用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買琴被老師欺騙....
go

買琴被老師欺騙.... [複製鏈接]

買琴被老師欺騙....

好激氣!本想為兒子買部琴,巳選了yamaha U1和 Kawai 最貴5萬多元果隻,已忙記了什麼形號,

Re: 買琴被老師欺騙....

Don't angry.  Yamaha 都唔差架.  No matter who recommend you to buy a piano, you have to see if you like & confirm the price you are willing to pay.  其實你唔使理會人地有無回佣, 個價你認為合理才買的. Right.  就算你 walk in, Tom Lee 亦都不會offer a price to you lower than piano teacher recommend price.  

其實YAMAHA同KAWAI同級比,應該YAMAHA係貴過KAWAI的,但如果你簡高一兩個model比較(yamaha U1和 Kawai 最貴5萬多元果隻)咁就kawai好d啦,其實兩隻琴個touching都唔係咁同,無話無邊隻好d,好主觀咁睇彈果個架

點解你咁肯定老師騙你呀,邊個話你知佢收左 ‘一筆可觀的回佣’, (即係幾多錢?????) 個老師教了幾耐呀,你事後有冇問過佢回佣的事呀?點解你唔信佢專業意見而信同學仔媽咪?咁買之前又有冇問和同學仔媽咪傾過呀?
其實BK的媽咪一直興高彩列地討論買高身琴,Yahama U1和Kawai等等,不知你有沒有看過 (因見你是新加入國民),不過你放心喎,Yahama和Kawai都係大廠,各有所好,明碼實價,Yamaha 都好多人推介,係大路選擇,個老師又幫你拿到discount.即使佢真係收回佣,又唔覺你點被騙喎,除非佢俾個外新內舊的琴你啦
:  :

我兒子跟這位老師只有一年多,但一路都沒有什麼大問題,所以在我想買琴時咪問佢囉,在選琴的時侯,我自己都有出去選,但其實我和兒子在選的時侯都是比較傾向選kawai多

有d錢係要比架, 本來學琴就係唔平的玩意.  有d野, 大家assume understood 就 ok, 講出黎失感情.  你想人地點樣真心對你先.  All teachers help student buy music book in Tom Lee, they can get discount, but I pay back list price to the teacher because she gives service.  If you don't like it, buy yourself.

For example, taking ABRSM exam, I always request the teacher to choose suitable piece for my daughter, but I found that almosts all her student select same pieces.  I can tell, not all the student play the same style, but 無計.  算啦, 只要在上堂的過程, 佢交足功課就算啦.  I pay reasonable price to the teacher, the teacher give reasonable service, that's all.  要求太多, 自己失望.  Somehow, it's not easy to find a teacher give reasonable service.  佢地都係人, 要開飯架.

有位BK member 咪從中賺好多?!

如果有人幫我買東西而比到尊業意見,解答到我既問題,價錢對我來說亦好合理,售後再發現問題時亦會好好跟進,或者比其他人貴小小,我亦不理他有沒有回佣這回事。
世上沒有免費午餐。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

其實 yamaha u1,真係唔錯wal, 我肯定一定耐用些,因我個女的琴老師由細彈到大,用左成三十幾年,部u1都未換過,佢重話好用,唔會換琴.而且你睇下出面二手價,yamaha d價係好硬,你自己都有聽過及試過d音架,最終買的,是由你自己決定架!點解賴哂人呢?  
就算bk 有媽咪介紹買琴,都係幫人,根本唔好理佢有無回佣啦!如果你地自己去門市買,有無咁平呀!
恕我直言!

我諗住買u-5,直到永遠架啦!!!

通利有介紹plyel(唔sure串法),又點睇??

annleung:

唔好咁唔開心la,  yamaha都幾好, 我老師家中又係用kawai, d音色都好靚, 所以我買琴都想買kawai, 但自己只識係通利做的朋友, 所以都會衡量邊個價錢低d, yamaha二手都好高呀, 老師都幫妳

多謝各位的回覆,我其實絕對相信yamaha是部靚琴,

estherma 寫道:

有位BK member 咪從中賺好多?!

AnnLeung,

我只知教師証係通利有九折,而通利係冇賣kawai...

你個仔仔幾多級?? yamaha都係好琴黎,佢可能係搵藉口"樓"計,唔好咁嬲,同去好好傾下偈!!

以前我學琴只用韓國琴,音質唔好,仲低標準音半個音,但都可以彈到8級,小朋友要多d鼓勵!

看到這裏,我有一個疑問,就是你囝囝的老師用咩琴教

hellora

我個仔今年考4級,佢好喜歡學琴的,而學校老師話佢好有音樂感,話佢對音樂方面好有興趣,所以先決定買琴比佢,之前是在琴行練習的,而學就在老師屋企學,。

唔好意思,一路都無提過,老師家裡是用kawai 6X的,三角琴形譜架的。因我個仔開始跟佢學時問過佢,因佢部琴好靚。

請問你個仔係邊間琴行練琴

我無睇晒前文,不過琴老師用乜琴,同你買乜琴都無乜關係既,因為yamaha同級中比較,係yamaha貴d,可能佢負擔唔起呢,其實yamaha好,kawai好,你經琴老師買琴,佢都可以收到你回佣的,我既琴老師就話明比我知,同埋佢會比返我,唔同既係,你琴老師落左格

不如同你小朋友講下,應該適應不同的琴架..吾知對不對呢?小朋友吾應該選琴彈..吾係個個有琴係屋企0者.我都係買左u1,我而家先知有回佣tim.我未仲蠢過你啦..不過係我自己選yamaha wor~~我都買得吾平tim,9月時買都41000.我見有d媽媽39000tim..唉!我心想,1,2千都費事同老師講價啦...只要小朋友肯學我覺得值得.
‹ 上一主題|下一主題