用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 續:子女有"大腦麻痺症"的家長站 (2) ...
樓主: ndw
go

續:子女有"大腦麻痺症"的家長站 (2) [複製鏈接]

佢而家成日要打側訓, 但係佢隻手唔好
成日向後拗, 隻腳其中一隻又向上屈-_-
所以呢幾日成日訓訓下都喊..
唔知之後係咪都係噤呢??!!!!!!!!!!!!!

原帖由 jojonice 於 11-4-26 13:49 發表
方心淑教育中心,平均一星期有幾多次需要家長陪同上課,每次幾多小時?

我都唔知啊, 我淨係知要家長陪

原帖由 QQP 於 11-4-26 01:00 發表

我都多謝這裡咁多位一直慷慨分享你哋做照顧cp的心得同經驗, 就算我個得最後唔係cp, 只要係個腦的問題, 其實好多病徵以及治療手法都同cp大致相同, 所以我往後仲有好多嘢要請教大家.

最近都開始多咗留意亞仔的足電 ...

真係好信唔過個D見習醫生, 成日覺得佢地做野好求其!!

原帖由 jojonice 於 11-4-26 12:58 發表
我係新加入,我小朋友都係cp仔,2歲半,很高興認識你們.
等我自我介紹,一仔一女,女女正常,但仔仔不幸有腦積水,cp,依家2歲半,排緊黃大仙方心淑教育中心,未有消息.仔仔未爬,未行,未坐好,未說話(常常流口水),依家係pwh做物 ...

舌針係邊到做? 係點架??

我只是覺得醫生見到CP都裝出一個無助及是是旦旦的表情, 大老呀, 我知佢每日都看好多症, 但CP是最serious的病, 有冇為該家長想過,比o的heart去醫好唔好.唉!

回覆 44# sohpinkss 的文章

舌針多數都會揾孫教授做
http://www.tongueacupuncture.com/index.htm

但係都要針一段幾長時間,金錢會係一個問題!

原帖由 諾諾爸爸 於 11-4-27 19:10 發表
我只是覺得醫生見到CP都裝出一個無助及是是旦旦的表情, 大老呀, 我知佢每日都看好多症, 但CP是最serious的病, 有冇為該家長想過,比o的heart去醫好唔好.唉! ...

唔係佢地想無奈,而係佢都無辨法.....

原帖由 sohpinkss 於 11-4-27 19:02 發表

真係好信唔過個D見習醫生, 成日覺得佢地做野好求其!!

算吧啦~~
我阿仔係公立醫院咁多項覆診,見得的都係高級醫生,又如何丫,真正了解cp仔的又有幾多個,幫到我地又有幾多個丫~~

真正關心的我都只係見過一個咋~

張大個口, 用針吉落去, 我支持針疚, 但Highly suggest唔好去做舌針, 亦唔好去吉喉針, 因條舌四圍動, 誤差好大. 看到都想死.

原帖由 sohpinkss 於 11-4-27 19:05 發表

舌針係邊到做? 係點架??

原帖由 sohpinkss 於 11-4-27 18:58 發表

佢係因為手同腳都緊先至會咁~~
你要同佢鬆手同腳佢先會有改善!
如果唔係佢大大下會骨頭生得快過根,問題就會惡化~~

小元每隔個零鐘就會同佢拉筋,不論睇電視,
佢食奶,任何時間都會做,(當然要有人接力)因佢覺得不舒服就會
咸,咸到唔肯回氣,跟住黑臉缺氧,要不停拍心口,等10秒左右,抖番氣又無事,
其實佢在icu時,爸爸已給她做有限量的<月位>按摩,係個中醫教,直到現在持續仍做

今天去醫院兒科覆診,等咗65分鐘...
小元:  醫生早晨!
e生:  早晨,佢今次有無特別野?
小元:  無!剛剛病完,去睇c+,,,
e生:  有無磅重,7.68kgs
小元:  係呀,病完係會輕d,
跟住抱個女去張床,睇完一輪,
e生:  d手腳都係硬咗d!
小元:  咪又係同上次差唔多,
e生:  有無其他藥要開?隔4 個月再覆,有無問題?
小元: 都係個兩隻藥啦!隔4個月覆,得掛?你係醫生....
覆診完畢,10分鐘
次次都係這樣,次次醫生不同,
如果您要問問題,那您要等佢由頭睇番
d病歷,有排等...

回覆 9# sohpinkss 的文章

我仔仔係1歲時開始試過舌針60多次,過程: 醫師問病歷,醫師用雪條棒幫亞b張開口(d個時候仔仔會大哭,自然張開口), 醫師用雪條棒放在舌底,用好幼好幼既針吉4-5下(每針約停1秒),吉針過程5秒左右,盛惠400元,走人.

cp小朋友買保險

小朋友有cp,你地有冇幫小朋友買保險?尤其住院醫療保, 我之前問過一間保險公司,佢話d個情況,家長授權保險公司去醫院取閱醫療報告(家長不需繳費), 保險公司再決定保費多少.(我估一定高個正常小朋友).

隻手成日向後拗

我亞仔隻手都係成日向後(前手臂同手掌),即係唔會曬到佢手背,我之前問左醫生,佢話要多d幫亞仔做手腕旋轉動作,每次維持5秒左右,20, 同埋要做個前臂個手托,一日帶1-2小時, sohpinkss下次去醫院做職業/物理治療時問下有沒有需要. 我地家長要問多d,d醫護人員先會做野.

原帖由 sohpinkss 於 11-4-27 18:58 發表

原帖由 jojonice 於 11-4-28 15:21 發表
小朋友有cp後,你地有冇幫小朋友買保險?尤其住院醫療保, 我之前問過一間保險公司,佢話d個情況,家長授權保險公司去醫院取閱醫療報告(家長不需繳費), 保險公司再決定保費多少.(我估一定高個正常小朋友). ...

我試過啦!
乜都唔受保!

原帖由 tissue0522 於 11-4-27 19:11 發表
舌針多數都會揾孫教授做
http://www.tongueacupuncture.com/index.htm

但係都要針一段幾長時間,金錢會係一個問題!

好似好恐怖噤既... =="
幾錢一次??

原帖由 jojonice 於 11-4-28 15:58 發表
我亞仔隻手都係成日向後拗(前手臂同手掌),即係唔會曬到佢手背,我之前問左醫生,佢話要多d幫亞仔做手腕旋轉動作,每次維持5秒左右,做20下, 同埋要做個前臂個手托,一日帶1-2小時, sohpinkss下次去醫院做職業/物理治療時 ...

嗯我知道喇^^

原帖由 jojonice 於 11-4-28 15:15 發表
我仔仔係1歲時開始試過舌針60多次,過程: 醫師問病歷,醫師用雪條棒幫亞b張開口(d個時候仔仔會大哭,自然張開口), 醫師用雪條棒放在舌底,用好幼好幼既針吉4-5下(每針約停1秒),吉針過程5秒左右,盛惠400元,走人. ...

針左噤多次有咩D明顯既進步??

舌針成效

仔仔舌針60多次期間, 大肌沒有進步, 小肌有少少進步, 如會張開手(沒有經常握拳頭), 流口水沒有改善,
當時仔仔只有1, 不知道是舌針的成效, 還是仔仔自己隨著時間過去進步.

當時我同老公只係諗:仔仔尚小,這年紀進步空間可以很大,只要不開刀不見血,有方法都會一試.唔試就一定唔會有好轉,試下雖然未必一定好,但都有個機會同希望.當然還要考慮經濟問題、人手問題,交通問題,安全問題。60多次舌針後,都沒有再去,轉去一般針炙(針頭,手,腳),依家一星期2次.

原帖由 sohpinkss 於 11-4-28 23:01 發表

針左噤多次有咩D明顯既進步??
‹ 上一主題|下一主題