 教育局個網。
據朋友經驗知道陳守仁上年有約四千人考,(近幾年都係約三千人)。佢唔係好好, 我諗有好多人覺得佢好,係因為鍾意佢活動教學, 有約20% 係要用英文溝通嘅外籍小朋友, 以佢學費每年約萬幾蚊, 相對有d主張話自己培養小朋友語文能力嘅直資學校要成三四萬蚊一年嚟講佢算好低。
其實年年受歡迎嘅學校都係起碼有二三千以上小朋友考嘅, 而你話嗰幾間當然係好多人夢寐以求,但係全部係都係較"谷"嘅學校, 我相信如果真心選擇陳守仁嘅家係偏向希望小朋友愉快學習, 應該係兩批唔同方向嘅家長。
如果有研究嘅九龍新界區家長選擇去考陳守仁嘅, 佢哋多數係會考蔡繼有、St Margaret、培僑、祟真、國際音小.... 但係呢d學校就較貴, 要三萬幾至六萬一年,如果在價錢上同回報上, 有好多特別要供樓嘅家長會係會好鍾意陳守仁,因為佢口碑係唔錯嘅。

原帖由 AlanShirley 於 11-4-26 20:31 發表
禮賢係中學既網唔係九龍城區咩 ?

陳守仁的確唔錯, 不過又唔係真係好得咁誇, 直資間間都幾千人報名, 緊有人得, 有人唔得, 不過有得揀, 陳亦唔會係首選, 即你考得入英華或男拔或女拔或聖保羅男女, 都好大可能唔會選陳 ...

英華 - 中文小學, 雖然可以直升中學(英文中學), 但到時有更好既中學選擇都未必會留係英華。

DBS, DGS, SPC - 呢D老牌名校, 又唔一定個個都想入既。學費貴, 入面大部份人有錢有面, 我地呢D草民點敢入呀!

所以比我1ST CHOICE都係陳守仁, 係小學時間打好英文根基, 為將來入讀免費津中作準備(INTERVIEW都有著數啦)。佢地應該考頭100都可以入到BAND 1。(可能個比較更多, 但我未去到留意中學派位, 所以唔知學校實際考第幾左右可以入BAND 1)

唔好意思長氣講小小, 我想同樓主講我唔係話我會選陳守仁, 因為我自己比較鍾意傳統學校。我話陳守仁超難入係因為我知佢哋interview係大部分用英文, 重要考兩次(如果入到second in)。每次要考成半個鐘, 唔係個個小朋友得架, 而事實上係好多人考, 可想而知佢哋學校係好認真選擇學生。

回覆 5# silvia_ng 的文章

係呀! 朋友都係咁話, 但係本身佢都成三千蚊學費, 重另外叫人比錢補習, 我諗做家長有d兩難, 比我都唔知點。

回覆 8# silvia_ng 的文章

Agree! SPC, DGS..都係d偏向 "貴族", 重要係一山還有一山高嗰隻。

原帖由 silvia_ng 於 11-4-26 23:00 發表

上年3900人考, 收175個, 應該算超難入掛....

以我睇咁多間學校, 應該冇一間咁多人考。

收175個好易入者,收17個就算超難入,不過都唔係我杯茶。.

算了吧。只要是適合, 那怕17個位得一個学生去讀!
喜欢TSL 的家長大多已經過分柝到那種教育較適合自己的子女, 各有優点, 不是人云亦云, 裡面不乏真正 '有錢人' 同受過良好品德教育的家長。有條件入更 "好" 学校的小朋友大有人在。但明白到, 只是年代不同各取所心儀所合適的吧了。何需計較餘人眼光

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 6# silvia_ng 的文章

報紙都講過啦~ 全港競爭最大嘅學校嘛!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 lauerica 於 11-4-27 00:51 發表

收175個好易入者,收17個就算超難入,不過都唔係我杯茶。.

就好似你心目中最難入嘅,未必喺嗰幾千個家長嗰杯茶一樣!

坦白講,我都唔會報,不過呢間學校的確有過人之處!
恐龍家

回覆 16# AlanShirley 的文章

入學為求學知識, 非為校服校章.
選學校為選合適教學模式, 各取所需, 所以先有唔同教學模式學校, 無對與錯.
愉快學習活動教學亦不等於無競爭力
學生有料, 無中學Back up有乜所謂.
何况有中學Back up, 亦無大學back up, 最後都係靠自己.

陳守仁最好, 讀書輕鬆, 升中輕鬆, 家長及小朋友又輕鬆, 大家一定要揀呀! (出年可能5,6千人報呢!)

Kitmantsoi 好同意你嘅見解,但係各位好似有啲離咗題!

Miaooo,
我相信你心目中已有自已的答案,要對自已嘅選擇有信心,三年前我巳為小女選了陳守仁,從無後悔,小女和我亦越來越喜歡和欣賞這間學校。
If you want to learn more about TSL, you may pm me. I don't know why some of the parents here are very sensitive to TSL.
‹ 上一主題|下一主題