用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 Cambridge PET Exam
樓主: daydreamer11
go

Cambridge PET Exam

原帖由 bowling68 於 11-5-6 23:26 發表
the son of my friend in other subsided PLK school P.6,  attended some public competitions like 華夏盃全國小學數學奧林匹克邀請賽, 2011港澳數學奧林匹克公開賽, 全港十八區(XX區)小學數學比賽, 2010世界數學 ...

你朋友個仔好叻呀! 我都想同呀仔行奧數呢條路, 不過好多時我都唔會知有咩比賽可以報,同埋學校對低年級真係冇咩SUPPORT。我問過MR. ALBERT LEUNG, 佢話要到4年級先有得入選數學校隊, 而外面好多時學奧數都要3年級先得。所以而家我呀仔都係冇學奧數既情況下去參加比賽咋。
請問知唔知大約有幾個小朋友可以入到數學校隊呢?

Congratulations.入倒final都好好  

原帖由 DaddyCool 於 11-5-6 16:45 發表
上個月初學校選了約十幾個分別是五年級和六年級的小朋友參加一個名為 Hong Kong Creative Digital Storytelling Competition 嘅比賽, 地點在城市大學, 小朋友在一小時內要根據大會給予的題目寫一個故事, 當時見到很 ...

早前曾經講過陳守仁有十一位小朋友入了 Hong Kong Digital Storytelling Competition 決賽, 昨日已經比賽完畢, 陳守仁有幾位同學得到 Outstanding Awards (包括小女), 最高成績嗰位好似攞第二.  每個組別都有第一, 二, 三名, 另加三個 outstanding awards.

比賽一共有大約八九間學校, 其中攞得比較多獎嘅應該係 "油天", 另外一間在天水圍嘅小學表現非常優秀 (個人認為是昨日最好的). 相信兩間小學的小朋友得到學校比較多的支援, 因為佢地講故事時的表現, 聲調, 肢體動作都非常豐富 (直頭好似朗誦咁, 但個人覺得講故事同朗誦應該有些少唔同, 但似乎評判好 buy 呢樣野), 加上有比較好嘅 powerpoint  去配合 (講明 digital storytelling, 只係企喺個台上講係唔足夠嘅, 但偏偏本校嘅同學就多數係咁)......

但總結昨日的表現, 個人相信基本上陳守仁同學嘅英語水平應該係算最好嘅, 只不過係 practice 與及學校嘅 support 真係唔夠. 希望下次學校可以重視下呢類比賽, 因為始終都係代表學校.

註: 以上係個人感覺, 不是對學校不滿, 但認為學校可以做多些少幫下小朋友. 小女曾經想放棄參加, 但老師話會好可惜, 故此在比賽前幾日才回心轉意, 但佢已經同我講咗只會用 15% 努力喎, 問你死未................

恭喜恭喜^^
我都有同感, 學校其實好多比賽都有小朋友參加, 不過似乎學校的SUPPORT真的可以再多一些...

原帖由 DaddyCool 於 11-6-5 15:09 發表
早前曾經講過陳守仁有十一位小朋友入了 Hong Kong Digital Storytelling Competition 決賽, 昨日已經比賽完畢, 陳守仁有幾位同學得到 Outstanding Awards (包括小女), 最高成績嗰位好似攞第二.  每個組別都有第一,  ...

原帖由 DaddyCool 於 11-6-5 15:09 發表
早前曾經講過陳守仁有十一位小朋友入了 Hong Kong Digital Storytelling Competition 決賽, 昨日已經比賽完畢, 陳守仁有幾位同學得到 Outstanding Awards (包括小女), 最高成績嗰位好似攞第二.  每個組別都有第一,  ...

恭喜哂呀! 如果冇咩學校support都可以得到好成績, 即係父母既功勞啦! 三哥, 辛苦哂!

btw, 我都覺得學校小朋友出外比賽冇咩support, 不過可能太多叻叻小朋友係tsl, 所以冇咁多老師幫到手呢。

原帖由 jesseyeeyee 於 11-6-5 17:49 發表
恭喜恭喜^^
我都有同感, 學校其實好多比賽都有小朋友參加, 不過似乎學校的SUPPORT真的可以再多一些...

Thank you, 你都有同感............
可能唔係乜野大賽啦, 但當睇到人地 d 學生嘅表現, 真係有好大分別!

原帖由 silvia_ng 於 11-6-6 19:26 發表

恭喜哂呀! 如果冇咩學校support都可以得到好成績, 即係父母既功勞啦! 三哥, 辛苦哂!

btw, 我都覺得學校小朋友出外比賽冇咩support, 不過可能太多叻叻小朋友係tsl, 所以冇咁多老師幫到手呢。 ...

我都冇幫過佢, 連個題目係乜佢都冇講我知. 睇到幾個同學都係好似自己打天才波咁.............

原帖由 silvia_ng 於 11-6-6 19:26 發表

btw, 我都覺得學校小朋友出外比賽冇咩support, 不過可能太多叻叻小朋友係tsl, 所以冇咁多老師幫到手呢。 ...

Sorry 呀, 唔記得多謝你 tim..........

原帖由 Heidi媽 於 11-6-7 12:53 發表
恭喜晒你囡囡, 好叻呀!

Thank you ^ ^

回覆 51# DaddyCool 的文章

恭喜晒! 打天才波都有此佳績, 己抵讚!

其實我都覺得如果比賽有老師教一教,  例如:每年的朗誦節,如果上堂老師可以教一教發音同基本技巧, 相信參賽的小朋友會更多.

原帖由 DaddyCool 於 11-6-7 15:21 發表

我都冇幫過佢, 連個題目係乜佢都冇講我知. 睇到幾個同學都係好似自己打天才波咁.............

天才波喎....勁....

如果係我果兩個...真係死比你睇...

Just announce the Result of May exam