用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 1,2年後會否有選校大災難?
樓主: DaddyX
go

1,2年後會否有選校大災難? [複製鏈接]

中央透過此人口政策,鯨吞香港;
但香港各行政範疇已經烏煙瘴氣,小心肚柯

我只怕小朋友慢慢被"同化"。

有時候見到國內小孩的新聞/眼見到的,年紀輕輕已會得攪關係,不太有禮貌等等...雖然本身港孩都有可能會有這種缺點,可是大陸經濟起飛後不見得人民素質也一同成長。那些富二代橫行霸道,窮小子貪小便宜(可能共產主義慣了食大鑊飯)。

我是很希望自己小朋友可以認識不同地方的文化,但如果有一天,對維護品德的基本價值觀也感到壓力的話(即係排隊就 = ON居),就真的不是我想要的了。所以他們如早日到香港讀書,或者有助佢地自小培養好德育呢! 因為反正呢個政府都唔會改變咩政策,咁不如面對佢地啦!

其實大家都係中國人,但文化背景都明顯有不同, 好簡單, 如果去外國旅行時, 我都唔想比人認錯我係大陸人, 証明大陸人d品德真係......

既大家都有料的, 咪競爭law...
兩公婆大陸人識得來香港生仔的...都係一個好有長遠計劃, 係大陸都係有返咁上下實力和財力的...

回覆 44# lrxsam 的文章

大家討論咁耐,你重唔明?人哋落嚟用三四萬蚊,頭幾年已經回本。佢哋細路d打針錢、免學費嘅學卷錢邊個比嫁?大家最擔心人哋攞哂着數,搞亂哂你哋嘅醫療教育,拍下屁股就走。人哋唔係你生嫁,你對自己小朋友可以無限付出唔望回饋,我就無咁多閑錢幫人比埋學費同打針錢囉。大陸係好多好有錢,好叻嘅人。但係樹大有枯枝,我哋亦見識過有d家長響timesquare、迪士尼協助佢地細路當眾大小便。如果你想你個細路同呢類小朋友競爭,你似乎亦好有信心,咁你千其唔好比你個細路讀直資私校,留番d錢嚟幫嗰d好有實力同遠見嘅內地家長比學費同醫療錢。據知每年四萬零個,好似每年幾億嫁咋!

不能坐視不理,因為始終會出現學額不足的問題,所以當然要未雨籌謀,例如多建學校 (官津/直資/私立均可)。我相信政府最終會有規劃,不過能否配合增長步伐,就很難說,向政府反映亦不失為一種提醒。

看到樓主在這主題發的第一帖,就已聯想到極容易被人騎劫來發洩對新移民的仇視,幸好樓主及時出來撥亂反正,把討論納回正軌,謝謝!
原帖由 DaddyX 於 11-4-27 07:58 發表
在此我原意不是要說好仲意佢地到想抱住呢錫或者要說點唔仲意,呢樣各人有各人喜好都唔阻大家

現在想講的是對事
就係明知將會有大量湧入香港
但學位一路被減少
其實咁落去有會否出事?

(1) 幫人嘛,無事的,我地應付得 ...

最大問題系政府唔知如何做評估,邊 d 家庭即小朋友會來香港讀書? 比例系幾多?  全部 unknown.

要有數據,先可以計算學位夠唔夠? 需唔需要建新學校? 以免造成浪費。

e + 有能力即父母,反而會考慮留系大陸讀國際學校, 好似我同事甘,佢太太系北方人,我同事系香港返工,佢太太 + 2 kids 系廣州, 小朋友讀國際學校,我同事話 d  國際學校水准唔錯,打好兩文三語根基, 所以佢自己本身系華仁仔,個仔都唔會返香港讀書。

回覆 48# Sumyeema1 的文章

非常贊同! 我覺得而家比咁多兩公婆都係內地居民來港產子, 原全無審批係超級不智。 你完全係好難評估未來呢班小朋友嘅去向。
你預佢落嚟, 如果現存學位唔夠, 你又臨時臨急訓練好多老師, 起學校, 但係佢哋會分佈邊區, 又唔肯定, 因為可能會報香港親人地址。

連溫總都承認內地人口太多, 有大部分國民嘅素質係有待改善。大陸地方大, 資源夠就可以隻眼開隻眼閉, 讓部分人先富起來, 慢慢改善進步。我哋真係輸唔起架。我哋原本好哋哋, 樣樣都步入健全。我哋而家有四成小朋友生活响貧窮線以下, 我哋香港係國際金融中心呀, 我真係唔想見到第時香港有班人窮到埋沒良知响街邊買毒雞翼。

而家生活於貧窮線下大部分都係新移民小朋友, 佢哋都係早幾年已來港定居。佢哋呢班先係扎根香港嘅"新血"。香港政府而家咁有錢益d不明來歴嘅人, 不如邦下呢班小朋友啦, 搞好佢哋嘅生活、教育, 你好好栽培佢哋,你唔排除佢哋有d真係好叻, 好有成就, 但係你哋而家就末剎佢哋, 令佢哋變無助、怨恨社會。你現存嘅問題都未搞掂唔該唔好再周圍辣火。

回覆 33# shalotte 的文章

agree, these Chinese occupy a higher proportion of total.

They earned money of main job in China, and also earned a lot of HK welfare in HK.  So rich & relax !
‹ 上一主題|下一主題