用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區(3)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區(3)   [複製鏈接]

王國長老

唉,如果可以就最好啦,唔係0甘長時間只係返半日對我地呢0的要返工既又無工人或親友幫眼睇小朋友都幾惡搞架.....題外話, 您囡囡好叻呀
原帖由 csy_ma 於 11-5-9 14:26 發表

可以試吓問學校可唔可以六月加入更多既課餘興趣班?因為活動班會響食完飯後先上,上完後都幾接返平日正常放學時間,唔知可唔可以一日報兩個活動,咁就可以同返全日差唔多? ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 cookie 於 11-5-11 12:27 發表
唉,如果可以就最好啦,唔係0甘長時間只係返半日對我地呢0的要返工既又無工人或親友幫眼睇小朋友都幾惡搞架.....題外話, 您囡囡好叻呀   

謝謝,您講佢舊年跳舞攞獎?都係好彩遇到好老師同友伴 。上課外活動既野,老師應該幾緊要 我囡舊年上開書法個阿Sir,除咗多講威水史外,其實都OK,唔知點解今年就換咗合辦機構?好彩今年阿囡都抽唔到時間上……

我覺得要D合作機構收多D學生啫,應該佢地會肯,問題係學校俾唔俾小朋友試後先加入,不過之前應付學業好忙,得閒先多參與課外活動,都係常理?所以我覺得呢個方法有D可行?只係唔知試後仲有冇第二輪既課外活動時間,假如參加既人唔多,就未必可行?

原帖由 csy_ma 於 11-5-11 12:25 發表

呵呀,您們兩位…… 我好歹也算在這打躉的常客,怎麼會用如此反常的歡迎辭?唔通變咗學校既辯護士?我其實都有不滿,例如對佳佳 不過讀到咁高年班,高年班既老師基本上都係俾個心出黎教既,都響返度 ...

哈哈!! 你幾時都係我地擁躉啦!!
有關排名, 林護升了第3, 好多朋友家長都話有些"質疑", 其他名校會差過佢咩?????
而我睇了, 不但沒增加興趣, 反而唸咁"勁", 有些"卻步".....

唉!! 有關直資, 我就最擔心質素參差很大, 始終各朋友意見不一, 好難定論好唔好??  加上路程較遠, 唔想成為"讀過先知"的白老鼠, 真係有些頭痛!!!!!

黃巴士

王國長老

啊呵呵, 就係見您呢個打躉王好耐無講過野,見番您0的回覆真係仿如隔世呀 愛您都黎唔切又點會......
係羅,星期一派通告下星期二既講座真係急左少少....好彩我依家間公司好好, 好易攞假.
我完全無想過直資,因為實在無$$$$$$$$$
原帖由 csy_ma 於 11-5-11 12:25 發表

呵呀,您們兩位…… 我好歹也算在這打躉的常客,怎麼會用如此反常的歡迎辭?唔通變咗學校既辯護士?我其實都有不滿,例如對佳佳 不過讀到咁高年班,高年班既老師基本上都係俾個心出黎教既,都響返度 ...

王國長老

kswiss,
聽囡囡講劉老師教埋今年唔教喇,唔知出年會唔會揾教林護個個教呢??

原帖由 cookie 於 11-5-11 14:11 發表
啊呵呵, 就係見您呢個打躉王好耐無講過野,見番您0的回覆真係仿如隔世呀 愛您都黎唔切又點會......
係羅,星期一派通告下星期二既講座真係急左少少....好彩我依家間公司好好, 好易攞假.
...

親愛的超版:

原來妳轉咗工呀?
直資除咗要錢,仲驚佢學費加幅冇皇管,又太遠,且band2生居多。留響葵青,亦有好多揀,都好彩呢個校網算唔錯(不過睇完個排名,沙田林漢光都可以試吓打底,交通可能好過九龍城培道?)
不過睇今年小六既家長,真係等得好辛苦

王國長老

呵呵, 我09年轉左喇.
唉,我囡囡唔知係咪上次總測打低左,加上我間唔中同佢講好既中學真係好難架,再唔努力就好難同人爭!!!
佢自信心一日一日縮小.....之前都雄心壯志要入Band 1, 依家話2都好喇.....
真係所有野都要睇佢考左第一次呈分先可以從長計議
原帖由 csy_ma 於 11-5-11 14:20 發表

親愛的超版:

原來妳轉咗工呀?
直資除咗要錢,仲驚佢學費加幅冇皇管,又太遠,且band2生居多。留響葵青,亦有好多揀,都好彩呢個校網算唔錯(不過睇完個排名,沙田林漢光都可以試吓打底,交通可能好過九龍城培道?)
不過睇今年小六既家 ...

原帖由 cookie 於 11-5-11 14:33 發表
呵呵, 我09年轉左喇.
唉,我囡囡唔知係咪上次總測打低左,加上我間唔中同佢講好既中學真係好難架,再唔努力就好難同人爭!!!
佢自信心一日一日縮小.....之前都雄心壯志要入Band 1, 依家話2都好喇..... :igiveup ...

上次總測,妳囡果班既英文成績同我地班相去甚遠,妳地卷一最高分果個,響我地班可能五名不入,卷二,一哥回復狀態,差一分滿分,而妳地班好似衰響閱讀理解,最高分都係得九頭,可能成績因此拉低左。
我見過妳地班既不規則動詞表,N咁多頁非常詳細,可見老師亦教得用心。但畢竟副校日理萬機,一心N用,功力難以十成發揮,所以聽講妳地班無論進度同功課都冇我地班去得咁快同多(功課指既係額外既vocab reader同journal)。
上次我班老師好早就教完課程,測前剩下頗多時間做考試預備(再做佢地平日功課易錯或易混淆的verb, prep習題),所以我地就算冇乜時間溫英文都OK(老師其實已做咗我們考前會幫阿囡既野)。

五年級第一次總測,我因為啱啱沉迷響中國古代統計學(紫微),加上想試吓阿囡既獨立性,試前完全冇幫過佢。結果排名就跌咗十幾名 Uncleedward知道我想推個囡"自立",就發pm勸我唔好響小五搞d咁野。佢話,按佢既經驗,小五六既學業最需要家人既幫助云云。妳知啦,佢曾經係堂堂跨國公司既高層,阿囡而家入咗美國一級大學,細時已周不時周遊列國去會佢,培養資源肯定係一級捧,連佢都話呢個時間唔可以放手,跟住我都唔敢亂黎 ,試前都略盡人事,不過時間實在係好唔夠

於是問吓其他家長既意見。一哥媽咪話仁紀既英作訓練偏少(對比起其他九龍既直資而言),所以素來都有課外參加英作班,等佢每周坐定定作吓文咁。所以過咗年後,我都向現實低頭,俾阿囡每周上一堂課外英作。結果,不過係上咗幾堂,佢卷二既成績確有所改善,好過妳地班既英卷狀元少少。所以話,去到呢d咁既時勢,有時都係要打吓針,做我本來唔係好贊成費時間去做既補充練習(雖然都只係考試前做一兩個咁,但一齊做,圈住某D時態既關鍵提示,有助搞清概念),同埋要搵吓其他支援。

不過,我覺得最重要都係小朋友當日考試既狀態同集中力。所以試前有足夠既睡眠係非常重要。上次因為常識考既範圍都幾多,同未溫過,我地放棄咗溫數學,果兩日集中溫常識;結果數卷雖然淺,但係成績就跌咗好多 所以幫小朋友分配溫習時間有時都幾緊要。

至於中文,真係要  。我囡攞咗個C,真係 我地兩公婆都係靠寫同改中文字維生,之前我教剛畢業既姐姐哥哥仔點寫篇唔駛我改得咁甘既文,都OK有效,但係,真係唔知點教阿囡喎,唔通都係要假手於人? 呢樣野都仲諗緊,都想知道有冇媽咪有好介紹?

原帖由 cookie 於 11-5-11 12:27 發表

我都煩緊6月份期考後, 小朋友返半日, 放學點呢??? 暑假班又未開....

黃巴士

係勒,我問過上前有位由6X升至3X既同學,佢話其實考試成績唔算大進,不過排名就升咗幾多。咁即係話同黃巴士既推測一樣:排名競爭激烈,幾分之微,可能相差好多個馬位 好似上次一哥英卷一"失手"咁,之後我地班就有四個人同列第一,中間既位置可能同分者更多,應上落更大。

家長有冇額外做野,可能不過係相差幾分,但升中banding係睇級排名既,幾分之差可能影響十零廿個馬位,咁既影響就可大可小了

係勒,復活節時問過其他班,發覺佢地都冇教中文文學小冊子。所以本來想背《滿江紅》,後來都懶咗冇背。點知我地班可能聽日就預默《愛蓮說》,聽講下星期要背默(今日同我囡溫,莫講話背,佢好多音都未識讀 ),乜其他班都教咗啦乜?

原帖由 kswiss 於 11-5-12 12:09 發表
我地既師兄師姐又真係好少人揀善德,一來有d人唔鍾意讀佛教學校,另外,佢套校服又真係唔係個個接受到,包括我地,如果叫我日日著住套黃色校服都真係幾影響我地心情,連係青春期既少女自我形象都低落d. ...

知音 我仲以為自己略為膚淺咗D,終於有支持者

原帖由 kswiss 於 11-5-12 12:37 發表
咩原來校長咁鼓勵大家揀林護架,真係唔知,仲以為叫大家唔好揀,因為見以往我地都係得30-40人入,原來係師兄師姐自己唔揀.講起個排名表,佢係根據會考成績有14分可以留底既原校生作統計,即係林護取得14分以上既同學係全港 ...

Kswiss:

我最初都有諗曲奇間母校,不過聽曲奇講話佢既師姐仔囡得咁辛苦,就卻步了。一樣都係辛苦,咁不如入林護?

係呀,我地學校既家長冇隔鄰咁多人揀林護架。老實講,非要入林護不可既,早響小一都已經揀仁立啦。仁立仁紀都收而揀仁紀既,都係比較睇小朋友既個人發展,多過睇成績既家長。
舊年,阿囡既同學仔家姐雖然成績都唔錯,但都揀咗屋企附近既女校。但聽講,仁立響級百名以內,都好多人揀林護。第二輪係大抽獎,仁紀仁立係排另一線快線既,咁仁立揀排呢條隊既,分分鐘多過仁紀唔只一倍,自然入多D人喇。
我都同阿囡話,聽講林護變咗好多,有幸入到精靈班,可能都冇咁辛苦(傳聞,小班教學既非精英好似辛苦過精靈班),咁妳有冇興趣?佢嗤之以鼻,話:其他學校可能只有top5至入到去,我連top10都冇,咁入去咪"薦底"囉,妳想我咁乜?於是我冇聲出

佢都係鍾意冇咁辛苦果間女校多D,不過同班主任同訓導老師講,佢地都一致認為另一間跟得足D,校風嚴D,建議我地揀另一間。我地比較過,辛苦D果間既成績真係好D,但係唔係好好多。但係佢收生既質素因曾出十優狀元,較另一間高出唔只一線,且F1-F3都忙到顛,多付出咗三年既辛苦,兩間學校既成績都唔係差好多……咁係唔係表示,收生差D又冇咁辛苦果間既教學效率可能會高少少?

響中學,除咗學業成績外,仲係個人自我發展既關鍵時期。我一向都贊成做小塘大魚多過做大塘小魚,反正香港傳統學校既塘不嬲都唔大,好努力咁學識考試,不過係攞到張大學入場卷,基礎唔見得有好大分別。如何響學識考試之餘,響中學多接觸一D可能將來更常用既野,如批判性思考、演講及溝通能力,亦都好重要。呢D都需要時間浸出黎既。

我地睇中果間女校成績可能稍遜,但辯論隊既往績幾唔錯,我囡勁鍾意口不停,我非常希望佢將來花多D心思同時間響如何搜集資料抝贏對手度,好過成日對我講講咗上十次既笑話或者IQ題

另一個我唔係咁欣賞林護既理由,係因為阿囡現時去學英詩朗誦果間中心,老闆娘既兩個仔都係響林護度讀。果間中心有好多英文故事書供學生外借,但老闆娘話,好可惜佢兩個仔都冇乜閱讀習慣,無論中定英。所以,佢雖然話林護變得點好點好,我都唔係好信:一間咪書風氣勁過閱讀風氣好多既學校,可能可以取得很好既會考成績,但對334既玩法就未必咁易控制自如(唔知係唔係咁,所以林護近年面試時著重時事多一點?)。

話到尾,阿囡返屋企有我睇住,得閒最多咪睇多D書、報紙同畫吓畫咁?咁我情願佢初中得閒D,瞓多D,有機會長高少少,亦有機會培養一兩樣終生既興趣,好過成個中學生涯就係為咗唔落後於同學,爭到大學學位?

王國長老

KSWISS,

之前我兩個女都話下年唔學,點知知道左佢唔教,就話會諗諗喎....

CSYMA,
真係諗邊間中學諗到......
我同您一樣都覺得讀書真係要讀得開開心心, 知道究竟係學緊乜同識運用番, 所以我不嬲都唔會俾壓力囡囡....唉...但可能就係0甘搞到囡囡成日HEA住 HEA住0甘讀,致成績好鬼飄忽.....佢又成日想俾驚喜我話要點點點俾心機, 唉...次次都係得個講字, 最後變驚嚇
我之前就係知放哂手既後果,所以揸番手點知都係得個大吉,呢幾次兩個囡成日同我打合同話考到幾多名要點點點...尋日又突然改哂,我真係無氣再同佢地周旋下去,終於採取唔理唔啋,仲同佢地講[您地鐘意點就點啦,我理唔到0甘多啦...]
哈, 人真係犯賤架 (恕我0甘樣講,因為對住佢兩有時真係激到爆血管!!!)
我唔理唔啋,大囡就係0甘問我咩事, 佢就開始驚喇...佢問我有一個英文字點解,之前我都會好聲好氣叫佢查字典,但尋晚我就即刻擺本牛頓大字典係佢面前....
之後阿妹就仲衰又發癲,我終於忍無可忍火山爆發0甘連燒帶打將我對佢地既不滿講哂出黎,佢地就即刻好乖,乖到有0的驚,阿妹就不斷彈琴彈到我忍唔住叫停,家姐就係0甘抄英文tense...又話之前我叫佢抄字典真係work架,我就順勢講[係呀,如果您小時肯聽我講做哂我叫您做既野,您依家成績就唔會0甘啦......]
尋晚佢地好安靜0甘早早上床瞓了.....

王國長老

csyma,
好想知您講個兩間女校,一間係我母校隔離,另一間係咪乜明呀???
‹ 上一主題|下一主題