用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 父母英語水平一般,又想孩子讀IS......!!!! ...
樓主: crisma
go

父母英語水平一般,又想孩子讀IS......!!!! [複製鏈接]

原帖由 pjbb 於 11-5-2 00:40 發表
我朋友個囡都冇問題, 小朋友係由婆婆湊, 英文不是太好, 又冇工人, 而且我個朋友英文都麻麻, 佢話都OK喎.  平日佢同阿囡都只用廣東話溝通.  其實唔洗咁擔心, 我又唔覺父母一定要英文好叻先比小朋友讀喎.  最重要係小 ...

'睇' 到冇用, 最緊要親身體會, 不要有‘吃不到的萄是酸的’。

如果我英文講到native咁,我就唔使佢讀IS啦!讀IS其中一個原因係我D英文唔好之嘛!當然我都好認同佢地的學習/教學方法啦!

原帖由 PCMW 於 11-5-3 15:06 發表
如果我英文講到native咁,我就唔使佢讀IS啦!讀IS其中一個原因係我D英文唔好之嘛!當然我都好認同佢地的學習/教學方法啦!

呢個原因我第一次聽

原帖由 lottieclee 於 11-5-1 10:26 發表
Being in IS is just a different mode of education.   At my son's school, there are parents who speak Korean and Japanese and doesn't know a single word of english.  The kids still play together, go to ...

講中晒

國際學校內,有唔同種族的孩子
佢地的共通語言係英文
因此,只要孩子應付到用英語教學就 ok

通過了學校面試,即係學校覺得孩子英語水平 ok
至於家長的英語水平,唔駛太執著

我學校的日本人也與學校多多溝通,不要執著英文好不好。不要扮啞。我夠由唔明學起!
原帖由 nintendo 於 11-5-3 18:11 發表

講中晒

國際學校內,有唔同種族的孩子
佢地的共通語言係英文
因此,只要孩子應付到用英語教學就 ok

通過了學校面試,即係學校覺得孩子英語水平 ok
至於家長的英語水平,唔駛太執著 ...

難得有機會與外國人接觸,反而拒絕,但又話知道接觸外國文化好, 又叫仔女多接觸外國文化。 你越唔講英文, 英文點會好?
原帖由 MaryBrown 於 11-5-3 18:45 發表
我學校的日本人也與學校多多溝通,不要執著英文好不好。不要扮啞。我夠由唔明學起!

簽名被屏蔽

回覆 1# reneeleung 的文章

對。我英語進步了。一份學費,全家受惠。

原帖由 MaryBrown 於 11-5-4 19:51 發表

我都有同樣的疑問,
如果家長睇唔明通告點算?
見家長聽唔明老師講什麼,自己又講得差

我估有香港的中五程度,都可以再進修英語,最簡單方法買美國兒童DVD (e.g ELMO),  最好買3歲的程度,有字幕,睇時重可作親子活動。

我見Elmo 同主持點同小朋友打招呼, 解決問題,玩遊戲, 我照學, 重找學校的小朋友'練習'下。連外國D家長 都讚我識逗小朋友玩!  當您睇得10集, 8 集時, 您就明白與IS 家長,老師溝通,不太難!

我小朋友的IS, 沒有太多香港人,  面試是校長,老師帶新家長漫遊學園 (成個鐘),  我那天跟老公說:  好彩,有睇開外國的DVD, 因她們講的全是生活英語!

坦白講, 我 覺得重點不是自己英語不好會否影響小朋友讀IS,  而是難得有機會接觸不同文化,'自己'是否懂得利用這機會?
原帖由 do-re-me 於 11-5-5 03:28 發表

我都有同樣的疑問,
如果家長睇唔明通告點算?
見家長聽唔明老師講什麼,自己又講得差

回覆 18# erichkl 的文章

請問你小朋友是讀那間IS, 我都好認同老師贊成家長用母語同孩子溝通, 因大兒子小時讀IS KINDER, 我們用母語跟他溝通, 但到學校說他英語不行,要求家裡也要說英語, 但小朋友只有兩歲多, 真係說話都未係好叻, 要教導他明白一些事情, 及學說話, 必是母語開始, 但學校就有些埋怨家長, 認為學生英語不好, 不應選擇IS, 但我理念是想小朋友學好兩文三語, 自己不是NATIVE, 希望家裡說好母語, 學校學好英語, 難道不是嗎? 所以見你就讀的學校理念與我刎合, 很有興趣知道是那一間IS 呢, 謝謝

我發了PM給你,請查閱。

原帖由 nc2000 於 11-5-6 01:42 發表
請問你小朋友是讀那間IS, 我都好認同老師贊成家長用母語同孩子溝通, 因大兒子小時讀IS KINDER, 我們用母語跟他溝通, 但到學校說他英語不行,要求家裡也要說英語, 但小朋友只有兩歲多, 真係說話都未係好叻, 要教導他明 ...

家長一定向BB講中文,但唔等如您不教小朋友Vocab,多留意曰常外國人的用字,回家教呀B,好快「 大家」都有進步。
原帖由 nc2000 於 11-5-6 01:42 發表
請問你小朋友是讀那間IS, 我都好認同老師贊成家長用母語同孩子溝通, 因大兒子小時讀IS KINDER, 我們用母語跟他溝通, 但到學校說他英語不行,要求家裡也要說英語, 但小朋友只有兩歲多, 真係說話都未係好叻, 要教導他明 ...

我也有這過渡期( BB 番學唔識英文), 我揀努力面對:  初初多與其它家長接觸,多聽, e.g. Finish your plate first,  許多香港人會話'食完先玩= eat first and then you play'.  

Go swing = 打千秋,  這些最多接觸的vocab , 你要教你小朋友,只要你努力,'你' 與呀B 定會進步。

一個人學2種語言,不是難題, 許多新移民都得(國語和廣東話) ,點解我唔得?

hi erichkl :
吾好意思,我亦係正煩緊幫我囝囝囡囡揾IS,見你就讀的學校理念亦與我刎合, 所以很有興趣知道你是那一間IS 呢, 可否告知? 這間IS好嗎? thanks a million!

原帖由 erichkl 於 11-5-6 23:51 發表
我發了PM給你,請查閱。

hi, erichkl, 我也很有興趣知道你是那一間IS 呢? 可否pm給我?Thanks!

‹ 上一主題|下一主題