用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 1,2年後會否有選校大災難?
樓主: DaddyX
go

1,2年後會否有選校大災難? [複製鏈接]

原帖由 hinhei 於 11-4-21 22:01 發表
我都好驚, 因我正正係重災區.........北區!!

ME TOO

可以俾佢落黎生仔,但係無出世紙囉。聽聞好多大6人係大陸有錢架,香港政府查唔到,佢地咪照係香港攞綜緩,睇平e生,俾仔女係香港讀免費書。

香港人,我地可以點呀?!

香港政府極度無能, 搞到大家都無好日子過. 小孩要出生, 沒有醫院收, 升小學又要同大陸小孩爭崩頭. 將來小孩長大要自立, 又會驚覺香港的住房已被大陸人買光.

到死的時候, 可能連一個灰龕也找不到, 真係死無葬身之地!

強烈要求香港政府修改基本法, 禁止大陸人來香港生仔.

香港人不是靠大陸才能生存嗎?已經不能繼續歧視大陸人了。你要爭贏人家,與其要求政府打壓,不如奮發自強,令自己競爭力提升,到時候就算人家用人海戰術,也可能給你比下去。
原帖由 hui3328 於 11-4-22 08:24 發表
香港政府極度無能, 搞到大家都無好日子過. 小孩要出生, 沒有醫院收, 升小學又要同大陸小孩爭崩頭. 將來小孩長大要自立, 又會驚覺香港的住房已被大陸人買光.

到死的時候, 可能連一個灰龕也找不到, 真係死無葬身之 ...

幾十年前已有人去關島生仔,因在美國國土中,關島最近香港,仔女可成美國公民,享受美國福利。89後很多朋友移民澳洲,說仔女即可領取澳洲政府發的奶粉錢。不知美澳兩地的原居民對來自香港的不同種族、不同膚色人種分享他們的財富有何感想。
香港如果沒有五十年代擁入的新移民,六七十年代會有經濟起飛嗎。
我們的眼光不防放遠一點。香港人生得少,如果沒有新血補充,香港遲些可能變死港,我們的子女也沒有好日子過,有能力的尚可向外發展,能力不足的會如何?當然,香港即使能維持繁榮,下一代也要努自強,否則被人搶去飯碗,也怨不了人家!

原帖由 thomasha 於 11-4-22 10:37 發表
香港人不是靠大陸才能生存嗎?已經不能繼續歧視大陸人了。你要爭贏人家,與其要求政府打壓,不如奮發自強,令自己競爭力提升,到時候就算人家用人海戰術,也可能給你比下去。 ...

絕對認同。

其實,好多香港人嘅上幾代,都係大陸人,逃難落嚟香港,都曾經係新移民,享受過香港「自由」嘅好處,點解要歧視依家啲新移民啫?

至於「搶資源」論調,根本荒謬得很,實情係:1. 新移民頭七年係冇得攞綜援。2. 新移民填補咗好多厭惡性行業嘅空缺。3. 唔少新移民其實好有米,根本唔需要香港去「養」,例如西九區嘅福建社群。

不過,話得說回來,大陸人落嚟香港生BB,搞到O&G(婦產科)床位嚴重緊張,影響本地父母生BB嘅服務質素,呢個係事實,但最大問題係政府處理失當、私家醫院為咗賺錢無限量地擴充O&G,搞到一鑊泡,政府真係需要立刻解決呢個問題至得﹗

我亦認為,大陸人來香港生小孩,主要是產科等資源已飽和的問題,昨天看新聞更發現私院有些有關的服務還得轉介到政府醫院,所以私院對內地孕婦來港產子實施限制是責無旁態的,不能純粹只顧自己,不理別人死活。
原帖由 littlefaith 於 11-4-22 11:19 發表

絕對認同。

其實,好多香港人嘅上幾代,都係大陸人,逃難落嚟香港,都曾經係新移民,享受過香港「自由」嘅好處,點解要歧視依家啲新移民啫?

至於「搶資源」論調,根本荒謬得很,實情係:1. 新移民頭七年係冇得攞綜援。2. 新移民填補 ...

醒目開學勳章

No, 香港早年特別戰後幾十年, 係靠工業, 需要大量低技術勞工;當時香港無九年免費教育、無優質醫療(個個去睇黃綠死咗無賠償);社會好黑暗但係為咗生命落嚟(因為大陸重黑暗,下分鐘可能你命都無);當時個個靠雙手好努力令到香港有今日。
近十年, 慢慢香港社會福利越嚟越多、越嚟越好,市民亦越嚟越惡。

至於「搶資源」論調,根本荒謬得很,實情係:1. 新移民頭七年係冇得攞綜援。2. 新移民填補咗好多厭惡性行業嘅空缺。3. 唔少新移民其實好有米,根本唔需要香港去「養」,例如西九區嘅福建社群。
1, 3) 而家所謂嘅新移民多數(佔六成以上)係香港男人係香港”揀”唔到老婆、香港離咗婚(或者二奶問題), 响內地搵一個、或者兩三個老婆(多數年齡差十數年以上)
帮佢生兩三四個小朋友(有香港永久居民身分), 因為生活問題, 或者老婆重未有居留資格, 就住响內地, 但係因為小朋友响香港出生, 大陸無戶籍, 而大陸讀書要比錢。 所以就有跨境學童, 大部分嘅就係呢d背景。
2) 老婆> 遲d係新移民, 佢哋落到嚟多數會失業, 或者學歷好d或者樣貌娟好d 嘅就去做sales、收銀, 差d嘅去做清潔、老人院, 呢d正正係我哋一班本地姐姐嬸嬸(四十歲以上, 亦可能就係早期嘅移民)最想搵嘅工。呢d老婆失業又好搵到工都好, 始終對佢哋小朋友管教係有困難。
1)        新移民係攞唔到好多福利, 但係佢哋响香港生嘅小朋友就可以, 所以佢哋有d cases 會生三四個, 每個三千幾, 免書簿費、免交共屋租, 好過打工, 數量絕對會多過你講嗰d有錢嘅投資或者優才移民過數千甚至萬倍。
1) 跨境學童或新移民生嘅小朋友 - 唔理佢父或母係香港人(未必一定係永久居民)、或者父母都係內地人, 甚至有偷渡落嚟生, 呢班小朋友數字係可能超乎大家想像, 佢哋始終係社會未來一個好大嘅問題。

新血?有幾多大左會留係香港做野交稅?香港俾邊緣化係遲早既問題,新移民本身藉根大陸,有人脈,係香港攞完福利讀飽書咪返大陸搵機會,剩下唔叻個班係香港繼續攞綜緩。

原帖由 penguin_chick 於 11-4-22 11:12 發表
幾十年前已有人去關島生仔,因在美國國土中,關島最近香港,仔女可成美國公民,享受美國福利。89後很多朋友移民澳洲,說仔女即可領取澳洲政府發的奶粉錢。不知美澳兩地的原居民對來自香港的不同種族、不同膚色人種分享他們的財 ...

回覆 4# limehouse 的文章

我唔係要提倡香港自我封閉,但全世界沒有一個地方會像香港,不控制孕婦入境。香港已經不再是勞工密集型的經濟,這和五六十年代的情況非常不同,況且香港只是一個一千平方公里的小地方,大陸只要一省的人,就足夠淹沒香港,只要一個省的資金,便足買起香港的樓,我們需要吸收精英人才,而不是給福利系統帶來沉重的負擔。

對呀, 大6人湧入好多國家, 唔只係香港, 澳洲,加拿大都有好多大6人. 而你bb係邊處出生就有當地的居留權, 呢點香港唔可以輕易話取消, 唔通只准有錢人黎生咩, 好多移民海外的大6人本身好有錢, 一樣有人攞著數, 呢點係佢地特性:貪便宜

回覆 34# hui3328 的文章

其實香港人係好理智,我哋唔會盲目去歧視別人,因爲自小教育就知我哋要邦助別人,可能當時香港經濟起飛,就算窮亦唔需要同人搶、掙,所以一般我哋係有重"無所謂啦"嘅性格。
直至開始發現香港越嚟越多人,你行街經常比人惡意恐,排隊比人打尖,你邦人開門讓人先行、別人全無謝意,重當你老馮,d 人好大聲講完全唔會尊重別人場合。
教育係可以改進,我哋以前老師係無上權威,老師教我哋要禮讓分享尊重別人。但係而家人權高漲,而如果家長同學生係d難以配合嘅人,可想而知老師係有幾吃力。
人嘅心理係好決定性,早年來港嘅移民,我真心相信佢哋大部分係好努力,
每個人心裏都係想改善生活,特別因為孩子,但係而家最慘係政府比咗個錯誤信息,引咗一班盲目嘅內地人落嚟生仔,佢地覺得用咗數萬元響你香港,佢就要攞番突,賺錢係一班商家,損失係我地同埋係我哋嘅社會、我地嘅孩子!

其實我覺得香港要依賴大陸又係另一個issue。曾經有朋友響大陸聽到有內地人大大聲聲講今曰會落香港餵狗。首先佢點解要嚟香港買嘢睇醫生,佢哋點解唔去四川內蒙?因為香港有信譽有制度,所以我覺得我哋唔好長他人志氣。

回覆 34# hui3328 的文章

Agree! 其實香港只係彈丸之地,比咁多不明來歷嘅人擁落嚟生仔,你當我短視吧,未見其利先見其害。
有人將香港人以前去外國生孩子比,人哋都唔係亂比你入境生,我有朋友入境時都要遮住個肚。況且一般香港人去外國生都係邦個小朋友攞藉,因origin都係喺香港,之後大部分都係返香港受教育。
而香港同大陸只係一河之隔,呢班響香港出世嘅小朋友喺大陸無戶籍,所以佢哋好多會響香港讀書接受醫療,或者寄居响香港親戚度。
最慘係佢哋有d借錢都要落嚟生,重佔了我哋本哋人生嘅一半。
所以我覺得唔可以用以前香港人都去外國生孩子來比較。

回覆 1# limehouse 的文章

對啊,我贊成香港唔應該自我封閉,所以放自由人給大陸人來消費是可以帶動經濟,但自由行來生仔,除了益咗私家醫院,對香港有百害而無一利,有人說這是解決人口老化的方法,這是痴人說夢話,歐美國家的人口老化問題此香港更嚴重,但也不會全面門戶開放,任由人家來出生拿福利,這是何等愚蠢的人口政策啊!在沒有任何甄選下,呢批人將來只會成為香港社會的巨大負擔!

回覆 39# hui3328 的文章

其實連澳門都要父母其中一個係永久居民所生嘅孩子先享有居留權。就算內地都無可能比其他省分地區嘅人去北京、上海...生就可以有當區嘅戶籍。
‹ 上一主題|下一主題