用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 心痛
go

心痛 [複製鏈接]

我個囡3歲,性格好動,唔係好識同人相處,有時會打人,佢學嘢都快,老師都覺得佢聰明,佢返學行為唔太好,但2個老師用好多方法幫佢,半年後開始坐定上堂,我自己湊佢,有時都會灰心同覺累.

我發現佢有小小阿氏保加徵狀,對某D行為好堅持同重覆,對陌生人,環境會失控,10樣中7,8樣左右.

入正題,今日同某家人食飯,囡兒失控,佢俾家人鬧左好耐,喊到臉好腫,而且呢位家人係長輩,好似覺得我地兩公婆教唔好佢,我好心痛因囡兒喊左好耐,我好想講出嚟呻下,呻完.
   1    0    0    1

你察覺到問題存在, 不如諗下點樣幫囡囡啦, 如: 做評估, 就算唔做評估住, 都搵下有無一d有關情緒 / 社交的course幫佢 / 安排佢同小朋友玩, 從旁教佢點同人相處或分享, 否則無端端佢唔會識得同人互動同相處的.

原帖由 crystal媽咪 於 11-4-23 16:14 發表
你察覺到問題存在, 不如諗下點樣幫囡囡啦, 如: 做評估, 就算唔做評估住, 都搵下有無一d有關情緒 / 社交的course幫佢 / 安排佢同小朋友玩, 從旁教佢點同人相處或分享, 否則無端端佢唔會識得同人互動同相處的. ...

多謝你回覆,你講得啱,因為我都因為過面子,佢發脾氣而好小同佢去活動,而家改左,有去學課外活動,佢進度都幾好,雖然都係唔理其他人,(但老師就好鐘意),但傷心因為親人都唔包容佢.

我囡囡數個月前在學校咬同學,抓同學. NURSERY 老師話她OUT OF CONTROL, TOO ACTIVE,懷疑ADHD. (NURSERY 是國際班,全外藉老師).活動教學. 我以後囡囡在活動教學,會學得開心. 結果.. 是我QUIT SCHOOL. 連原本有的K1 位. 校長要我先帶囡囡去做評估,才'再考慮' .  整整一個月,帶囡囡見兒科醫生,言語治療師.上ADHD course. 綜合各種意見, 囡囡因言語問題,表達不到意思. 所以傷人. 曾經有位屋村校長說[你囡囡外表斯表, 殺傷力咁大] .我當時喊左好耐, 兩歲半人仔... 又不是殺人兇手.  後來.上個月,找到一間普通pg ,導師很有愛心, 加上中文教法. 囡囡講左多中文. 亦控制到情緒. 不過,我仍然擔心她會挑到小朋友,所以,每次帶她外出.加倍小心及緊張..

係吖!我同囡囡出街都會緊張,怕佢影響人,食一餐我都好累,因佢無時停,以前介意其他人話佢百厭,但睇到有個自閉小孩嘅媽咪講:爹地媽咪一定要包容,因為其他人已經唔會包容,如果連我地都唔包容,小朋友好無助!
想問下你去邊做評估?因我囡語言無太大問題,係有小小咬字唔清,所以都想CHECK.睇下點幫佢.
大家加油!

原帖由 kmmum 於 11-4-23 23:26 發表
我囡囡數個月前在學校咬同學,抓同學. NURSERY 老師話她OUT OF CONTROL, TOO ACTIVE,懷疑ADHD. (NURSERY 是國際班,全外藉老師).活動教學. 我以後囡囡在活動教學,會學得開心. 結果.. 是我QUIT SCHOOL. 連原本有的K1 位 ...

可否pm我在哪裡test? Thx~

我是在下葵涌做TEST. 當時囡囡歲半,言語DELAY, 健康院寫左轉介信俾我去下葵涌.
(1) 10年10月 下葵涌姑娘接見囡囡 ,評估囡囡只是言語遲, 無大問題.
(2) 10年12月,NURSERY 老師話囡囡抓人,咬人.
(3) 11年1月, 囡囡再犯, 於是.我立即打去下葵涌. 佢地SEND 左兩份問卷. 一份俾老師, 一份俾家長.
老師填囡囡的情況是'非常嚴重'
(4)11年2月,下葵涌話排期半年以上.  BUT 如果有家長特然有事唔去.. 而我又肯立即去補上, 便排得快.
SO.. 我分左兩日去見言語治療師及兒科醫生.
同一時間. 我報左. 朗研社.http://www.creativepowerhk.com. 佢地有個小組俾ADHD 小朋友上.   囡囡上了一個月. 導師話囡囡唔係ADHD. 上堂合仍,從無抓人及咬人. .
現在轉了中文PG . 改善了很多.  
原帖由 marcoli8 於 11-4-26 04:39 發表

可否pm我在哪裡test? Thx~

我囡囡出街食飯,都係坐唔定, 周身郁. 朋友的仔仔囡囡坐定定..我囡囡坐唔夠15分鐘. 便周身郁. 一時話VV. 一時話洗手. 總之搵唔同理由.要落地.
不過, 我發現, 囡囡係蝦父母.  她和公公婆婆一齊飲茶, 可以坐足全程. (半小時至小時).

原帖由 penpenvivi 於 11-4-23 23:38 發表
係吖!我同囡囡出街都會緊張,怕佢影響人,食一餐我都好累,因佢無時停,以前介意其他人話佢百厭,但睇到有個自閉小孩嘅媽咪講:爹地媽咪一定要包容,因為其他人已經唔會包容,如果連我地都唔包容,小朋友好無助!
想問下你去邊 ...

我家姐個仔今年12歲啦, 2歲時都只識講爸爸媽媽, 佢平時好乖, 但係就會間中發脾氣, 個個都同我定姐講話小朋友係咁,慢慢教啦, 點知上到k2,k3毛學校叫佢做評估先知阿仔有語言障礙&學習障礙.

其實,如果你發覺或者有人同你講你個小朋友有啲問題,先唔好發脾氣, 自己留意下然後再搵評估,因為評估時間唔會長,好多資料或者情況要靠家長提供

我囝囝同你個囡情況好似, 又係好鐘意打人同埋學野好快.不過我個囝就好怕陌生地方同陌生人.
我覺得你唔好太介意人地點睇自己同埋你囡囡, 因為每個父母都好應該包容仔女既好與壞. 而且要搵方法去改善佢地既問題. 如果你擔心囡囡有問題既話, 可以帶佢去健康院見左姑娘先, 之後佢地會睇下你囡囡駛唔駛再見醫生OR轉介去做評估.
我都比人話我個囝言語DELAY, SUGGEST我帶佢做自閉証評估, 所以我都帶左佢去健康院同埋帶佢去朗研社上堂, (唔係想幫佢地賣廣告), 佢情況真係有進步, 而且我將佢既問題同導師傾, 佢地都會教我D方法去教導佢. 所以你可以去試下~~~
‹ 上一主題|下一主題