用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區(3)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區(3)   [複製鏈接]

原帖由 cookie 於 11-5-18 00:06 發表
好開心, 見到好多好耐無見既媽咪呀)))))
csyma,您聽完有咩感想???會唔會改變主意呢???
偽喎, 露西,您囡囡係呼揀林謢??

見到有位長頭髮既, 眼大, 臉圓圓既女家長, 坐你附近, 好面善, 依稀記得係大女小一同屇家長, 以前都經常上黎出post 既. 佢應該有個2nd child 係同我細女一班, 係一年班活動見過幾次. 不過我忘記左佢及佢小朋友個名, 唔敢無同佢打招呼. 佢以前login name 好似係"p" 字頭....?

你知唔知係邊個? 知道既, pm me, thx.下次再遇見佢, 一定要同佢傾下.

至於選校, 我囡好似非卿不嫁咁, 早在3,4年級已經認定對象一樣. 可能與佢身邊既同學們同一選擇有關.

原帖由 lucy 於 11-5-18 10:27 發表

見到有位長頭髮既, 眼大, 臉圓圓既女家長, 坐你附近, 好面善, 依稀記得係大女小一同屇家長, 以前都經常上黎出post 既. 佢應該有個2nd child 係同我細女一班, 係一年班活動見過幾次. 不過我忘記左佢及佢小朋友個名, ...

露絲:

您係唔講有三名小朋友既plee?以我既印象,佢大囝應去年升中,唔通係第二位朋友響小五?
雖然我很感激佢曾經響百忙之中指點我地d當時仍係新生既家長,分享響仁紀既感受,但未曾同佢相認過,不知廬山真面目??

另:想做一下調查:有幾多同級家長打算上面試班?我見屋企附近既青少年中心有一個,打算人有我有,順便八吓啫。

原帖由 kswiss 於 11-5-18 10:13 發表
係啦! 仲以為學校叫埋學生聽下可以激勵下佢地, 點知我個女話冇咩特別,佢都知啦! 真係….反而有d家長覺得自己小朋友又唔係最標青可以係自行被選中, 咁只要保持係band1組別,便聽天由命等大抽獎算,呈分試更輕鬆喎! 大家 ...

形勢險峻,成績上落又大,banding係計級排名,要同全體學生互動:當人地進步時你進得少,已然落後。同埋冇人有把握有抽獎運,都要預埋敲門既本錢,假如都敢放鬆,真係好有本錢同勇氣喎

王國長老

唔係plee呀.....
原帖由 csy_ma 於 11-5-18 13:04 發表

露絲:

您係唔講有三名小朋友既plee?以我既印象,佢大囝應去年升中,唔通係第二位朋友響小五?
雖然我很感激佢曾經響百忙之中指點我地d當時仍係新生既家長,分享響仁紀既感受,但未曾同佢相認過,不知廬山真面目??

另:想做一下調 ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

kswiss, cookie

收到啦!! thx.

原帖由 csy_ma 於 11-5-18 13:04 發表

露絲:

另:想做一下調查:有幾多同級家長打算上面試班?我見屋企附近既青少年中心有一個,打算人有我有,順便八吓啫。

我有興趣, 不過好似都幾貴.

c火啦, 常識好多課要考! 書又未教晒.

常識第6冊上次總測已經考左啦, 點解今次又要再考?

4,5,6冊, 範圍太大, 又祖國, 又歷史, +埋太空,  我鄧佢地辛苦.

係呀! 原先考7課已經好多嘢記,仲要加多兩課 .
淨係常識都温到仔仔眼凸凸, D野記到亂晒龍. 我就同佢温到 .佢仲有好多都未開始温, 都唔知佢呈分試會考D咩出嚟 .

原帖由 lucy 於 11-5-28 00:21 發表
c火啦, 常識好多課要考! 書又未教晒.

常識第6冊上次總測已經考左啦, 點解今次又要再考?

4,5,6冊, 範圍太大, 又祖國, 又歷史, +埋太空,  我鄧佢地辛苦. ...

係囉. 尋日至通知加多2課常識, 咁遲通知. 今次真係好多範圍, 最慘係"近代歷史"果課都未開始教.
昨天派回小測英卷, 真係淺到呢. 測左=沒測, 都唔可以反映實際情況, 好在老師都話最少都要45分以上, 如果唔係小朋友真係以為自己掂, 而懶理.......
下星期又要考音樂, 普通話, PE, 宗教, 又要小測中文, 分身都唔掂!!!!!!

黃巴士

原帖由 YLMBEE 於 11-5-28 11:03 發表
係呀! 原先考7課已經好多嘢記,仲要加多兩課 .
淨係常識都温到仔仔眼凸凸, D野記到亂晒龍. 我就同佢温到 .佢仲有好多都未開始温, 都唔知佢呈分試會考D咩出嚟 . ...

講得ARM, 我囝囝都溫到常識亂灑龍!!!!中文更加唔知溫咩好??

最講- 英文卷真係唔好出圖畫囉, 我囝囝成日都話, 都唔知幅圖想講咩?? 點為之先後?? 攪到佢未能判定D TENSE!!!!

黃巴士

原帖由 kswiss 於 11-5-28 21:00 發表
常識唔加2課都已經多架啦! 加埋就真係!!! 其實唔加都好難記, 簡直係 Chi History, Econ, Science, 對小朋友嚟講, 經濟真的很陌生, 中史更加唔洗講, 個2課好長呀, 又好多資料要記, 仲要考埋天文, 學校明知今次呈分試, ...

中&英&常識都多範圍.  數學簡直全部來過大翻生, ALL IN!!!

原帖由 黃巴士 於 11-5-29 11:50 發表

中&英&常識都多範圍.  數學簡直全部來過大翻生, ALL IN!!!

常識唔止多野記, 連要識寫嘅生字都好多好多, 其實學校明知呈分試, 點解唔選星期四,五 & 一,二為考試日, 咁樣又可比學生輕鬆吓, 在職家長又唔洗咁辛苦, 我同事個仔都係小五,佢地星期三開始考,星期四教師發展日, 星期五,一 & 二再考, 我不知幾羨慕佢地.

原帖由 kswiss 於 11-5-28 21:00 發表
常識唔加2課都已經多架啦! 加埋就真係!!! 其實唔加都好難記, 簡直係 Chi History, Econ, Science, 對小朋友嚟講, 經濟真的很陌生, 中史更加唔洗講, 個2課好長呀, 又好多資料要記, 仲要考埋天文, 學校明知今次呈分試, ...

香港經濟果本常識, 亞囡話唔明, 要求我同佢溫, 我同佢講解左整整一個下午呀! 只係"創意科技" 及"創新科技產業"? 都攪到我地好混亂.

原帖由 黃巴士 於 11-5-29 11:50 發表

死啦!! 唔知點解, 今次科科範圍都咁多, 攪到我好緊張, 好似我要去考試咁. 以往, 我只係監督佢去溫書.  但今次, 感覺上左身, 好似係我讀唔晒, 唔係亞囡.  唔通因為聽完個呈分試講座有關?

原帖由 lucy 於 11-5-30 10:16 發表

死啦!! 唔知點解, 今次科科範圍都咁多, 攪到我好緊張, 好似我要去考試咁. 以往, 我只係監督佢去溫書.  但今次, 感覺上左身, 好似係我讀唔晒, 唔係亞囡.  唔通因為聽完個呈分試講座有關? ...

好有同感, 可能係呈分試關係, 加上要温嘅野實在太多加上又未温得熟, 連自己都好有壓力感.

原帖由 kswiss 於 11-5-30 11:03 發表
我都係喎! 仲以為自己點解會咁,原來都好正常! 其實原本我冇咩架,但係加咗2課之後, 搞到我突然好緊張, 跟住再認真睇下佢考既範圍, 好冇把握, 咪冇晒安全感, 跟住壓力就嚟囉!

關於 '創意科技' 個課, 我自己都唔多識,  ...

我囡上兩個星期趕住應付本來響五月頭搞掂,點知延期到五月底考既兩個英語口試,臨時抱佛腳谷得太行,病咗幾日,每日啪完藥就瞓 課內書完全未溫過

見到您地日日上黎話多野溫,又難,好驚

原帖由 lucy 於 11-5-30 10:09 發表

香港經濟果本常識, 亞囡話唔明, 要求我同佢溫, 我同佢講解左整整一個下午呀! 只係"創意科技" 及"創新科技產業"? 都攪到我地好混亂.

聽您地咁講,常識似乎係當中最大既山 要溫咩先先呢,唉!好驚
‹ 上一主題|下一主題