用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 攀爬訓練??
go

攀爬訓練??

老師話我仔大肌差,佢依家5歲,老師suggest做多d 攀爬訓練,請問各位有冇咩centre 可以介紹呢?

我上網search有間叫維思... 有攀爬訓練,不過個人對呢間中心感覺唔太好.....

可唔可以比d idea我呢?thanks

攀石得唔得, 協康有得玩
原帖由 annaanna 於 11-4-19 17:42 發表
老師話我仔大肌差,佢依家5歲,老師suggest做多d 攀爬訓練,請問各位有冇咩centre 可以介紹呢?

我上網search有間叫維思... 有攀爬訓練,不過個人對呢間中心感覺唔太好.....

可唔可以比d idea我呢?thanks ...

多D去遊樂場爬鋼架, 一樣work! 有D遊樂場仲有仿攀石設施, 好好玩.

協康有攀石班咩?我上協康網都搵唔到喎~

請問邊間中心有呢類活動呢?thanks

原帖由 pocoyo123 於 11-4-19 23:29 發表
攀石得唔得, 協康有得玩

好似有d ymca 都有,另外有d playtown 又有,我屋企d公園都有,睇下你系想報 course 專 train 呢樣定點~

回覆 2# annaanna 的文章

http://www.heephong.org/webprod/ ... skills/basic_skills
請看「體能訓練」那張相片

九龍東, 協康家長資源中心, 每季都有攀石班
原帖由 annaanna 於 11-4-20 09:42 發表
協康有攀石班咩?我上協康網都搵唔到喎~

請問邊間中心有呢類活動呢?thanks

九龍區我就ok喇... 協康每季都有?我留意下先.... 不過上次打去協康問,佢話冇特定係攀石.... 會加埋其他大肌活動,好似大坑東step by step果類...

攀石除了練大肌協調, 還有什麼好處呀?

醒目開學勳章

可以訓練, 眼, 手及腳既協調

仲有專注力

原帖由 szeszes 於 11-4-22 16:58 發表
可以訓練, 眼, 手及腳既協調

我亞仔都係大肌好弱 & 協調差, 因佢天生肌肉張力低, 5歲半開始學游水, 情況大為改善.....
:wave:  :wave:

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

海富家長資源中心都有得報攀石,不過要7歲以上先至可以報,佢地都係去YMCA(TST)果個場.
YMCA都可以報,要求係6歲以上,我亞囝呢期都有玩,不過準備同另外一個同學仔玩個別訓練囉,因為如果係小組就玩得兩三次咋.

回覆 1# sharon26788 的文章

協康會東九龍幾個中心都有暑期兒童攀石班,age 3-9,上網--協康會東九龍兒童健樂會暑期活動。

醒目開學勳章

九龍東果個唔係太適合我個小朋友,因為太過矮,YMCA果個真係唔同架.

sharon26788,

可否提供YMCA攀石班資料﹖個別訓練收費如何﹖