用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 band 1 選校
樓主: mhv_woman
go

油尖旺 band 1 選校

原帖由 君媽 於 11-4-29 12:21 發表
你想到的,囡囡都有想過,所以她才希望先抽伊中,抽不入的話,抽循中的12個公開位都應該有機會,再抽不入的話,叩門都可能有機。無奈今年確是兵荒馬亂,而且抽籤全講運氣,我老公說,她見我擔心,又搬了一大堆數字出來,即是說媽媽希望她 ...

有沒有同老師傾過囡囡的願望? 如果能夠說服老師/校長幫手, touch wood 真係唔中的話, 由校長出面同循中拎人情, 機會會大好多 ...

最近發現...原來循小既小一, 二既家長.  大家都已經游左過黎升中.   真係好快吖...循小媽咪大家都未雨綢繆緊...

原帖由 mhv_woman 於 11-4-29 15:01 發表

有沒有同老師傾過囡囡的願望? 如果能夠說服老師/校長幫手, touch wood 真係唔中的話, 由校長出面同循中拎人情, 機會會大好多 ...

我與學校關係良好。老師沒有反對選伊中,當然亦不會擔保助叩門循中。
其實如果衰左,我自己一定出馬找兩校校長幫忙,我相信他們亦不會避而不見。我不怕"面蒙",當然人家是否賣人情便難說了,始終你不以人家為首選,人家又為何收你呢? 囡囡想叩循中,但又不要媽媽辛苦,她照顧我的感受,雖然我自己不怕瘀,我最要照顧的是囡囡的感受。

原帖由 君媽 於 11-4-30 07:40 發表

我與學校關係良好。老師沒有反對選伊中,當然亦不會擔保助叩門循中。
其實如果衰左,我自己一定出馬找兩校校長幫忙,我相信他們亦不會避而不見。我不怕"面蒙",當然人家是否賣人情便難說了,始終你不以人家為首選,人家又為何 ...

你不是已交表了?為甚麼還在猶豫?學校不是說選校表會四月底前上呈教育局嗎?

原帖由 ElizabethLAI 於 11-4-30 09:23 發表

你不是已交表了?為甚麼還在猶豫?學校不是說選校表會四月底前上呈教育局嗎?

早收表是因為搬校,我正在考慮是否取回更改。最難決定的是如果取回改,即代表我又否決囡囡的選擇。現在只在想,我不敢讓她知,我害怕做壞榜樣。

原帖由 君媽 於 11-4-30 13:14 發表

早收表是因為搬校,我正在考慮是否取回更改。最難決定的是如果取回改,即代表我又否決囡囡的選擇。現在只在想,我不敢讓她知,我害怕做壞榜樣。 ...

咁緊喺要同個女相量一下先啦, 可能您囡囡見好多好朋友揀咗循道, 根本現在都希望入循道也說不定. 你靜雞雞幫佢改咗, 咁大件事佢唔知道, 佢第日會對您無晒信任! 無晒安全感!  自行有無揀伊中?話唔定自行己收咗您囡囡呢.

原帖由 stanleya 於 11-4-30 15:17 發表

咁緊喺要同個女相量一下先啦, 可能您囡囡見好多好朋友揀咗循道, 根本現在都希望入循道也說不定. 你靜雞雞幫佢改咗, 咁大件事佢唔知道, 佢第日會對您無晒信任! 

同意,曾經聽過一個講座話中一對小朋友好重要,如果無選到一些小朋友想讀嘅學校影響會好大。小朋不但唔開心,更大件事就係會成績會漸漸變差甚至唔返學。講者話女孩子尤為重要。如果循中係不錯嘅中學應好好與女兒研究下分析下,因為青春期將至要小心處理呀。

原帖由 bb818 於 11-4-30 15:45 發表

同意,曾經聽過一個講座話中一對小朋友好重要,如果無選到一些小朋友想讀嘅學校影響會好大。小朋不但唔開心,更大件事就係會成績會漸漸變差甚至唔返學。講者話女孩子尤為重要。如果循中係不錯嘅中學應好好與女兒研究下分 ...

最慘現實係選了小朋友喜歡的都未必一定入到。我而家只會淡化小朋友的心情,我會跟他說總之揀過的學校由其是頭5位之內的都是經過精心挑選,間間入得到去讀都係好的,費事影響佢第日的心情。

原帖由 fallenleaf 於 11-4-30 15:55 發表

最慘現實係選了小朋友喜歡的都未必一定入到。我而家只會淡化小朋友的心情,我會跟他說總之揀過的學校由其是頭5位之內的都是經過精心挑選,間間入得到去讀都係好的,費事影響佢第日的心情。 ...

其實小朋友不會覺得哪裡最好,是家長講什麼,她們感到最好,不是我這樣估估下,自行看了環境後,決定大抽獎乙部填伊中第一,後我便同小女講伊中俾真光讀少一科聖經,她當時便聽我話.

原帖由 君媽 於 11-4-30 07:40 發表

其實如果衰左,我自己一定出馬找兩校校長幫忙,我相信他們亦不會避而不見。我不怕"面蒙",當然人家是否賣人情便難說了,始終你不以人家為首選,人家又為何 ...

我相信無論是入到循道或伊中, 各有各的優點, 最重要是囡囡讀得開心. 我相信您囡囡入循中都會好開心, 是嗎? 您囡囡自行也有選伊中吧.

小朋友適應力很強,所以入了band 1 哪間都俾很多人好少少.

啱啱睇到khmama 2010中學排名,  循道跌咗
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2289167&extra=page%3D1

原帖由 ElizabethLAI 於 11-4-30 09:23 發表

我仲未交表 ... 小朋友今日才放完復活節假期 .... 不過我知明天 deadline

原帖由 stanleya 於 11-4-30 22:27 發表
啱啱睇到khmama 2010中學排名,  循道跌咗
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2289167&extra=page%3D1

排名呢 d, 唔好咁緊張啦, 最緊要校風好

原帖由 mhv_woman 於 11-5-3 09:55 發表

排名呢 d, 唔好咁緊張啦, 最緊要校風好

與囡囡詳談後已有決定,感謝各友好提供的資料和意見,在此再一次多謝你們。萬分感激。

君媽:

你唔好咁客氣啦! 你第時有時間都要去循小果邊睇下我地d post丫, 幫下我地d低年班家長解答問題丫 多謝你至真

原帖由 君媽 於 11-5-3 16:30 發表

與囡囡詳談後已有決定,感謝各友好提供的資料和意見,在此再一次多謝你們。萬分感激。

君媽,
你真客氣, 其實我都幫唔到 d 乜
但我認為今次係一次重要的經歷, 可以令子女明白父母會尊重自己的意見, 打開溝通的渠道.  亦令小朋友見到父母的心意, 就是小朋友永遠比自己的尊嚴重要
今時今日, 做父母的唔可以好似上一代咁做一言堂
順祝 Good Luck

唔好意思, 想插個位問下:
咁BAND 1 (中至尾)""仔""在油尖旺又應點排大抽獎呢??
銘基, 九華, 伊利沙伯, 聖芳濟,循道
請冉忙THANK YOU

關於油尖旺區學生成績排名,請看:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2357538

給mhv_woman兩個問題:
1。中央派位選校是基於學位數目?
2。為何不可華仁放第一?放喇沙做第一似乎毫無用處,更何是油尖旺生?