用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學一覽表2009/2011已有得睇喇!
go

中學一覽表2009/2011已有得睇喇!

中學一覽表2009/2011已經可以在網上睇到喇!

可否提供網址?

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1568

想問吓:

可供select既他區中學是指係甲部抽嗎?

原帖由 alice44 於 11-4-14 15:50 發表
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1568

佢話非保留學位53個,非保留學位即係??

原帖由 kilykilyk 於 11-4-14 18:14 發表

應該是給大抽獎用之學額。

原帖由 hw1115 於 11-4-14 17:25 發表
想問吓:

可供select既他區中學是指係甲部抽嗎?

有出現在你嗰區的他區是可以填於甲部及乙部都可以的, 但留意會得好少位.

原帖由 kilykilyk 於 11-4-14 18:14 發表

非保留學位 -- 給大抽獎.
保留學位-- 給聯繫/直屬小學.

原帖由 alice44 於 11-4-14 18:50 發表

非保留學位 -- 給大抽獎.
保留學位-- 給聯繫/直屬小學.

但只係收得幾十人,點解會咁小??如果係BAND 1中學,全級F.1大約都有百幾二百人,自行收54人,非保留得53人,咪收好小人囉,啲人數計起上嚟..好似唔多啱咁o既??

原帖由 kilykilyk 於 11-4-14 22:35 發表

但只係收得幾十人,點解會咁小??如果係BAND 1中學,全級F.1大約都有百幾二百人,自行收54人,非保留得53人,咪收好小人囉,啲人數計起上嚟..好似唔多啱咁o既?? ...

差不多喇,如果今年間中學得返四班x36減吓d留班位、甲部、又比d他區同聯繫位,真係無乜幾多。

原帖由 bb818 於 11-4-14 22:47 發表

差不多喇,如果今年間中學得返四班x36減吓d留班位、甲部、又比d他區同聯繫位,真係無乜幾多。

都減得幾多吓..

醒目開學勳章

回覆 1# kilykilyk 的文章

今年D位少得!!

點解九龍城區咁多他區學校, 是否本區不夠學位? 要借他區?

原帖由 alice44 於 11-4-14 15:50 發表

有無家長被教統局出賣的感覺!!!

他區學位總數好多,但每間只是幾個,結果就是填表越來越似去澳門買大細. 相信會有好多錯配.

D派位 直資位好似多左,比錢啦老友!

今年會特別慘,因自行是根據未宿班數計,即今年的抽獎本區學位比歷年或以後都特別小,對嗎? ( 抽獎位: (36X4-36X5X0.3-留班位)X0.9

BAND1 頭學生自行應無問題,最慘是靠抽獎的學生.

最緊要是現在應用什麼策略應付呢?

原帖由 appleapple 於 11-4-14 23:58 發表
點解九龍城區咁多他區學校, 是否本區不夠學位? 要借他區?

睇完都嚇親, 往年沙田區大多學校都有近過百位,而家竟是間間學校都幾乎少幾十個位, 少得驚人, 條數點計架??? 分明係減過籠!!!  今年BAND1小朋友真可憐,  多年的努力同辛苦, 競爭同壓力,換來的只是   

原帖由 TINGMUM 於 11-4-15 08:40 發表
睇完都嚇親, 往年沙田區大多學校都有近過百位,而家竟是間間學校都幾乎少幾十個位, 少得驚人, 條數點計架??? 分明係減過籠!!!  今年BAND1小朋友真可憐,  多年的努力同辛苦, 競爭同壓力,換來的只是 :c ...

唔只今年慘, 以後的BAND 1生都一樣咁慘.

華英得番68個位, 搞乜鬼?

原帖由 TINGMUM 於 11-4-15 08:40 發表
睇完都嚇親, 往年沙田區大多學校都有近過百位,而家竟是間間學校都幾乎少幾十個位, 少得驚人, 條數點計架??? 分明係減過籠!!!  今年BAND1小朋友真可憐,  多年的努力同辛苦, 競爭同壓力,換來的只是 :c ...

我想問係中學概覽中有一欄 "直屬及聯繫學額" why 有 d 學校個數咁少? 就以中西區, 英皇來講, 佢直屬及聯繫位只得9個, 但我聽朋友講, 佢仔讀灣仔官軒, 以往學生考前50名都可以直入英皇喎, 其實有無可能呀? 比咁多官軒咩? 但我依家睇今年概覽, 佢寫9個咋喎, 咁即係點? 有 d 數字係枱底交易呀? 呢項直屬及聯繫學額有 d 含糊, 有無人可以解答下? 謝謝

醒目開學勳章

原帖由 kilykilyk 於 11-4-14 22:35 發表

但只係收得幾十人,點解會咁小??如果係BAND 1中學,全級F.1大約都有百幾二百人,自行收54人,非保留得53人,咪收好小人囉,啲人數計起上嚟..好似唔多啱咁o既?? ...

因為有d 中學, 會有學位比他區
好似英皇甘
佢屬於中西區, 但都有位比南區
如果你有時間
你全港甘多區的學位計晒出黎, 就知道條數係岩
我上年都做過呢個無聊動作

醒目開學勳章

原帖由 bobo 於 11-4-15 09:35 發表
我想問係中學概覽中有一欄 "直屬及聯繫學額" why 有 d 學校個數咁少? 就以中西區, 英皇來講, 佢直屬及聯繫位只得9個, 但我聽朋友講, 佢仔讀灣仔官軒, 以往學生考前50名都可以直入英皇喎, 其實有無可能呀? 比咁多官軒 ...

軒官的聯繫中學係皇仁, 吾係英皇
點解軒官甘多學生入皇仁
我覺得, 其中一個原因係因為, 佢地都係同區
抽完聯繫位之後, 還有一線生機係同區樹再抽多一次
同埋, 始終自行派位時, 都有有d 入到既