用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 攀爬訓練??
樓主: annaanna
go

攀爬訓練??

醒目開學勳章

YMCA嘅攀石班係學用一級,考完,教練覺得ok才會派證書俾妳再升一級,個別訓練就$300\鐘,可以兩三個朋友仔一齊玩。

5歲大肌差,要佢攀石有點難, 反而另佢失自信, 會有反效果, 如不是打算找兒科物理治療師去治理, 可以去室外/室內遊樂場玩就行. 他又開心又能幫他, 如:

香港
香港公圍遊樂場
西環西寶城 Play Town

九龍
九龍站圓方空中花園遊樂場
尖東車站的平台中間道兒童遊樂場
九龍灣Mega Box Play House

新界
荃灣廣場平台遊樂場
葵芳新都會平台
天水圍香港濕地公園室內遊戲區 - 沼澤歷奇

原帖由 alvin_parent 於 11-10-21 16:33 發表
5歲大肌差,要佢攀石有點難, 反而另佢失自信, 會有反效果, 如不是打算找兒科物理治療師去治理, 可以去室外/室內遊樂場玩就行. 他又開心又能幫他, 如:

香港
香港公圍遊樂場
西環西寶城 Play Town

九龍
九龍站圓方空中 ...

呢幾度有適合學行小朋友玩既野嗎?

原帖由 annaanna 於 11-4-20 09:42 發表
協康有攀石班咩?我上協康網都搵唔到喎~

請問邊間中心有呢類活動呢?thanks

協康健樂會係有兒童攀石訓練班俾 (3 7歲) 小朋友 , 其中環翠中心呢三至四年未停過 , 可以參考以下

http://www.heephong.org/webprod/cht/jgc-activity

回復 23# methy 的帖子

那些地方比較適合3歲或以上的小朋友...

如果是學行的小朋友, 對他們來說, 不需要什麼工具, 扶着sofa, 牆壁就行, 有些說用學行車對走路時對腳形不好的

或者妳到一些草地或沙灘扶着他行也不錯, 除了學行, 也能同時感受一下不同的質感.

如果妳的小孩不是有什麼問題,或到1歲也不會行路, 也不用迫他學行, 有些統計說多爬行的小孩更醒目呢

原帖由 alvin_parent 於 11-10-25 17:47 發表
那些地方比較適合3歲或以上的小朋友...

如果是學行的小朋友, 對他們來說, 不需要什麼工具, 扶着sofa, 牆壁就行, 有些說用學行車對走路時對腳形不好的

或者妳到一些草地或沙灘扶着他行也不錯, 除了學行, 也能同時感 ...

我等阿仔大個d,識行先去玩.多謝你既分享~

回復 1# methy 的帖子

你可以queue up協康會的水療班,對大肌弱的小朋友有幫助,排好耐的,排到才考慮上吧﹗