用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區(3)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區(3)   [複製鏈接]

原帖由 cookie 於 11-5-12 14:41 發表
csyma,
好想知您講個兩間女校,一間係我母校隔離,另一間係咪乜明呀???

係,不嬲都話心儀妳母校對面既女校(其實都心儀妳母校,點解佢而家先黎"變性"?)。另一間出過十優既,咪你紀律同校風都幾嚴既X明囉(不過而家差咗,有家長話有次響電梯,得佢同兩個X明既學生,佢地竟然當住佢面攬住kiss!跟住佢就完全唔諗呢間學校)。

王國長老

唉,我唔揀女校都係因為呢個原因. 女校或男校既唔好處就係有機會變成0甘, 唔男唔女....但男女校亦都有唔好處就係可能好早就會拍拖. 總之依家時代真係好唔同,0的少男少女睇性睇得太開放了.所以揾一間校風好既學校真係好重要...
題外話....依家0的大學迎生會搞埋哂0的活動都係慘不忍睹,都唔明佢地點解會玩埋哂0的0甘唔道德既遊戲,真係無眼睇呀)))))))
原帖由 csy_ma 於 11-5-13 10:11 發表

係,不嬲都話心儀妳母校對面既女校(其實都心儀妳母校,點解佢而家先黎"變性"?)。另一間出過十優既,咪你紀律同校風都幾嚴既X明囉(不過而家差咗,有家長話有次響電梯,得佢同兩個X明既學生,佢地竟然當住佢面攬住kiss!跟住佢就完全唔諗 ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

視藝作品 "未來WORLD"-
老師話隔離班, 有同學作弊換"草稿"畫.
請開視藝, 連"B"GRADE都唔易攞. 都唔知囝囝點考??

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 11-5-13 10:11 發表

係,不嬲都話心儀妳母校對面既女校(其實都心儀妳母校,點解佢而家先黎"變性"?)。另一間出過十優既,咪你紀律同校風都幾嚴既X明囉(不過而家差咗,有家長話有次響電梯,得佢同兩個X明既學生,佢地竟然當住佢面攬住kiss!跟住佢就完全唔諗 ...

插咀講句, 我半年前經過"保X女校"都有依D男男女女"卿卿我我"情況.

黃巴士

王國長老

係呀,當年我有幸係呢間好學校讀, 都唔記得讀左有冇三個月..就係因為超頂唔順有好多呢0的唔男唔女,所以好大膽   0甘自己退學,當年俾老爸老媽打到飛起,鬧到噴哂火血呀))))
原帖由 黃巴士 於 11-5-13 11:50 發表

插咀講句, 我半年前經過"保X女校"都有依D男男女女"卿卿我我"情況.

黃巴士

原帖由 cookie 於 11-5-11 14:17 發表
kswiss,
聽囡囡講劉老師教埋今年唔教喇,唔知出年會唔會揾教林護個個教呢??

點解你估係林護果個Miss呢?  我聽亞女話劉老師話會係年輕Miss教.

原帖由 cookie 於 11-5-13 12:10 發表
係呀,當年我有幸係呢間好學校讀, 都唔記得讀左有冇三個月..就係因為超頂唔順有好多呢0的唔男唔女,所以好大膽   0甘自己退學,當年俾老爸老媽打到飛起,鬧到噴哂火血呀))))
...

X明COMPARE WITH 保X, 個人認為仍然都係X明.  論大多數女生行為, 都是X明好些.  
講開入男女校&單一男/女校問題, 老一輩覺得男女校, 出來的女生, 無咁"8妹仔", 第日男女社交較自如.  
我地依輩分析就係好成績的名校中學, 都側是"單一式男-如男拔, 喇沙, 英華...."&"單一式女校- 德望..".  
真係有"辣", 有唔"辣".

拍拖 - 我自己覺得反而在校拍拖的剎傷力沒在校外的咁犀利, 因為起碼你都知道"男/女朋友仔是誰? 可以在同學仔中打聽到佢BACKGROUND;
外面拍拖的, 真係唔知佢地點識返來??

黃巴士

原帖由 kswiss 於 11-5-13 13:03 發表
我唔抗拒讀女校/男女校, 最重要都係合乎佢程度, 校風好.

講開學校校風, 不得不讚囝囝班各主科老師(唔係擦鞋), 以前懶懶散散&自我的囝囝, 入了依班&經教導後, 真的乖了很多.......

王國長老

因為我上次帶女女去校際同kswiss一齊問左教林護個老師既電話,直覺覺得學校會揾佢唧
原帖由 lucy 於 11-5-13 12:17 發表

點解你估係林護果個Miss呢?  我聽亞女話劉老師話會係年輕Miss教.

王國長老

原來今日講座係小朋友同家長一齊聽.....

原帖由 cookie 於 11-5-17 10:40 發表
原來今日講座係小朋友同家長一齊聽.....

校長長氣左D, 令到何主任唔夠時間講, 亞囡話有幾個同學仔Zzzzz...

原帖由 lucy 於 11-5-17 16:56 發表

校長長氣左D, 令到何主任唔夠時間講, 亞囡話有幾個同學仔Zzzzz...

囝囝都差D SLEEP.

原帖由 kswiss 於 11-5-17 17:11 發表
大家聽完有咩睇法?

其實我想聽既可能要到出年4月至有得聽...太耐了.
不過,今日何主任個部份好有興趣,可惜都只係簡介,唔夠喉.

校長話12月會有一次見班主任既升中講座, 出年4月又有一次架wor.  我有無聽錯? 你唔洗等到4月.

王國長老

啊呵呵...我囡囡咪係羅...
原帖由 lucy 於 11-5-17 16:56 發表

王國長老

好開心, 見到好多好耐無見既媽咪呀)))))
csyma,您聽完有咩感想???會唔會改變主意呢???
偽喎, 露西,您囡囡係呼揀林謢??

原帖由 cookie 於 11-5-18 00:06 發表
好開心, 見到好多好耐無見既媽咪呀)))))
csyma,您聽完有咩感想???會唔會改變主意呢???
偽喎, 露西,您囡囡係呼揀林謢??

真係唔好意思:我果時趕住去撩其他家長一齊參加暑期興趣班,又發現唔見咗本應帶咗黎既阿囡既畫袋,結果都冇搵妳地傾偈添

我今朝聽講話係同小朋友一齊聽,主要由校長講,都推測大概係講d大圍野。果然係鼓勵我地多揀林護,仲強調如果揀林護,第一輪就唔好揀兩間學校。

咁都難怪既,仁紀歷年入林護既學生都少過仁立,好易俾外界一個錯覺,認為仁立學生勁過仁紀好多(雖然睇總體派位都係,不過林護果part靠抽獎,佔多咗25%內既份額,點都多D band1生)。我唔了解個抽獎機制時,都認為係咁。而家先知係因為仁紀既家長冇咁長情,未必想小朋友既命運全寄託響抽獎度咁話。

老實講,係露絲個囡咁叻入林護至如魚得水啫,林護真係唔係我囡杯茶。換個角度,第一輪就算其他band1英中收都好還得神落,點解要犧牲咗爭取既機會,將希望寄託響抽獎上?仁紀生最唔及得仁立既,可能係情有獨鍾呢個問題上?

聽完個講座後,會多諗諗李兆基。因為佢似乎幾重視視藝。不過學校梗係想D學生入普遍家長心目中既"高一級"學校,所以老師好似唔多鼓勵我地揀保祿,之前諗住揀體藝,都一樣會勸阻。但係我地既揀校原則同一般家長唔同,所以都要再度度。

係勒,我不久前都因為另一位他校既小六媽咪先知道,他區既學額分配黎葵青區既原來每年都唔好,亦即是,乙部其實都可以揀學額內有既他區學位,不過呢D學位可能係band2多D。我都幾想知究竟有D咩學校既學額 ,不過要等出年四月了……

其實葵青區學校唔錯,尤其是band2頭較多OK既學校選擇,咁只要力保響band1線內,選擇既機會都OK同保險少少。荃灣區似乎就激烈得多?

今次既座談,都係一次過清晰咗升中既資料既,
例如六年級既呈分試係兩次總測,而唔係考試(所以要趁暑假惡補,絕唔可鬆懈 ,果個幾月,可能係決勝關鍵);
視藝同音樂兩科呈分,係所在學校既選擇(所以有D學校可能會揀體育?不過我真係認同體質既天生成份較多,以體育呈分可能更欠公平),
視藝科睇埋態度,合理D(今次呈分既作品唔可以帶返屋企做,真係乾手淨腳,皆大歡喜 ),
至於音樂,係林護睇重既,好多仁紀生都早有準備,呈分都好合理。

仲有係再一次強調響成績表列明既計分,提醒家長取捨。數學考試一個分X9,真係最"貴"。數學好,真係好著數 。校長強調中英文,我諗可能同好多學校較睇重英文既分科成績有關?視藝同音樂每5分上,都係聽完講座至知。
不過就黎考呈分試,都做唔到d咩架勒,睇阿囡聽完講座後又唔似有咩受到鞭策,功課少做完後一樣響度hea,冇乜溫書意願 只好嘆氣
‹ 上一主題|下一主題