用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 - 小一派位?
go

學之園 - 小一派位?

小女打算今年入讀學之園(海逸豪園), 本身都幾鍾意佢的教學理念(二文三言)同方針. 但看了佢小一派位後有D擔心, 好似唔多入傳統小學 (包括傳統名校), 尤其是海逸豪園分校. 有無前輩或家長可俾吓意見?謝謝

i do agree, are you target traditional famous primary?

回覆 2# snowygary 的文章

Yes

我bb也準備入學之園, 其實未想定將來入讀傳統定較活動的學校, 但都驚要選小一時條路會窄咗
睇之前啲post有學之園媽咪話嚟緊k3會加多啲黙書(以適應傳統小學??), 唔知係咪呢?
其實點解lh啲孩子會多數去較活動的小學呢?係家長鍾意呢, 定係lh訓練的孩子唔合傳統小學心水呢?

回覆 4# morning617 的文章

所以唔知道係家長鍾意? 定係傳統小學唔選LH小朋友? 有無LH家長或過來人可以俾D意見?

原帖由 Chloe_BB 於 11-4-20 12:06 發表
小女打算今年入讀學之園(海逸豪園), 本身都幾鍾意佢的教學理念(二文三言)同方針. 但看了佢小一派位後有D擔心, 好似唔多入傳統小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104 (包括傳 ...

LH學生好多都入到CKY呢類直資學校。CKY今年3000幾人報,競爭俾傳统直資更甚,睇你是否like這類學校。另外LH學生今年亦有入DBS等,早前BK mami有報料話有些學生同時讀基督堂和LH,o甘辛苦讀2間我相信LH有其吸引處。

回覆 6# Cutemom0808 的文章

Thanks for yr comment

我覺得係讀LH的多數家庭有能力比小朋友讀直資/私立, 所以無選擇派位~~政府派位的首輪係講自己有幾多分, 第二輪係大抽奬, 跟小朋友讀邊間幼稚園無關係!! 都係睇彩數!

紅磡唻講, 我知LH 的環境已算不錯了, 我好多鄰居及朋友喺呢間讀都話好好呢~

傳統名校有D係直資/私立.你不如參考KLT's kinder,直資/私立傳統名校好似勝算好d.仲有我識得以前做幼師的媽媽,佢話lh,vict,mw上傳統學校會吃力d(這只是參考資料)

我覺得係LH既教學理念同新派直資比較接近, 所以學生同學校會"互相吸引"

新派直資又唔係唔好既, 睇下家長鍾意d乜姐, 如果係傳統名校, 除左學校, 我信家長既effort重緊要.

2010-2011 部分高班學生獲小學取錄資料 - 截至2011年3月

http://www.learninghabitat.org/hk/placement_results/pr01.htm

LHK学生比較多考到的学校:

啟思小學、香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學、國際基督教優質音樂中學暨小學、九龍禮賢學校、九龍塘學校、保良局陳守仁小學、保良局蔡繼有學校、培僑書院、聖方濟各英文小學、聖瑪加利男女英文中小學、崇真小學暨幼稚園。

今年有4千人考保良局陳守仁小學,LHK都有22個学生考到。

原帖由 sze0203 於 11-4-21 13:09 發表
我覺得係讀LH的多數家庭有能力比小朋友讀直資/私立, 所以無選擇派位~~政府派位的首輪係講自己有幾多分, 第二輪係大抽奬, 跟小朋友讀邊間幼稚園無關係!! 都係睇彩數!

紅磡唻講, 我知LH 的環境已算不錯了, 我好多鄰居 ...

紅磡LH学校大部分的課室有大海景。

原帖由 sze0203 於 11-4-21 13:09 發表

紅磡唻講, 我知LH 的環境已算不錯了, 我好多鄰居 ...

agree, 其實我覺得若最終係選擇大抽獎, 不如讀普通幼稚園, 因為大抽獎反正都係跟地區同睇彩數

相反, 我一早已經唸定想小學俾小朋友讀直資/私校, 所以我會揀英普幼稚園, 希望考直資/私校多點希望

回覆 10# elmolly 的文章

ELMOlly,您上年選KM,RATHER THAN LH 是否因為兩者P1 allocation,其實邊間好D(考直資無論新派/傳統直資),(如看09﹣10年度的話,上年LH不知道有否公布全部數字)

原帖由 peggyhklam 於 11-4-24 07:32 發表

agree, 其實我覺得若最終係選擇大抽獎, 不如讀普通幼稚園, 因為大抽獎反正都係跟地區同睇彩數

相反, 我一早已經唸定想小學俾小朋友讀直資/私校, 所以我會揀英普幼稚園, 希望考直資/私校多點希望 ...

唔同意, 就算你大抽獎, 而家基本上間間都多功課同深, 比你派到入喇沙, Maryknoll, 你都要make sure小朋友可以跟得上先得, 即使係你講唔出名既學校, 每日既功課都唔會少.

原帖由 snowygary 於 11-4-26 17:07 發表
ELMOlly,您上年選KM,RATHER THAN LH 是否因為兩者P1 allocation,其實邊間好D(考直資無論新派/傳統直資),(如看09﹣10年度的話,上年LH不知道有否公布全部數字) ...

係前年lu, 我個女已經k1. 我唔會話LH考小一無咁好, LH同KM既target小學係兩種模式咁解. 視乎你鍾意新派直資定傳統學校, 我自己比較保守, 所以即使我揀任何幼稚園, 小一都唔會揀新派直資, 我無話佢唔好, 只係唔係我杯茶(不喜物插).

其實而家先n1, 你k1都會再考其他無pn既學校, 所以唔洗咁緊張.

回覆 16# elmolly 的文章

多謝ELMOLLY

原帖由 elmolly 於 11-4-26 22:20 發表

唔同意, 就算你大抽獎, 而家基本上間間都多功課同深, 比你派到入喇沙, Maryknoll, 你都要make sure小朋友可以跟得上先得, 即使係你講唔出名既學校, 每日既功課都唔會少. ...

其實我覺得若是選擇大抽獎, 真是無必要讀出名的幼稚園, 因為大抽獎是看地址隨意派, 講真喇沙, maryknoll靠大抽獎真的好微, 因有好多舊生父母都會揀返

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 18# gigiwin888 的文章

以LS為例~
20分都有份抽,兩有20分嘅,可以係daddy係old boy, 又可以係宗教分!
如果你個小朋友已經受洗,你都可以去抽吓架!睇你打算點安排佢第時嘅教育啫~

就算你唔係想要讀頂尖名校,就算地區名校功課一樣深!唔打好個底.. 都幾難適應喎!

恐龍家

回覆 2# gigiwin888 的文章

你有無去EDB到了解過小一學位分配既制度? 小一學位有50%係比自行分配, 即係計分+世襲生, 另外果50%係留比大抽獎, 再分本區同誇區, 只有當唔夠位分比世襲生時先會起大抽獎抽d位去分, 但呢個制度咁多年都未聽過所有大抽獎既位都留晒比世襲生喎, 如果係咁, HK既出生率, 應該要再大升先有咁多兄弟姊妹.

你有無睇電視? 每年放榜電視台都去訪問果d抽到超越名校興奮到喊既家長, 如果完全無機會, 名校網d樓應該可以平一截兼唔洗叫名校網啦

**有錯請指正**