用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真係人都癲,仲難填過六合彩!
樓主: Lovely媽咪
go

真係人都癲,仲難填過六合彩! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 11-4-18 14:16 發表
您真係好命! 羨慕死人啦!

囡囡生性到煮埋飯等您叫您起身食!

hehe~ 因為佢係比同年齡思想大dd o架,可以當佢一個中學生咁溝通^^

hoining,
我都唔係非常願意咁填o個20間o架,只係今朝要趕住交draft俾學校,而反正我相信老師絕對唔會睇第21-30志願,咁遲吓先自己再諗咋,,,再講,我地學校好似主力幫手睇睇張draft頭五間tim咋,,,,基本諗10間都難!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

完全跟樓主嘅感覺一樣,我o係減班重災區觀塘,係就係其他區補返減凸嘅位,但多數都係Band3位,吾係就得兩個位,甚至乎連元朗區都有兩個位,真係難填到想死。

回覆 23# law2011 的文章

我都是觀塘區呀!
我填左14間,連將軍澳都填呀!就係填唔落band3學校。

原帖由 cameo 於 11-4-18 14:58 發表

我都唔係非常願意咁填o個20間o架,只係今朝要趕住交draft俾學校,而反正我相信老師絕對唔會睇第21-30志願,咁遲吓先自己再諗咋,,,再講,我地學校好似主力幫手睇睇張draft頭五間tim咋,,,,基本諗10間都難!

完全同意。我跟C6請纓幫朋友一起揀學校,也都因爲想自己預習一次,亞女明年就要報中學。

荃灣區真的好難話唔揀Band 3的學校,我哋最緊要係頭五間,大家傾咗好耐。五至十間都討論咗一陣,之後就盡量擺Band 2和Band 2、3的,跨區都不放過。沒有放在頭五名的Band 1也放到這裡攝位,最終都填滿30間。

我囡囡係屬於九龍城區 band 1組別, 我覺得最重要係頭三間點樣擺位, 其餘都唔會有希望, 抽中都未必讀, 我啱啱都填咗30間, 第11志願開始都後好求其咁填, 一切聽天由命

版主

其實填都唔係好難,最慘係根本唔知佢點派,都唔知佢地個腦生咗係邊,正正常常依成績派就最公平,band 1頭一路派...band 1尾...band 2頭.....咁就算派唔到都心甘,無啦啦又要每人多個no,攪到乙部完全係睇有冇運,真係要click一百萬次 unlike

原帖由 Lovely媽咪 於 11-4-17 23:25 發表
真係痴線,荃灣得個13間,有啲仲要真係填唔落,但點都要填滿30間,究竟邊個白痴諗啲咁既嘢出嚟

我諗遲d派位時重多人癲!

灣仔區又何嘗唔係丫 ...
男仔的話, 全區只得 8 間學校可揀 ...
填極都只填到 5 間 ~~

唉, 真係俾教育局害死!!!

[quote]原帖由 cameo 於 11-4-18 09:14 發表
我本區+他區 全部加晒無30間band1,2學校呀,,,填到十幾志願已經有band3學校出現呀~~
真係好想喺份表上面寫句"孫x揚你去死啦~"
說得好
bk的媽媽/有能力的人士不搞示威遊行,
我一定全家總動員支持,
help  30間怎麼填呀!
填得唔好,開口中去了b3....

我都想去遊行, 有冇人會發起呀?? 我自己就冇江湖地位.
頭先喺車聽倒收音機, 有個節目topic講派位+縮班.
個個打去既聽眾都好勞氣, 有個媽媽仲喊咁聲, 話今年真係俾教局害死. 佢個仔讀深水埗區, band 1責界. 個班主任話佢拎住呢啲成績如果係舊年一定入到心儀學校....但今年....連老師都無所適從. 唔知點教學生揀學校. 唯有叫佢唔好搏. 我聽到心都實埋.

原帖由 kswiss 於 11-4-19 00:56 發表
你地今年都話難, 我地出年都唔知點算. 有冇人幫下我地呀! 有冇人搞遊行呀! 而家真係一獲粥, 連英皇/皇仁都好不滿, 希望佢地搞大佢啦! 推番教局呢個垃圾 plan. ...

大家睇翻南區先啦!
我地南區年年係差區啦, 全區得兩間英中, 一間重係女校添....................

回覆 5# 20091 的文章

孫明揚你去死啦~"
孫明揚你去死啦~"
孫明揚你去死啦~"
說得好!!!!!!!

而家才填咗3個,怎填30個?明天交了,怎辦?孫明揚你快D去死啦!

唉.....孫生已有報應了~~  

可惜佢未死, 我地d家長已經比佢玩死晒啦!!!!!  正PK!!

原帖由 Siuchoi 於 11-4-27 22:54 發表
唉.....孫生已有報應了~~  

可惜佢未死, 我地d家長已經比佢玩死晒啦!!!!!  正PK!!

強烈要求返回以前派位制度, 根據學生成績派, 分三個BAND 實在唔夠.  唔好講以前升中試年代分10級, 就算學能測驗年代分5級都好過現在, 起碼好的學生肯定有好的學校收, 唔會在放榜時喊苦喊忽. 以前只要小學升中試成績好, 拔粹, 英華, 聖保羅男女, 無論你富貴或窮你可以讀, 比較公平一點

至於現在, 愈來愈多好的學校為咗收高質素學生轉哂做直資或私校. 你要在學前幼兒時期用大量金錢栽堷你的小朋友, 希望佢入到直資學校的小學, 跟著俾足12年學費, 所以家境唔好喺無得讀呢D名校, 咪搞到有階級分化囉.

派位制度我諗全世界都無香港咁複雜, 又要靠師兄師姐幫考分班試攞BAND 1位, 又甲部, 乙部, 自行, 自己又無得知道自己的成績, 估估下咁去填, 真喺人都癲. 教育局啲官員有無子女參加香港的統一派位, 佢地應該反省一下這10多20年究竟帶來香港的教育有多大的災害 . 母語教學, 又微調方案, 又上車落車.  有無人可撥亂反正? 啲議員可唔可以同教育局反映一下我們家長的苦況. 我地點先可以向教育局反映我們的意見

有病就退落嚟啦,,,佢諗住自己頂得順時,都諗吓我地D家長頂佢唔順喎,,,,唉~收埋佢自己條縮班大計,攬實養病啦~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題