用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 公文數、Enopi or 珠算邊樣好D?
go

公文數、Enopi or 珠算邊樣好D? [複製鏈接]

3歲7個月學公文數、Enopi or 珠算, 邊樣好D?
   0    0    0    0

我比我個仔三歲半開始返enopi﹐目前為止都相當滿意。

原帖由 shirleyshek 於 11-4-15 10:25 發表
3歲7個月學公文數、Enopi or 珠算, 邊樣好D?

回覆 2# ohmygosh 的文章

我也打算三歲半給小朋友學,   但我擔心咁早學佢地應唔應付到,可否分亨一下小朋友初學時和現在的進度,thanks!

阿仔剛三歲時我有打去附近centre問過﹐不過導師都建議等小朋友自己寫到0-9才報名﹐結果我就等到阿仔三歲半才報名。導師讓他由level 3開始讀﹐至今學了剛好半年﹐快要開始level 8 了。

當初我考慮報讀數學課程﹐主要是因為阿仔對數字和數學有濃厚的興趣﹐經常會問我們一些數學問題﹐亦對數字有特別好的記憶力﹐也有相當強的邏輯思維﹐另外﹐他自小專注力相當高﹐並有不錯的閱讀和理解能力﹐喜愛老師﹐也喜歡做功課﹐因此學enopi的過程中so far並未遇到特別的困難﹐老師教的他都能迅速吸收﹐並能學以致用。我對課程和進度相當滿意﹐孩子也學習得很愉快。

每個小朋友都是獨特的﹐很難一概而論﹔您可以讓導師先做評估再作考慮。

原帖由 yoyococo 於 11-4-16 06:43 發表
我也打算三歲半給小朋友學,   但我擔心咁早學佢地應唔應付到,可否分亨一下小朋友初學時和現在的進度,thanks!

which centre that your son join??

原帖由 ^_^chowsyan 於 11-4-17 01:37 發表
我自己覺得比佢學珠心算好d, 其實都試過了解期他, 好似公文式 同奧數等, 但係公文式太過填鴨, 奧數又太似玩IQ題,好多時連個老師自己都唔知點解, 佢識只係因為佢有答案LOR!!所以都係比佢學最傳統GE 計算方法!!當然,我 ...

同意你的見解,我仔仔讀了一年珠心算,已經對他數學發展有好大幫助,直到現在他的數學也是最好,當年他的同學是讀公文,注重背數,現在數學成續只能一般。

每個小朋友的特質都不同,不能一概而論佢o岩讀d咩

你仔仔好快呀!
我仔K2 (5 YRS) 先開始學但是由LEVEL 1 第5本開始學起, 到現在K3 剛剛做緊LEVEL 9 (BASIC個PART) 中間有2次難關過, REPEAT 左LEVEL 7 因為唔熟練. 學左至今1.5 YRS. 現在經過鼓勵和支持, 學習好左好多啦!

原帖由 ohmygosh 於 11-4-16 20:32 發表
阿仔剛三歲時我有打去附近centre問過﹐不過導師都建議等小朋友自己寫到0-9才報名﹐結果我就等到阿仔三歲半才報名。導師讓他由level 3開始讀﹐至今學了剛好半年﹐快要開始level 8 了。

當初我考慮報讀數學課程﹐主要是因為阿仔 ...

最緊要係有良好的學習態度和按方法練習從而保持穩定的進步﹗

原帖由 MingMami 於 11-4-19 11:26 發表
你仔仔好快呀!
我仔K2 (5 YRS) 先開始學但是由LEVEL 1 第5本開始學起, 到現在K3 剛剛做緊LEVEL 9 (BASIC個PART) 中間有2次難關過, REPEAT 左LEVEL 7 因為唔熟練. 學左至今1.5 YRS. 現在經過鼓勵和支持, 學習 ...

ENOPI OR 珠心算

我都想知道enopi或珠心算好D?
THANKS!
:

回復 5# mio8390 的帖子

請問enopi係乜?, 我個小朋友仲上緊公文數, 之前學過珠算, 但而家乜都唔記得,

珠心算是利用算盤有計數,可以訓練心算的能力,比較大個的小朋友就學奧數會比較好些,可令腦的轉動靈活些。

原帖由 Pertra 於 11-7-9 23:51 發表
Hi,

珠心算形式??学習模式?心算?

我個囝學緊珠心算, so far都ok, 我覺得公文數著重操練, 不太適合我個囝既性格。個人認為每種課程都有個人之處, 最緊要選擇合適小朋友便可

My son has just started attending Enopi Maths.  He loves going to school and doing the exercise books.

想問enopi係咪一定要讀緊K1先可以入學?因為我個囡1月出世今個月3歲半,9月先升k1,上次問過一間enopi centre,職員話佢因為未讀k1,叫我黎緊k1下學期先再問=.=

回復 15# ohmygosh 的帖子

請問在那裏學?

坑口新寶城地下的Enopi Workshop

原帖由 sze8 於 11-7-15 20:26 發表
請問在那裏學?
‹ 上一主題|下一主題