用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 Cambridge PET Exam
樓主: daydreamer11
go

Cambridge PET Exam [複製鏈接]

回覆 1# principal 的文章

唔好客氣

TINGMUM + 三哥,

想問下呢...我呀仔對於運動真係冇咩天份, 但我都打算今個暑假比佢跟個勁教練試一試學羽毛球, 如果個教練都話佢冇資質,我都打算放棄。

不過考中學冇呢D課外活動/校隊, 係咪真係好難考到BAND 1頭學校呢? 如果想考BAND 1頭學校, 咁係學校大約要考全級第幾先得呀? (冇校隊/獎項計)

唉...而家真係唔只讀書要叻, 仲要十項全能, 邊有咁PERFECT架? :(

回覆 1# silvia_ng 的文章

成績當然最重要, 名次愈高愈安全. 不過只是單靠成績, 入地區BAND ONE頭或有機會, 如想入的是全港最受歡迎果幾間, 競爭大, 一定要有其他方面令人想收你, 單單靠成績, 似乎危D WOW!

自小培養當然好啦!  有全面性的公開獎項個個都想, 但真係唔容易. 如果有一樣十分專長, 都有機會. 我朋友個女讀地區學校,成績中上, 只是專注於游水一樣, 游到協X注意佢而主動邀請佢入學. 另外是靠成績+一樣樂器(中學要求帶這樂器即場表演),入DBX. 有一位師兄是成績+數學公開獎入LA SXXX. 不過是法文生. 間間BAND ONE 頭中學要求都好高, 除左成績, 都要睇下你的獎項係咪佢地想要的.  另外佢地又好注重你的INTERVIEW談吐, 中英文能力的表達, LEADERSHIP,來自邊間小學等等,好多因素.

另外不要只睇學校往年入中學放榜表來計算, 因有些同學同時被全港最TOP的幾間同時收, 佢只可註冊一間, 又有同學入到TOP直資女校唔讀, 結果家長幫個女入地區津中. 有多個叩入好學校都冇UPDATE係學校放榜表中.

我所答的不一定係你最想知的, 希望其他家長可以補充!

請問我們學校地區來講, 有邊d band1學校?

我朋友仔仔成績好好, 小提琴已到演奏級, 上年st paul boys俾scholarship (朋友reject), st paul co-edu收了 (朋友又reject), 俾佢博到qc. 他也有in dbs, 但唔收, 估計是dbs已不需小提琴手.

原帖由 TINGMUM 於 11-4-29 09:06 發表
成績當然最重要, 名次愈高愈安全. 不過只是單靠成績, 入地區BAND ONE頭或有機會, 如想入的是全港最受歡迎果幾間, 競爭大, 一定要有其他方面令人想收你, 單單靠成績, 似乎危D WOW!

自小培養當然好啦!  有全面性的公 ...

所有津校英中都係叫BAND 1學校.

係升中派位, 有TOPIC專講油尖旺BAND 1中學, 你睇睇:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2287721&extra=page%3D1

[quote]原帖由 jesseyeeyee 於 11-4-29 12:29 發表
請問我們學校地區來講, 有邊d band1學校?

原帖由 TINGMUM 於 11-4-29 09:06 發表

我仔SPORTS唔得, 數學都OK, 希望佢之後可以入到數學校隊啦! 另外佢對天文星宿好有興趣, 遲多一兩年可能比佢試下參加小小太空人, 但呢樣勁難, 幾千過先選幾個。
但除左呢D, 我又唸唔到有咩係佢強項。其實我想佢考LS OR KLN WY...唔知要考全級第幾先有望面試呢? 請賜教!!! THANKS!!!!!

多謝TingMum既info.  

除左亞silvia既問題想知之外, 重想問下, 應該幾時開始要幇吓佢地?  我亞仔又係無特異功能既, 有咩可以做吓? Thanks

原帖由 silvia_ng 於 11-5-3 23:40 發表

我仔SPORTS唔得, 數學都OK, 希望佢之後可以入到數學校隊啦! 另外佢對天文星宿好有興趣, 遲多一兩年可能比佢試下參加小小太空人, 但呢樣勁難, 幾千過先選幾個。
但除左呢D, 我又唸唔到有咩係佢強項。其實我想佢考LS ...

回覆 2# silvia_ng 的文章

其實我想佢考LS OR KLN WY...唔知要考全級第幾先有望面試呢?

有聽聞, 但怕答錯. pm 比d師兄家長問問較準確. 你亦可以問副校Raymond  Chow, 他對升中甚有心得.:)

回覆 2# SueBeeCheung 的文章

有冇特異公功能都好, 作為父母, 當然想在各方面都盡量把孩子輔助好. 要如何去幫孩子? 如單純只說升中的話:  

*小五起成績同名次最重要, 因要呈分, 有些學校亦會要求交小四成績表

*每年全港都有好多不同的公開比賽, 例如:各學術,音樂比賽, 寫作比賽. 繪畫,棋藝, 朗誦,各體育比賽等, 多鼓勵小朋友参加佢地有興趣的活動或比賽. 中學申請表會要求申請者列出獎項同所參加的活動.  

*多睇時事新聞, 小朋友的談吐, 英文oral能力, 自信等, 會是將來interview重要的一環.

* 小四起的成績表同所有證書都要全部儲起. 有D家長會由小一起的公開獎全影印比中學.

Thanks a lot, Tingmum,  

睇黎真各方面都要加油!!!!

原帖由 TINGMUM 於 11-5-4 14:28 發表
有冇特異公功能都好, 作為父母, 當然想在各方面都盡量把孩子輔助好. 要如何去幫孩子? 如單純只說升中的話:  

*小五起成績同名次最重要, 因要呈分, 有些學校亦會要求交小四成績表

*每年全港都有好多不同的公開比賽, ...

Silvia, 請收 pm.

TUNGMUN  + 3哥,
真係唔該哂! 等我有機會見到副校長再請教下佢先。我問太遲準備, 到時就真係咩都唔洗準備啦...

Silvia, 再收 pm.

原帖由 DaddyCool 於 11-5-5 12:13 發表
Silvia, 再收 pm.

釘橋...已覆 :]

"有一位師兄是成績+數學公開獎入LA SXXX. 不過是法文生."

有機喎!!

原帖由 TINGMUM 於 29/4/2011 09:06 發表

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

回覆 35# flostangraphy 的文章

係有機wow! 你去升中派位睇睇, 家長 overview posted 話:

有家長話全級考十名內都係band 2, 所以大家都係band 1, 但不同的學校就make a big difference.  正如有陳守仁學生考全級30幾, 冇特異功能都入到喇沙書院.
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

上個月初學校選了約十幾個分別是五年級和六年級的小朋友參加一個名為 Hong Kong Creative Digital Storytelling Competition 嘅比賽, 地點在城市大學, 小朋友在一小時內要根據大會給予的題目寫一個故事, 當時見到很多小學都有參與, 小女有幸成為一份子.

今日收到通告, 陳守仁共有5名小五生及6名小六生入選 final, 小女亦很幸運入圍.

講呢樣野出o黎並非想話攞威, 而係我一直相信陳守仁的學生英語能力應該會係唔錯, 希望各位家長對學校及子女有信心. 輸贏亦不重要, 但這個比賽亦印證了陳守仁小學在學界的英語水平.

衷心的祝福入了final 的小朋友能得到好成績.

the son of my friend in other subsided PLK school P.6,  attended some public competitions like 華夏盃全國小學數學奧林匹克邀請賽, 2011港澳數學奧林匹克公開賽, 全港十八區(XX區)小學數學比賽, 2010世界數學測試 and 澳洲數學公開比賽  got top ten, 個人冠軍 & High Disctinction in several competitions (individual & group) in the last 1 & half year.

Then, he got the invitation letters from 理大 & 科大 for some talent class.

my friend told me that his son only attended the normal ECA 奧數 at P.4, after he found interest in Math - problem solving,  she let him attended one 奧數 class  at private centre outside, those mostly from LS, SFA,...  in the class, which induced him to develop faster.

Maybe you can let your children to train in 奧數
at a stepping stone for the 升中 鋪路

http://www.plkheps.edu.hk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=402:2010-2011&catid=79:2009-06-13-05-36-23&Itemid=110

原帖由 TINGMUM 於 11-5-6 11:42 發表
係有機wow! 你去升中派位睇睇, 家長 overview posted 話:

有家長話全級考十名內都係band 2, 所以大家都係band 1, 但不同的學校就make a big difference.  正如有陳守仁學生考全級30幾, 冇特異功能都入到喇沙書院.
h ...

而家CUT班, 唔知第時仲可唔可以考30幾又冇特異功能都入到呢...希望陳守仁派位越黎越靚, 越黎越正啦!

原帖由 DaddyCool 於 11-5-6 16:45 發表
上個月初學校選了約十幾個分別是五年級和六年級的小朋友參加一個名為 Hong Kong Creative Digital Storytelling Competition 嘅比賽, 地點在城市大學, 小朋友在一小時內要根據大會給予的題目寫一個故事, 當時見到很 ...

恭喜哂呀! 希望你呀女係FINAL有好表現, 贏埋返黎呀! 到時請你呀女表演下比我地D學弟學妹睇啦!
‹ 上一主題|下一主題