用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3)

CHeriemama,

公文係死板的, 同學樂器一樣, 日日都要練, 日日都要做...重複又重複的!....不過唔知點解總唔會有人話學琴係死板&填鴨...但總有人話學公文係死板&填鴨的!

另外, 我覺得公文同學樂器仲有一個共通處, 就係要長期做, 長期練, 你至會睇到個進步....呢輪我響一個ART CENTRE做義工家長, 呢個CENTRE有好多唔同類型既班畀小朋友報讀...有D家長...心頭真係好高的, 小朋友第一次參加朗誦比賽攞咗優異獎已經勁開心, 然後同CENTRE講, 想繼續參加, TRAIN到個女攞冠軍為止! 負責人O咀, 好老實同家長講, 我哋唔包生仔 (即唔包TRAIN到佢攞冠軍)...家長話, 唔係喎, 我覺得佢得喎, 你哋幫我TRAIN佢啦! (我在旁聽到...滴晒汗)....又有D家長唻報劍橋FLYER, 想20堂就攞15盾, 仲要係要人哋包佢有15盾....嘩....就算D老師教晒, 但你唔溫, 唔串字, 唔做練習, 我都唔敢包你有架喎!....當時真係想搭咀, 家長呀家長, 你打算呢個暑假同小朋友齊齊付出幾多呀?...又有家長唻學琴, 學咗成年...小朋友連譜都未睇得掂, 但家長話佢學咗咁耐, 要佢考三級PIANO....CENTRE已經講咗佢真係未考得, 但家長堅持....好啦....要考, 無話考唔到既, 只要勤力練, 日日練, 總會有D成績睇到吓! ....可是....年頭PLAN年尾考, 時間都過咗差唔多一半, 四條SCALES都仲未練得到, 每堂老師可以陪練琴咁, 小朋友返到屋企有無練過都係一個問題唻....於是老師教唻教去都係嗰四條SCALES, 家長又覺得老師DUM波鐘....唉....

讀公文係要付出的, 無論時間, 精神, 體力, 耐性, 心機等等各方面; 還有不可欠缺既係家長對小朋友既支持, 體諒和鼓勵!

原帖由 Cheriemama 於 11-5-19 16:21 發表

bbmuimui,
我同你一樣, 阿女現讀K3, 9月會升P.1, 想俾佢讀公文英&公文數, 主要係想訓練吓佢D專注力, 但又有D人話公文式好填鴨式, 好死板.....
有無公文媽媽可以分享吓呢? ...

我囝囝讀過一年公文中文,一個字來形容"操",不段重複。

請問有邊間公文center可推介?

王國長老

十月媽咪
煩麻你幫我把數升上2A,謝謝
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

醒目開學勳章

I quit after three weeks, my son hated it, and I hated it as well.....  I guess it is not bad if your kids don't mind doing those exercises over and over again...
十月媽咪 , I agree with you!!! "讀公文係要付出的, 無論時間, 精神, 體力, 耐性, 心機等等各方面.....!"
耐性 and 心機  is diffult when they repeat and repeat and repeat!!!

mrshoho,

That's why每次有人問讀公文好唔好? 有無幫助?...等等....我一定建議佢哋去CENTRE聽說明會, 了解清楚晒公文究竟係D乜嘢唻, 認認真真諗清諗楚係咪真係可以付出到各方面既嘢, 至好報唻讀....畢竟響某D小朋友身上係WORK既嘢, 落到自己仔女身上嗰陣, 又可能係另一回事...唔好吓吓見人哋話好, 就中個頭埋去, 到讀唔掂嗰陣就話公文死操爛操無鬼用; 亦都唔好見人哋彈到公文豆零都唔值嗰陣, 就認定公文係死古古....我深信每個課程都有佢既優點&缺點, 希望各家長可以找到最適合自己小朋友的, 那就好了!

原帖由 mrshoho 於 11-5-20 23:19 發表
I quit after three weeks, my son hated it, and I hated it as well.....  I guess it is not bad if your kids don't mind doing those exercises over and over again...
十月媽咪 , I agree with you!!! "讀公 ...

姓名年級性別
natnatmaK22AB
KenzoK2 ERP 7A 
小豆媽K24AERP 4AA
valenie918K25AERP 6A A
jackiejasonK2  2A
NT-1K2 ERP 2A  
doryeeK24AEFL 4A2A
pktK34AEFL BB
hiellenK3 7A2A
easonkinkiK3 7A3A
DONUTBUBBLEK3 ERP 7AA
DONUTBUBBLEP12AEFL D 
wachaP14AERP 4A3A
sumsumbbP1BIIERPcut
cut
Princesshk2P12AERP 3A (暫停)B
raycarbbP1 ERP AIA
LingchulingP15A 2A
小豆媽P2BIIEFL (H)F
nataliemamaP2  2A
十月媽咪P2DIEFL KG
JasmineP23A  
Pooh_PoohP2FIERP EIIG
Yau_CheungY3 (P2)CIERP DI 
scarecrowP3 ERP BI 
wasabbP3 EFL DB
AnsonrubbyP3 EFL J 
迪迪洛洛媽P3AIERP AII 
迪迪洛洛媽P5AIIERP BI 
LittlehipoP3AIIERP BIIE
wasabbP6 EFL F 

恭喜小朋友升班, 繼續努力!

原帖由 doryee 於 11-5-20 17:47 發表
十月媽咪
煩麻你幫我把數升上2A,謝謝

原帖由 十月媽咪 於 11-5-20 11:10 發表
CHeriemama,

公文係死板的, 同學樂器一樣, 日日都要練, 日日都要做...重複又重複的!....不過唔知點解總唔會有人話學琴係死板&填鴨...但總有人話學公文係死板&填鴨的!

另外, 我覺得公文同學樂器仲有一個共通處, 就 ...

10,
very 鍾意你咁樣形容.

根本, 學乜野都係, 你唔付出, 係冇收獲的.

原帖由 十月媽咪 於 11-5-20 11:10 發表

有D家長...心頭真係好高的.......... TRAIN到個女攞冠軍為止! ...........又有D家長唻報劍橋FLYER, 想20堂就攞15盾, 仲要係要人哋包佢有15盾..........又有家長唻學琴, 學咗成年...小朋友連譜都未睇得掂, 但家長話佢學咗咁耐, 要佢考三級PIANO.........CENTRE已經講咗佢真係未考得, 但家長堅持.........年頭PLAN年尾考, 時間都過咗差唔多一半, 四條SCALES都仲未練得到, 每堂老師可以陪練琴咁, 小朋友返到屋企有無練過都係一個問題唻....於是老師教唻教去都係嗰四條SCALES, 家長又覺得老師DUM波鐘....唉....

亞10,
呢d家長多的是, 真係周圍都有, 好似7-11咁.
我真係好怕佢地, 仲係講整唔明, 唔接受.  佢覺得自己有錢比你, 你就要滿足佢提出的要求.
事事以自己&個仔女為中心.
學野, 天份同付出都好重要.

公文其實真的係掂的, 對於我囡囡,
日積月累下, 她考試中文,英文攞得好高分,
生字亦識了很多, 對作文,默書很有用,
想有好成績, 背後的付出當然要,
羨慕別人考得好時, 知唔知佢地當中的努力,
妳估佢地唔辛苦, 一早番學, 放學做學校功課, 又公文,
囡囡亦有說過想唔做公交, 但我地解釋給她聽,
為何識咁多字, 考試成績也好, 就因為公文.
所以父母角色很重要, 要一路鼓勵.
就快到暑假, 時間可鬆動些, 小朋友努力, 到時玩玩玩.

原帖由 十月媽咪 於 11-5-21 00:01 發表
mrshoho,

That's why每次有人問讀公文好唔好? 有無幫助?...等等....我一定建議佢哋去CENTRE聽說明會, 了解清楚晒公文究竟係D乜嘢唻, 認認真真諗清諗楚係咪真係可以付出到各方面既嘢, 至好報唻讀....畢竟響某D小朋友 ...

最近, 我聽到kumon中心有個家長話, 佢個仔係 ADHD, 想報名學kumon, train 吓個仔的"專注力".

我心一沉, 已經ADHD, 學校d野攪惦已經好好啦, 仲要學kumon, 個小朋友會好辛苦.

我認同 kumon 係一套好好的training, 但唔係適合所有人. 個個小朋友都唔同, 真係要睇餸食飯呢 !

EXACTLY就係咁樣喇....好多家長都係道聽途說, 人哋話邊樣好, 就九秒九中個頭埋去, 有理無理報咗先....到發現響自己仔女身上唔WORK喇, 就唱到人哋D嘢有幾唔掂?...亦有好多一味羡慕人哋D仔女幾勁幾勁....講真, 背後付出咗幾多時間, 精神, 心機, 耐性, 努力等等....有又無人知先?

學琴老師話齋, 天才都要練琴, 幾悶都要練, 幾悶都要操....一首歌, 由當初彈到不知所謂, 到幾經努力練習後, 就彈到似模似樣...再操得FIT D咩, 就練到唔睇譜都彈得到!....做公文亦都係一樣, 由當初學新既運算時, 計到一頭霧水, 教到阿媽嘔白泡, 到越計越順, 越計越快....由低學年至平學年至超學年...不斷進步!

語文亦都一樣, 好同意LILY所講, 讀公文中英文, 對認字, 寫字, 串字, 閱讀理解, 寫作時既詞語運用都好有幫助....我尤其覺得寫錯別字既情況真係比較少....絕對相信呢個係長期訓練既效果!

小豆媽, 確係有ADHD既小朋友讀公文的, 不過WORK唔WORK, 我諗同正常小朋友一樣, 都係睇家長&導師&小朋友如何配合吧!....

原帖由 小豆媽 於 11-5-21 10:59 發表
最近, 我聽到kumon中心有個家長話, 佢個仔係 ADHD, 想報名學kumon, train 吓個仔的"專注力".

我心一沉, 已經ADHD, 學校d野攪惦已經好好啦, 仲要學kumon, 個小朋友會好辛苦.

我認同 kumon 係一套好好的training, 但 ...

忽然醒起今日響CENTRE聽到D好無奈既嘢...話說有個家長, 話小朋友就唻四歲, 想畀佢學小提琴, 唻問老師有無時間教....以下係CENTRE負責人 (以下簡稱"負")同家長(以下簡稱"長")既對話內容大意....

長: 我小朋友就唻四歲, 我想畀佢學小提琴, 你哋有無老師教呀?

負: 有既! 睇吓你想要乜嘢時間, 我哋再幫你同老師約啦!

長: 但其實咁細個, 你哋建唔建議學小提琴的呢?

負: 其實坦白講, 就真係唔建議的, 因為佢哋連正確既音都未清楚知道, 練小提琴時唔識TUNE音的話, 一直練錯都唔知道的了...

長: 咁我應該畀佢學咩先好呢?

負: 我哋會建議咁細個小朋友, 學咗鋼琴先!

長: 吓? 學鋼琴? 咁咪要練囉?

負: 吓? 學小提琴都要練架喎!

長: 吓? 係既咩? 我以為係唻上吓堂就得架喇喎!

當時我原本陪個女做緊公文的, 都忍唔住伸個頭出去望一望位家長....心諗: 你無嘢吓嘛? 唔係諗住一星期唻上半粒鐘堂, 個女就會識拉小提琴吓嘛?...

最後....負責人唯有好婉轉咁同佢講, 都唔係唔得既, 你唔好有要求, 又唔好介意老師堂堂無新嘢教, 重複又重複都係拉嗰幾個音, 拉幾個月都無一首新歌既話, 咁你都可以唔練既!

身邊都有好多人話公文唔好、好死板,但我自己就覺得好好,因為真係睇住阿仔進步。

佢讀K3,係10月細仔,K2開學時連英文字母同數數都唔掂(仲以為佢有問題),所以開始比佢學公文數,見佢每日做得好開心,於是先後再加埋英文同中文。

數學雖然比起同齡唔係特別叻,但比起佢自己已經進步咗好多;而英文嘅進步就真係好大,由4歲時26個英文字母都未認得哂,到剛5歲去考劍橋starter好容易就攞到14個盾(冇上其他英文堂),我相信全因為佢學公文。而且佢以前係對自己冇要求,而家佢會有目標,會為升班而努力,佢知道自己數唔叻,復活節假期自己要求每日做多一份(每日20張)。另外,我哋去旅行時,佢每朝自己7點幾起身做公文(我哋仲瞓梗),見到佢嘅改變,真係覺得好值得!希望佢嘅態度keep到上小學都唔變就好啦!

十月媽咪:
麻煩加埋阿仔資料 - K3 數 (B)、英 EFL (G) 、中 (2A)
Thanks!

姓名年級性別
natnatmaK22AB
KenzoK2 ERP 7A 
小豆媽K24AERP 4AA
valenie918K25AERP 6A A
jackiejasonK2  2A
NT-1K2 ERP 2A

doryeeK24AEFL 4A2A
pktK34AEFL BB
hiellenK3 7A2A
stellalauK32AEFL (G)B
easonkinkiK3 7A3A
DONUTBUBBLEK3 ERP 7AA
DONUTBUBBLEP12AEFL D 
wachaP14AERP 4A3A
sumsumbbP1BIIERPcut
cut
Princesshk2P12AERP 3A (暫停)B
raycarbbP1 ERP AIA
LingchulingP15A 2A
小豆媽P2BIIEFL (H)F
nataliemamaP2  2A
十月媽咪P2DIEFL KG
JasmineP23A  
Pooh_PoohP2FIERP EIIG
Yau_CheungY3 (P2)CIERP DI 
scarecrowP3 ERP BI 
wasabbP3 EFL DB
AnsonrubbyP3 EFL J 
迪迪洛洛媽P3AIERP AII 
迪迪洛洛媽P5AIIERP BI 
LittlehipoP3AIIERP BIIE
wasabbP6 EFL F 

Stellalau,

搞掂!

原帖由 stellalau 於 11-5-21 22:57 發表
身邊都有好多人話公文唔好、好死板,但我自己就覺得好好,因為真係睇住阿仔進步。

佢讀K3,係10月細仔,K2開學時連英文字母同數數都唔掂(仲以為佢有問題),所以開始比佢學公文數,見佢每日做得好開心,於是先後再加埋英文同中文。 ...

回覆 21# 十月媽咪 的文章

十月媽咪,
多謝你咁詳細嘅分析, 我都好認同你嘅比喻, 無論學乜野都係要重複又重複嘅練習先會有進步, 有成績.....即使天才都要付出努力....

阿十, 真係好佩服你仲咁好心機解釋!

囝囝上星期入咗 camp, 2日1夜, 雖然未入 camp 前老師覺得佢有些焦慮(分離焦慮), 但好多謝2位老師比咗好多好好既意見我 (suggest 我比佢帶 bedtime toy, a family photo, books 有關唔開心/驚時佢可以點做), 老師亦做咗好多嘢 (特別為佢寫咗個 story, make sure camp 入面既食物無 peanut or peanut oil 因為囝囝有 allergy, 亦叫我貼個 peanut allergy 既 sticker 係佢 T-shirt 上以防其他人比錯嘢佢食, 亦幫囝囝 keep 起 allergy 既藥, camp 既第1天打咗2次電話比我), 老師亦同囝囝"傾咗好多次計"(從 positive side 去鼓勵囝囝: he is brave and the camp is full of fun)。最後佢好enjoy 係 camp 既時間, 真係好感激2位老師的付出!

囝囝安全返屋企,並執好曬自己既私人物品返屋企完全無遺漏係 camp,係camp入面亦經常幫老師手,所以今次個camp, 我比咗100分囝囝

原帖由 十月媽咪 於 11-5-21 21:31 發表
EXACTLY就係咁樣喇....好多家長都係道聽途說, 人哋話邊樣好, 就九秒九中個頭埋去, 有理無理報咗先....到發現響自己仔女身上唔WORK喇, 就唱到人哋D嘢有幾唔掂?...亦有好多一味羡慕人哋D仔女幾勁幾勁....講真, 背後付 ...

最初囝囝亦係中文 & mandarin 唔掂所以學公文中文,囝囝情況如下:

From born to PN:只識用英文溝通,唔識聽 & 講 cantonese & mandarin。

PN to K2:英文 & cantonese 流利溝通無問題,但仍然唔識 & 抗拒 mandarin,認得既中文字唔多,識得寫既中文字更小。

K3 上學期開始讀 Komun 中文至今(year 3= local P2):囝囝現時能操流利 mandarin;囝囝雖然讀 IS,但學校用 local 同級中文書 (longman),學校每日有中文功課,每星期有課文背默及默詞語,每年2次 assessment,完全無難度。Year 1 assessment 只温習了2 晚(每晚約1小時),99分(因為有1個字寫得唔靚被扣1分);Year 2 assessment 沒有温習 (因為那幾天較忙),9X分。

自問囝囝並非特別聰明,佢既中文 & mandarin 基礎係由公文中文黎既,加上現時學校既功勞,令我好滿意佢現時既中文程度。

不過都係嗰句:有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場,是否入"官場" 又或 "官場" 是否適合  貴子女,自行判斷啦!

PS 1 : 囝囝從無欠交公文功課,亦差不多聽足公文CD;正如阿十講,公文係自學自習,千其唔好淨係指意公文老師(上堂)呀。

PS 2:阿十你用樂器比喻公文真係好貼切。囝囝既 clarinet 因為少練習,始終進度緩慢,真係要加把勁啦!

Have a nice day.

原帖由 stellalau 於 11-5-21 22:57 發表

佢讀K3,係10月細仔,K2開學時連英文字母同數數都唔掂(仲以為佢有問題),所以開始比佢學公文數,見佢每日做得好開心,於是先後再加埋英文同中文。 ...

Yau_Cheung,

好耐無你消息喇....原本諗住等你同新嚟既家長解釋, 但好多日都唔見你, 所以....唯有我再長氣D解多幾次...畢竟我哋係長期用家, 又係睇到小朋友整個學習&成長過程既人....由我哋講, 點都好過佢哋響其他TOPIC問D"聽聞公文乜乜物物" OR "公文係點點點點"既路人甲乙丙吧!

你仔仔就好啦, 有得入CAMP....佢好勇敢亦都好有交帶呢!...

我諗....如果我女最終響番幼稚園部直上小學部的話, 佢今時今日D普通話都應該非常流利的了....可惜而家間小學真係畀唔到呢個語境我女....不過算啦, 每間學校都有佢既長短處吧!

我哋下個月頭就考試喇, 你哋駛唔駛考? 抑或已經考完喇?

唉....我女兩樣樂器嘛, 邊樣練多D, 就真係邊樣進度快D&學得好D的....不過唔用樂器唻比喻, 都可以用游水唻比喻架....好多游隊既小朋友, 都係由細操水操到大, 入到校隊就更加喇....一星期操足七日都大有人在....KEEP住體能之餘, 亦要加強個速度 & 技術呢!

原帖由 Yau_Cheung 於 11-5-25 10:48 發表
最初囝囝亦係中文 & mandarin 唔掂所以學公文中文,囝囝情況如下:

From born to PN:只識用英文溝通,唔識聽 & 講 cantonese & mandarin。

PN to K2:英文 & cantonese 流利溝通無問題,但仍然唔識 & 抗拒 mandarin,認得既中文 ...

hi 阿十,

非常同意每間學校都有佢既長短處!好似KCIS 咁,囝囝未入讀前在我心目中只係第2位,現在就係我既"不二之選"。

你駛唔駛同囡囡温習考試呀?我都想請教你點同囡囡温書?因為囝囝6月初會有中文assessment,year 2 中文assessment 前,hubby 會比一些詞語囝囝重組句子 & 比些句子囝囝填標點符號,我就只係同佢默寫吓課文內的詞語,閱讀理解就靠囝囝自己。

說來慚愧,相比起 academic,我覺得樂器&游水既 priority 始終較次要,所以我從無要求佢要考試攞獎,但求佢enjoy又學到嘢就ok,寧願佢有多些時間看書&玩。

原帖由 十月媽咪 於 11-5-26 21:12 發表
Yau_Cheung,

好耐無你消息喇....原本諗住等你同新嚟既家長解釋, 但好多日都唔見你, 所以....唯有我再長氣D解多幾次...畢竟我哋係長期用家, 又係睇到小朋友整個學習&成長過程既人....由我哋講, 點都好過佢哋響其他TO ...