用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 band 1 選校
樓主: mhv_woman
go

油尖旺 band 1 選校 [複製鏈接]

原帖由 君媽 於 11-4-24 09:04 發表

囡囡只喜歡伊中,她很怕梳孖辮和穿長衫。
伊中男女生都會選,更難入啊!

不錯伊中始終有男生和你囡囡爭, 但既然囡囡不喜梳孖辮, 那就選伊中吧. 抽奬講運氣, 說不定多女生選真光而令到選伊中的機會大一點. 而且如果你選了真光而不選伊中, 就算你抽到入真光你囡囡也會有一點遺憾: 為甚麼我當年不試試伊中? 假如選了真光而抽不到更加後悔: 早知選伊中啦.
其實兩間都是好學校, 最緊要你囡囡喜歡. 不要理會其他人怎樣選了.
第二志願銘基, 第三志願揀跨區band 1, 第四志願看你博唔博多間跨區band 1 英中, 或者循道. 今年油尖旺真喺唔夠band 1英中位, 如果去年, 我就會揀晒啲英中先揀培道, 而家我也同意如greendotdot 所說早一點揀培道, 學校新, 大, 設施好, 地點好. 聽baby kingdom 啲家長講校風都唔錯, 不過喺中中.

抽奬講運氣, 上年,我囡同學成績俾我囡更好..1選 St. Mary 2) 伊中 3) 黃x 南 (上年只得4個位)
結果入了 第三..而高我囡一屆,她 1選 黃x 南就入了.
真的要看今年人怎樣排

男女校可選迦密中學

原帖由 君媽 於 11-4-23 15:41 發表
Band 1女在此區真的很難選。如果入不到第1志願,不知會去了哪裡!

原帖由 greendotdot 於 11-4-24 15:51 發表

根據你提示的資料來源EDB130印着:2010/11學年油尖旺區小六學生數目為2742人,確認是不包括女拔小的103人,不過也沒有實質資料證明這數字是用作計算油尖旺區統一派位時的Banding,恕怪我較偏執,因為始終女拔小是屬於油尖旺 ...

這個簡單,假期後再send 個E-mail去教育局問清楚。
其實就算女拔小在油尖旺,女生還是較男生難抽中。

原帖由 stanleya 於 11-4-24 16:16 發表

不錯伊中始終有男生和你囡囡爭, 但既然囡囡不喜梳孖辮, 那就選伊中吧. 抽奬講運氣, 說不定多女生選真光而令到選伊中的機會大一點. 而且如果你選了真光而不選伊中, 就算你抽到入真光你囡囡也會有一點遺憾: 為甚麼我 ...

stanleya家長:我只是過來人,根據現時情況回應家長意願,說說我認為較適當的選擇,當然可以十分決斷。但作為當事人,無論幾精明和之前做了幾周詳的準備,有些家長在交表前一刻都少不免心大心細,左諗右諗,改來改去,甚至改到面目全非,十分不智。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 mega_yi1 於 11-4-24 16:52 發表
抽奬講運氣, 上年,我囡同學成績俾我囡更好..1選 St. Mary 2) 伊中 3) 黃x 南 (上年只得4個位)
真的要看今年人怎樣排

男女校可選迦密中學

...

多謝資料, 黃笏南喺band 1英中, 所以跨區英中放在第三是好有機會, 博得過.
今年油尖旺無咗迦密. 無咗銘賢那29個聯繫位, 銘基加 聖芳濟又少咗60個位,  st mary 無咗14個位, band 1學生真喺少咗d機會入band 1中學, 家長真喺難揀.

原帖由 greendotdot 於 11-4-24 17:04 發表

stanleya家長:我只是過來人,根據現時情況回應家長意願,說說我認為較適當的選擇,當然可以十分決斷。但作為當事人,無論幾精明和之前做了幾周詳的準備,有些家長在交表前一刻都少不免心大心細,左諗右諗,改來改去,甚至改到面目全 ...

唉做家長没有辦法, 一定心大心細, 這是一次很重要的決定, 揀錯了真喺好大影响. 去年見到有band 1小朋友放榜時派咗去band 2-3 的學校喊得好緊要, 連我自己都想喊.

Dear All,

Just a note to seek you advice please.

1st choice: Wah Yan, Kowloon
2nd choice: St. Francis Xavier's
3rd choice: Ming Kei

I am not sure if I shall put Ming Kei in the 3rd place as it is a popular co-edu, so I am concerned that there wouldn't be much places left if it is placed in the 3rd.  

Instead, should I choose schools in other districts in the 3rd place e.g. TWGHs Wong Fut Nam, Ming Yin, Shatin Government school?

Your advice would be much appreciated.  

Cheers.

T
原帖由 thousandollar 於 11-4-25 11:36 發表
Dear All,

Just a note to seek you advice please.

1st choice: Wah Yan, Kowloon
2nd choice: St. Francis Xavier's
3rd choice: Ming Kei

I am not sure if I shall put Ming Kei in the 3rd place as it is a ...

I think 90% of girls will choose  QE/True light  as 1st choice and  Ming Kei as their 2nd choice. . In the past few years, high proportion of girls already filled up Ming Kei in the lucky draw. This year even worse because Ming Kei greatly reduces 30 places  So if putting Ming Kei in 3rd choice, I think the chance will be slim. There will be approx. 300 girls ahead of you filling Ming Kei as 2nd choice.

原帖由 stanleya 於 11-4-24 21:19 發表

唉做家長没有辦法, 一定心大心細, 這是一次很重要的決定, 揀錯了真喺好大影响. 去年見到有band 1小朋友放榜時派咗去band 2-3 的學校喊得好緊要, 連我自己都想喊. ...

stanleya

你小朋友現在讀中學幾年級,是否第一志願?

原帖由 mega_yi1 於 11-4-25 12:53 發表

stanleya

你小朋友現在讀中學幾年級,是否第一志願?

小女現念中一, 去年幸運地抽到第一志願.

原帖由 greendotdot 於 11-4-23 17:02 發表

從你提供的數字看,我都相信西貢區的私立103人是屬於女拔小,但事實上,教育局計算Banding時,把女拔小納入原本所屬校網抑或這過渡期的校網,我真係唔知,但我覺得影響很大,因為女拔小的103人,無論放在西貢區或油尖旺區計算Bandi ...

greendotdot你的推算較為合理。跟據教育局的公開資料
已清楚列名DGS 和DGSJ同為油尖旺區的學校。
http://www.edb.gov.hk/templates/sch_list_print.asp?district=YTM

回覆 5# thousandollar 的文章

男仔正路選擇!

我當年的分析跟你相近, 也同樣地抽到第一志願!

原帖由 stanleya 於 11-4-25 14:45 發表

小女現念中一, 去年幸運地抽到第一志願.

原帖由 君媽 於 11-4-24 09:04 發表
囡囡只喜歡伊中,她很怕梳孖辮和穿長衫。
伊中男女生都會選,更難入啊!

因為都係博, 亦只可以二擇其一, 所以揀自己同囡囡喜歡的, 以免後悔.  況且, band 1仔家長大部份(我估8成左右)都會揀男校放一二, 剩下的除了 QES 還有銘基及其英中可以揀呢, 所以男仔選 QES 放第一應該不會太多.  順祝 Good luck    
我估下 o架咋, 唔好丙喎 ...

原帖由 mhv_woman 於 11-4-25 17:29 發表

因為都係博, 亦只可以二擇其一, 所以揀自己同囡囡喜歡的, 以免後悔.  況且, band 1仔家長大部份(我估8成左右)都會揀男校放一二, 剩下的除了 QES 還有銘基及其英中可以揀呢, 所以男仔選 QES 放第一應該不會太多.   ...

同意! 反正都喺搏!揀自己同囡囡喜歡的!

原帖由 mega_yi1 於 11-4-24 16:52 發表
真的要看今年人怎樣排
男女校可選迦密中學
...

請問, qes 上年新入學的是否真的女多男少

原帖由 stanleya 於 11-4-24 21:19 發表

唉做家長没有辦法, 一定心大心細, 這是一次很重要的決定, 揀錯了真喺好大影响. 去年見到有band 1小朋友放榜時派咗去band 2-3 的學校喊得好緊要, 連我自己都想喊. ...

我都好擔心, 點解要咁折磨 d 家長同小朋友, 大抽獎個編號點解唔跟呈分試或校內全級排名, 而要靠運氣 ....

原帖由 mhv_woman 於 11-4-25 17:41 發表

請問, qes 上年新入學的是否真的女多男少

小囡同學沒有interview 都入了伊中,上年中一生2/3是女生 ..因為油尖旺男同學的家長,大部份會選擇華仁,聖芳濟,銘基第一 or 第二..男同學家長普遍認為俾女同學選擇男女校輸蝕..
上年乙部大抽獎:
1. 聖芳濟 (102位)
2. 銘基 (104)
3. 華仁 (100)
4. 伊中 (60)
5. 真光 (84)

結果小囡學校入了四位全部都是女,以前下午校這間6位只得一位男同學..所以如果是band 一女仔..不妨嚐試

原帖由 mhv_woman 於 11-4-25 17:50 發表

我都好擔心, 點解要咁折磨 d 家長同小朋友, 大抽獎個編號點解唔跟呈分試或校內全級排名, 而要靠運氣 ....

您小朋友是今年抽吧? 是男仔? 我也同意您的分析, Band 1 男仔在油尖旺已是不錯的了. 有70-80%入到兩間男名校.

不錯, 是折磨家長和小朋友, 放榜的那一刻, 你不知道你的囝囝囡囡是很開心還是已淚洒班房. 惟有自己事先作叩門的準備, 以免到時手忙腳亂

原帖由 stanleya 於 11-4-25 18:16 發表

您小朋友是今年抽吧? 是男仔? 我也同意您的分析, Band 1 男仔在油尖旺已是不錯的了. 有70-80%入到兩間男名校.

不錯, 是折磨家長和小朋友, 放榜的那一刻, 你不知道你的囝囝囡囡是很開心還是已淚洒班房. 惟有自己事 ...

我小朋友係今年抽, 撞 o岩 cut 班真係唔好彩
band 1 仔係油尖旺區, 如果頭一二志願都放男校, 中 o既機會何止 80%.  相反, 如果第一志願放男女校 (不論Ming Kei or QES), 機會會大大降低.

因為 cut 班, 隱陣計, 應該將男校放第一
其實明年到班千禧b 升中, 考生人數應該比今年多很多, 明年競爭更激烈, 教育署是否計錯數

感激你在另一條 Thread 中一叩門 的寶貴意見   我會download 及填定 d form和 影印定 d cert
‹ 上一主題|下一主題