用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3)

我囡囡9月讀K1, 請問幾時開始讀公文好?我想報數學/英文, 荔枝角弘景臺centre好嗎?麻麻比比意見。

回覆:22welldone77 的帖子

我個囝暑假後K2, 中、英、數三科都有讀,我覺得英文相對中、數,功課較少及易d, 有時去左街兩日,無時間做,要追返都好易,無咁辛苦

回復 samnamberone 的帖子

U can try farm road

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3)

我囡升k2,數3A
諗緊加英文/中文公文,請給意見

我唔識加個表....

囝囝將升小一,
英文 ERP / H, 數學E,有D担心小學既功課量,唔知駛唔駛 cut...

引用:我囡升k2,數3A 諗緊加英文/中文公文,請給

原帖由 queenmiffy 於 12-08-29 發表
我囡升k2,數3A
諗緊加英文/中文公文,請給意見
我個囝都係升K2, 英文好像易d掌握,讀左五個月,由單字到句子,現在開始寫字,都很簡單,不吃力,有時兩日無做功課都追得返。中文學左兩個月,如果還未懂認字,有點吃力,因為用國語學習,但其實對一些字的廣東話及理解還未認識。你可問吓公文老師意見及評估,希望幫到你。

queenmiffy  謝回覆,我都叫咗KUMON幫佢做埋中文評估先,因為我比中文字咭, 佢好肯玩  發表於 12-9-4 10:13

引用:我囡囡9月讀K1,+請問幾時開始讀公文好?我

原帖由 Laimui827 於 12-08-24 發表
我囡囡9月讀K1, 請問幾時開始讀公文好?我想報數學/英文, 荔枝角弘景臺centre好嗎?麻麻比比意見。 ...
我小朋友都係升K1九月份開始讀數,因為每日做功課,不如睇吓你朋友應付一科功課得唔得先再加第二科。

回覆:carmen1102008 的帖子

讀公文真係好講堅持,最近我的心在動搖了,有無多d聲音支持吓呢

回覆:carmen1102008 的帖子

你遇到什麼困難呢?我仔已學超過六年了

回覆:longlokma 的帖子

我的兒子今年K2, 數學己學一年,英文已學半年,中文就兩個月。因為今年返轉左返全日班,返屋企已六點多,跟住就同時間爭分奪秒,食飯、便便、學校功課、kumon功課、沖涼,在鞭策下完成已經係9:45-10:00。兒子唔抗拒做公文功課,但唔會熱衷,但做的過程就好投入。我有諗過cut左公文,但又爭扎中,因為英文及中文語言這兩科,其實真的好像在跟CD學習。

K2 full day and arrive at school after 6pm?! What school is that? So tough! 3 subjects for a 4 year old kid seem too much!

carmen1102008 你的小朋友每天做幾多張紙呀?可唔可叫老師同你減張數啊!

我個仔K3,英文B; 數學E,考慮緊過咗暑假cut英文,因為上咗小學應該無咁多時間

剛剛我仔(5歲)做完個中文科test, 超簡單, 5mins完成. 明天要聽"說明會". 是否多數由最初級學起呢?
有冇人在天后果間公文讀中文呀 ? 如何評價d老師 ?

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3)

我個囡今年9月就上k1,嚟緊約咗做評估試,想問一間公民嘅老師何為好同唔好?因為其實每間嘅教材一樣,都係聽聲做紙。我應該點分辨?我打算先報英文,如果我小朋友係對呢個理念ok先再加中文。

K3仔數學B130   中2A100  英文ERP2A 每日都唔中意做,最易最快是英文,中數改正超多。做阿媽的每天都想停公文。但因學校本身是HAPPY SCHOOL 平日沒一點功課。所以就暫時堅持下去。唔知仲能堅持幾耐

回覆:luluhaha 的帖子

我囡中文3A,想問2A有咩唔同,係咪好深?

queenmiffy 發表於 13-12-1 18:16
我囡中文3A,想問2A有咩唔同,係咪好深?
看中文寫拼音的部分好難,但曰子有功總算學會9成,9個月了才學到2A100,