用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 請問有無小朋友學緊普通話, 而個老師又掂架? ...
go

請問有無小朋友學緊普通話, 而個老師又掂架?

我個女今年小一, 佢既普通話發音就非常準, (連老師都係咁講), 但係佢d拼音就唔掂 (音母及韻母), 考試成日都被普通話科拉低個分數, 請問一下各位媽咪, 你地d仔囡有無學開普通話, 如有的話, 可否pm資料給我, 謝謝!!

其實普通話科只喺計 grand, 唔會拉低考試分 gar 喎.

原帖由 chungyivianne 於 11-4-26 09:24 發表
我個女今年小一, 佢既普通話發音就非常準, (連老師都係咁講), 但係佢d拼音就唔掂 (音母及韻母), 考試成日都被普通話科拉低個分數, 請問一下各位媽咪, 你地d仔囡有無學開普通話, 如有的話, 可否pm資料給我, 謝謝!! ...

回覆 1# ktmama 的文章

哈哈, 咁我真係誤會左啦, 咁你小朋友有無出去學普通話呀?

有呀, 我個小朋友有喺出面學普通話 GAR, 都讀咗幾年 LU.

原帖由 chungyivianne 於 11-4-27 09:06 發表
哈哈, 咁我真係誤會左啦, 咁你小朋友有無出去學普通話呀?

原帖由 ktmama 於 11-4-27 22:31 發表
有呀, 我個小朋友有喺出面學普通話 GAR, 都讀咗幾年 LU.

咁你小朋友學得開唔開心呀?  同埋你覺得老師又教得好唔好呢?  如方便的話, 可否pm有關資料比我?  謝謝!