用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁難入嗎?
樓主: mandy1024
go

皇仁難入嗎? [複製鏈接]

原帖由 aryee 於 11-4-23 00:48 發表

唔明點解大校pre s1會stable d﹖純綷因為人多﹖ ...

各區也有不少大校水平偏低,Pre-S1整體考得差,師弟妹的成績次第點會有運行,唔係一定人多好辦事。不過,人多都有着數,起碼估Banding誤差減少。細校蝕底,好簡單就是無人吼,很少叻人肯去讀。兩間軒小,主力都是放在精英班,大校唔大校沒有甚麼關係。以我觀察兩軒小這三年來為何咁多人派到QC,聯繫學位幫到手,但主要是「有運」,學額較多的非保留位一樣抽贏不少區內小學。今年都幾邪,咁多衰嘢發生,唔知軒小啲運行完未...
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

醒目開學勳章

原帖由 恒心 於 11-4-23 02:32 發表
1) 147人? 2間軒官計起來有三百多人喎.
2) 舊年皇仁3間聯繫小學, 21個聯繫位? 21個係分比灣仔網 (即軒官2間學校), 另還有8個位(唔記得係8個定9個) 係分比東區校網 (即愛官)

...

我估, 147人, 係指皇仁中一學生數目
35X 5 ?

用學長的Pre S1成績於自行收生來排Rank order係關鍵,就算呈分名次頭三,都有機會入唔到,皆因學兄唔生性,仲要禍延兩屆.

原帖由 aryee 於 11-4-23 00:48 發表

20%已經唔低,況且你係計65/3xx,減返d女仔,%一d都唔細。相對唔係軒小,又或者直頭唔係呢個網,果d可以話係等運到。

唔明點解大校pre s1會stable d﹖純綷因為人多﹖ ...

3個考Pre S1 同 30個考Pre S1的第三名的Pre S1 成績會如何? 30個總有人博命考好Pre S1去分好班,相反3個中有一個hea就出事

我睇返又似係。
不過qc 2010-2011 中一係180人。

原帖由 CrabPincers 於 11-4-23 09:54 發表

我估, 147人, 係指皇仁中一學生數目
35X 5 ?

醒目開學勳章

原帖由 jessimm 於 2011/4/22 09:37 發表
軒官小六年級上,下午校共有3百幾十人,65個入qc都是~20% only.小學係大校有好處, Pre S1 成績會穩定D,相反細校就落差大好多(主要睇班師兄姊有無真係出力考Pre S1,但是直資名校分班不計Pre S1).用學長的Pre S1成績於自 ...

不過今年有高主教小學加入爭位--此話怎說,願聞其詳!!
高主教是私校,如何爭位,要爭位,全港男生也可/想爭位。 請賜教!

醒目開學勳章

原帖由 aryee 於 2011/4/23 00:48 發表

20%已經唔低,況且你係計65/3xx,減返d女仔,%一d都唔細。相對唔係軒小,又或者直頭唔係呢個網,果d可以話係等運到。

20%已經唔低--Agreed!
相對其他小学,大部份都只有1-2名尖子(唔夠1%)入到,20%真的算係極好了。

QC一直是男生的Dream school,至少我小時己是這樣。20%?真的很羨慕。

高主教小學已搬到灣仔網,是會呈分的私校,可抽非保留位。

原帖由 hellomickey 於 11-4-23 21:07 發表

不過今年有高主教小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104加入爭位--此話怎說,願聞其詳!!
高主教是私校,如何爭位,要爭位,全港男生也可/想爭位。 請賜教! ...

如這1-2個尖子不是12網的,咁大家都係一樣靠自行!
11和12網名校多, 很多有直屬中學,華小超過50%入華仁,還有st Joe上年直屬位都99個,咪仲令羨慕。
聽聞上年聖雅各有廿人入qc。

原帖由 hellomickey 於 11-4-23 21:20 發表

20%已經唔低--Agreed!
相對其他小学,大部份都只有1-2名尖子(唔夠1%)入到,20%真的算係極好了。

QC一直是男生的Dream school,至少我小時己是這樣。20%?真的很羨慕。 ...

醒目開學勳章

原帖由 恒心 於 11-4-23 17:18 發表
我睇返又似係。
不過qc 2010-2011 中一係180人。

我估忙中出錯
計左今年減班後的人數(再減留班位, 純我推測)
點都好, 就算180人, 有63人來自軒小上下, 比例都有1/3
算多架啦

醒目開學勳章

原帖由 恒心 於 11-4-23 22:25 發表
高主教小學已搬到灣仔網,是會呈分的私校,可抽非保留位。

如果講抽獎, 所有灣仔區的小學都可以參古抽獎
我自己覺得, 讀得有直屬/聯繫中學的小學生, 都會TARGET 返佢地参直屬中學
即係讀華小的, TARGET 都會係華中, 斷估都吾會TARGET QC 卦

而高主教, 我無計錯, 是不是應該有中學?

是的話, 他們TARGET 都應該會係自己中學, 小部份只會係QC

相對其他學校(李X豪)是不是爭位的情況較小?

醒目開學勳章

而, 華仁同ST JO, 可以入返佢地的中學% 是多但依家問的係入QC

要入QC, 似乎是軒小上下較有優勢

如果我想我小朋友入華中, 斷估我吾會揀軒小上/下去讀

醒目開學勳章

原帖由 恒心 於 2011/4/23 23:12 發表
如這1-2個尖子不是12網的,咁大家都係一樣靠自行!
11和12網名校多, 很多有直屬中學,華小超過50%入華仁,還有st Joe上年直屬位都99個,咪仲令羨慕。
聽聞上年聖雅各有廿人入qc。

...

聽聞上年聖雅各有廿人入qc---St. jame 的校網都沒有明確列出入讀QC的數目,相反軒官上下校的校網就清楚列明入到QC的人數(32/31,2010 九月)。所以我偏向相信要入皇仁,軒官的機會率確勝一籌。

咪睇少呢廿幾個%。軒少6X幾人入皇仁,差不多所有band 1男生(百幾個band 1生裡再扣除女生人數)有報皇仁的都全數考入或抽入皇仁。

據我所知band 1比率不只30%

回覆 34# trust23 的文章

這個我只是聽聞,都唔知係唔係!

但有朋友說,她的仔仔無學任何活動或興趣班,只是學下swimming only...佢都入到皇仁,成績唔係好好...
原帖由 goodenough 於 11-4-22 00:49 發表

因KTS跟皇仁唔同區,所以要靠自行收生和甲部統一派位。
自行收生好睇全港排名次序,加課外活動的獎項,面試等等。每年都6-700份報名表,揀選200人面試,再從中揀選54人(今年)。
單單成績上的表現不足以支持到最後揀選階段。想 ...
Macus Ma Ma
‹ 上一主題|下一主題