用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 SPPCS 升中自行派位
樓主: Rattie
go

SPPCS 升中自行派位

更正

你一旦申請跨區,即表示你不會再留在小學所屬的校網,亦不能再符合抽其直屬保留位的資格。

sorry 原來真係冇d 咁 jetso 嘅嘢。

原帖由 Rattie 於 11-5-1 12:23 發表
今年可能遲左少少:
因為灣仔事實太少 band 2 學校,對 d 唔肯定自己有冇機會升過去直屬嘅女女來說,如果可以轉區可能會好 d,唔洗放棄個直屬位,之後有機會喺(e.g. 東區) 由 band 3 升去 band 2 而又多 d 選擇。
我諗到個例子 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

夠胆填少過 10 間嘅 of course 都係 d 99.9% certain 可以升過隔離嘅囡囡。
老師會哦d家長叫佢哋填多幾間 ~ 不過唔會堅持囉。
會 ga ~ 老師會審查過所有資料,要跟足學校嘅要求,otherwise 會 "彈 form" ga!!

回覆 43# candy_kent 的文章

我女班主任叫佢地果班起碼要填15間, 我就聽話填左15間, 班主任應該睇哂所有派位表先交上去, 因為我女果班有拎番去改, 我估班主任見到填得合理就唔出聲, 聽d媽咪講其實有人平均分唔合格都照填隔離, 佢都係博一博其實我唸有d難度囉, 講真派到都唔易捱

Hi Rattie & IvyMun,

我想問下中學係咪3:50pm 放學 ? 會唔會準時走得嫁, 因為我聽 Convent d 媽咪講佢地放3點幾, 但起碼攪到4:30pm 先走得, 因為我女平日放學要學野驚趕唔切 pls share !

SPCS ~ 除非約咗同學仔留校做 project,阿囡放學後都係可以即時鬆人。

SPSS 就等 IvyMun 答喇。

原帖由 chatroom台長 於 11-5-19 11:53 發表
Hi Rattie & IvyMun,

我想問下中學係咪3:50pm 放學 ? 會唔會準時走得嫁, 因為我聽 Convent d 媽咪講佢地放3點幾, 但起碼攪到4:30pm 先走得, 因為我女平日放學要學野驚趕唔切 pls share ! ...

Hi Rattie,

Thanks a lot ! :loveliness:

原帖由 Rattie 於 11-5-20 15:20 發表
SPCS ~ 除非約咗同學仔留校做 project,阿囡放學後都係可以即時鬆人。SPSS 就等 IvyMun 答喇。

真係好對唔住,我好懶查看,今日才知chatroom問題

[/youtube]我想問下中學係咪3:50pm 放學 ? 會唔會準時走得嫁, 因為我聽 Convent d 媽咪講佢地放3點幾, 但起碼攪到4:30pm 先走得, 因為我女平日放學要學野驚趕唔切 pls share ! ... [/quote]

我不能肯定答準時放學,多数是準時,遲10分8分是好普通.

回復 49# IvyMun 的帖子

IvyMun,

Thanks a lot ! :)

我想問我地小學大約有幾多名Band 1 & Band 2?   本來想家長曰老師, 不過老人痴呆發作又唔記得問
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

GiCa 發表於 12-2-20 13:12
我想問我地小學大約有幾多名Band 1 & Band 2?   本來想家長曰問老師, 不過老人痴呆發作又唔記得問 :naughty ...

真係有冇人答到你 e 條問題呢?
我當年心中嘅計法係
唔好理 d 咩 PS1 e 類冇人知嘅高度機密
top 40(i.e. 有獎狀)係 band 1(應該唔止嘅 我保守 d 啫)
跟住去到 100(保守 again)都係 band 2(意思可以入到 SPSS)
經常聽到有主科唔合格都一樣升到過去
雖然老師唔建議揀隔離 認為升到過去
讀得辛苦、墊底、冇自信、失去讀書興趣 等等等
但無奈灣仔唔係你唔揀隔離就仲有另一間水平低少少嘅 band 1 學校俾你選擇
你唔搏隔離就要去何東、維官(運氣唔好嘅話就連 e 兩間都入唔到)
難道你認為隔離唔收你,真光、鄧兆堅會有機會入咩?
的確係進退兩難
除非你好肯定個女冇機會入隔離
又或者你唔想個女讀得咁辛苦
俾著係我
老虎魚蝦蟹都搏咗至算

Rattie 發表於 12-2-21 10:27
真係有冇人答到你 e 條問題呢?
我當年心中嘅計法係
唔好理 d 咩 PS1 e 類冇人知嘅高度機密

唔該晒Rattie.  乜唔係老師會知同講嘅咩?
我都一定會揀隔離, 只係想知大約有幾多Band 1/2. 因為個女今次成績有D差左, 有C出現, 所以驚驚地.
話時話我地小學操行分都俾得好緊, 好似全班得2 個A, 老師都猛贊女女乖, 守規同有禮 (當然只係個樣騙到人,係屋企就係小魔怪 ), 但係都只係俾B+.  聽講出面D學校通常都好容易有A.
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

GiCa 發表於 12-2-22 22:07
唔該晒Rattie.  乜唔係老師會知同講嘅咩?
我都一定會揀隔離, 只係想知大約有幾多Band 1/2. 因為個女今次 ...

+/- 都係早兩年至有 我女都係 B+ 以前一路係 B
間學校出名手緊
攞咩 grade 都假 最緊要係同同學仔比較
阿女嗰時一、兩個 C 都真係幾閒架
6年以來我都唔知個女嘅位置
好喇 有獎攞 問班主任阿女點呀
啊 中上喇 未算係標青 個獎。。。算係小小指標囉

跟住有家長晌升中會問班 top 10 會否有機會去到間更好嘅學校
校長答
top 10 top 10
咪以為 top 10 就係好叻至得架
啱嘅 可能好叻只係得級 top 10
即喺班主任所指嘅標青

不過現在新人事 maybe 新作風都唔定
可能透明度比我嗰時高
努力 加油 good luck!

Rattie 發表於 12-2-23 13:13
+/- 都係早兩年至有 我女都係 B+ 以前一路係 B
間學校出名手緊
攞咩 grade 都假 最緊要係同同學仔比較

有獎攞都係得中上, oh my god

回復 laumanwinnie 的帖子

學校肯與時並進真係一件德政
當年攞住個 B+ 去考其他學校真係唔知有幾多勝算
不過咁大個升中安全網又覺得好感恩
升唔到過隔離嘅只係好少數
點解你咁緊張呢?

我就比較樂觀嘅
計排名 灣仔區 全港應該唔輸蝕 同區輸俾瑪利曼
點計都有數
因為直屬關係隔離至會收 sppcs 嘅 band 2
其他小學。。。講笑咩 除非係 d 好名吓嘅小學喇
咁合格似乎都係最基本嘅要求
不過都唔會係因為一次半次失手就 game over 架
應該係計哂三次考試成績
如果三次計埋都唔合格
隔離都仲收嘅話
咁隔離會唔會仲係你哋好恨入嘅學校呢
top 10 我就覺得應該試吓更上層樓
本身面試係一個好好嘅經驗
俾佢哋感覺吓個世界係點樣運作嘅
反正未來佢哋都要面對大大小小嘅面試(大學/工作)
有隔離咁大嘅安全網
點解要浪費咗自行嗰兩個黃金機會呢
冇損失架
不過就一定要揀兩間入咗你/你女都唔會後悔嘅學校囉