用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

依定呢個場好似少左好多媽咪留言, 以前 part 1 part 2果時好墟hom 的, 可能學校好忙.

間間學校都有長短, 人都係啦, 只要在可供選擇的選擇中, 選到最適合自己的, 就得啦.  因為我轉過校, 真係好現實,  有得必有失.

yau_cheung 你同亞10都係"解答新家長問題"的暇佳人選.

各位好,我好耐好耐之前在這裡留過言,之後潛水,今日又來湊熱鬧先。
我2個仔小一/k3開始公文數,而家P4/P3,大仔讀H了,細仔G。我地好懶,每日只做2張,公文老師話唔可以再少。我覺得每日2張其實好適合我地,輕輕鬆鬆可以持續落去,大仔d數我開始唔識(唔記得)了,要畫個d U-形既curve,我老公間唔時教下佢,佢都可以又自己做幾日。
之前有媽咪話做得太超學年,到學校做應份要識既數既時候會唔記得,幸好沒有出現在我d仔身上,截至宜家,公文學過既數,學校考試時都唔使再溫。
[IMG]http://i1196.photobucket.com/albums/aa401/fion_chan/dcaf8037de6fa400241f1403.png[/IMG]

同意同意...輕輕鬆鬆持續落去, 雖然超晒學年, 但又唔會因為超太多而無心機上數學堂, 反而因為已經識, 老師教番嗰陣, 印象更加深刻同埋更加夠膽舉手行出黑板計數...到考試嗰陣, 真係公文學過既, 我都唔駛同佢溫, 只係集中溫嗰D公文無既....例如溫度, 圖形, 重量等等!

原帖由 Fion_Chan 於 11-5-28 03:08 發表
各位好,我好耐好耐之前在這裡留過言,之後潛水,今日又來湊熱鬧先。
我2個仔小一/k3開始公文數,而家P4/P3,大仔讀H了,細仔G。我地好懶,每日只做2張,公文老師話唔可以再少。我覺得每日2張其實好適合我地,輕輕鬆鬆可以持續落去,大仔 ...

回覆 40# Yau_Cheung 的文章

Yau_Cheung,

一年級時, 真係無乜點溫書的, 淨係考試前一日同佢睇一次課文, 工作紙, WB等等就算....

不過二年級開始, 好多同學都好努力溫習, 雖然個女再三強調佢已經識, 唔駛溫...但做阿媽既我, 始終唔放心, 所以點都將D工作紙重新打一次, 叫佢做番當溫書!

你好, 煩請幫我update :
p1 efl e, 中文 2a
k3  erp 6a, 數b

大女讀中文2a, 讀到真係嘔血, 擒日又比老師閙到喊, 佢家吓好抗拒中文, 都唔知點攪.....佢成日左耳入右耳出...完全冇心去讀...一舊雲咁...唉..

原帖由 十月媽咪 於 11-5-21 23:06 發表
姓名年級性別中英數natnatmaK2女2AB停KenzoK2男 ERP 7A 小豆媽K2女4AERP 4AAvalenie918K2女5AERP 6A AjackiejasonK2男  2ANT-1K2女 ERP 2A
 doryeeK2男4AEFL 4A2ApktK3女4AEFL BBhiellenK3男 7A2AstellalauK ...

姓名年級性別
natnatmaK22AB
KenzoK2 ERP 7A 
小豆媽K24AERP 4AA
valenie918K25AERP 6A A
jackiejasonK2  2A
NT-1K2 ERP 2A

doryeeK24AEFL 4A2A
pktK34AEFL BB
hiellenK3 7A2A
stellalauK32AEFL (G)B
easonkinkiK3 7A3A
DONUTBUBBLEK3 ERP 6AB
DONUTBUBBLEP12AEFL E 
wachaP14AERP 4A3A
sumsumbbP1BIIERPcut
cut
Princesshk2P12AERP 3A (暫停)B
raycarbbP1 ERP AIA
LingchulingP15A 2A
小豆媽P2BIIEFL (H)F
nataliemamaP2  2A
十月媽咪P2DIEFL KG
JasmineP23A  
Pooh_PoohP2FIERP EIIG
Yau_CheungY3 (P2)CIERP DI 
scarecrowP3 ERP BI 
wasabbP3 EFL DB
AnsonrubbyP3 EFL J 
迪迪洛洛媽P3AIERP AII 
迪迪洛洛媽P5AIIERP BI 
LittlehipoP3AIIERP BIIE
wasabbP6 EFL F 

各位學過公文式媽咪,想問一下其實公文式各個中心的導師會否太參差?想幫囝囝(升小二)報公文中及公文英。就算是同一區也有好幾間。有沒有媽咪是火炭的?銀禧及駿景園的導師是否OK的呢?

原帖由 bosophie 於 11-6-8 16:48 發表
各位學過公文式媽咪,想問一下其實公文式各個中心的導師會否太參差?想幫囝囝(升小二)報公文中及公文英。就算是同一區也有好幾間。有沒有媽咪是火炭的?銀禧及駿景園的導師是否OK的呢? ...

係說得對丫, kumon唔同中心, 唔同老師都係好參差的. 而且亦係"人夾人".
所以你真係要去聽吓口啤, 同埋睇睇夾唔夾自己個小朋友.

請問各位,每天做十張同五張,分別大嗎?有時老師在開始幾十張內不斷重複?

原帖由 primary2007 於 11-6-9 20:49 發表
請問各位,每天做十張同五張,分別大嗎?有時老師在開始幾十張內不斷重複?

要睇埋小朋友幾大個, 幾年級, 有冇其他workload, kumon level 幾, 小朋友係唔係可以承受做多d, 消化好唔好,........好難一概而論5張好or10張好喎.

請問各位家長, 我仔(升小一)想報公文中文及英文, 應該比小朋友一日上晒兩樣呢? 還是分開二日上好? 及幾時有簡介會聴?

yu-ma,

簡介會係每間公文式都唔同日子&唔同時間安排畀家長的, 所以要知道簡介會既日期時間, 一定要去你target既嗰間centre度報名留位聽講座!

至於升小一想一日讀晒兩科定兩開兩日讀, 要視乎小朋友既專注力, 耐力, 楂筆做功課既能力等等....亦要視乎小朋友做完評估之後, start from邊個level, 如果初頭係start from一d比較低既level, 一日上晒兩科都問題不大的....但如果係start from一d比較多字認多字寫既level, 咁當然係建議小朋友分開上堂喇!....其實一切都要留待公文老師幫小朋友做完評估後再作決定, 到時聽完簡介會, 小朋友又咗評估, 再同centre傾吓, 導師可以畀到較專業既意見!

原帖由 yu-ma 於 11-6-11 10:54 發表
請問各位家長, 我仔(升小一)想報公文中文及英文, 應該比小朋友一日上晒兩樣呢? 還是分開二日上好? 及幾時有簡介會聴?

十月媽咪,

明白, 謝謝!

我已經幫囝囝報咗公文中及公文英了。直接到那中心與老師談過,覺得她很好,有心教小朋友的那類老師。已做埋TEST...明天上第一堂了。希望可以見到小朋友慢慢進步!

原帖由 小豆媽 於 11-6-8 22:05 發表

係說得對丫, kumon唔同中心, 唔同老師都係好參差的. 而且亦係"人夾人".
所以你真係要去聽吓口啤, 同埋睇睇夾唔夾自己個小朋友.

十月媽咪,

請幫我update 公文中(暫停), ERP 3A,MATHS B , THANKS

各位媽咪:請問剛三歲,今年九月才讀K1,這個歲數適合讀公文‘數’嗎?希望各位給我意見!

姓名年級性別
natnatmaK22AB
KenzoK2 ERP 7A 
小豆媽K24AERP 4AA
valenie918K2ERP 3A B
jackiejasonK2  2A
NT-1K2 ERP 2A

doryeeK24AEFL 4A2A
pktK34AEFL BB
hiellenK3 7A2A
stellalauK32AEFL (G)B
easonkinkiK3 7A3A
DONUTBUBBLEK3 ERP 6AB
DONUTBUBBLEP12AEFL E 
wachaP14AERP 4A3A
sumsumbbP1BIIERPcut
cut
Princesshk2P12AERP 3A (暫停)B
raycarbbP1 ERP AIA
LingchulingP15A 2A
小豆媽P2BIIEFL (H)F
nataliemamaP2  2A
十月媽咪P2DIEFL LG
JasmineP23A  
Pooh_PoohP2FIERP EIIG
Yau_CheungY3 (P2)CIERP DI 
scarecrowP3 ERP BI 
wasabbP3 EFL DB
AnsonrubbyP3 EFL J 
迪迪洛洛媽P3AIERP AII 
迪迪洛洛媽P5AIIERP BI 
LittlehipoP3AIIERP BIIE
wasabbP6 EFL F 

原帖由 Valenie918 於 11-6-13 21:04 發表
十月媽咪,

請幫我update 公文中(暫停), ERP 3A,MATHS B , THANKS

回復 54# bosophie 的帖子

歡迎加入公文大家庭!

回復 56# carmen1102008 的帖子

HI,

三歲升K1讀公文數, 主要係由數點點開始, 認識咩係1234呢D數目字, 呢度都有好多小朋友係三歲就開始讀的...應該無問題!

唔該十月媽咪。

另請教有無媽咪比意見,藍田的麗港城 or 滙景好D呢?
‹ 上一主題|下一主題