用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好多過來人都咁樣講!
go

好多過來人都咁樣講!

唔知點解好多朋友,同事,佢地係過來人都係咁講!佢地叫我唔好咁緊張小朋友d成績,順其自然喎!
但佢地以前個個都好緊張自己小朋友d學業,非名校不讀,千方百計去搬屋啦,領洗啦,搵神父啦,搵校長啦,甚至搵同學校有關既人介紹啦。但係點解之後個個都會變成咁架,重話我痴線!

我都覺得唔可以順其自然, 唔安排吓點對得住個小朋友....
小朋友大個回望, 生性的 會懂感恩你為佢張羅的一齊, 唔生性的 唔感恩都冇所謂, 你俾左選擇佢, 只係佢唔拎情姐, 但你都對得住佢呀~~!

所以自己覺得啱, 咪做囉...do it~~!

我覺得學業重要,但不應著眼於分數。家長有責任為孩子揾一所適合的學府。

你d朋友可能以前緊張咗都唔知, 咪叫人唔便咁緊張囉!

如果考唔到好學校,唔順其自然可以點?廢話。

原帖由 lauerica 於 11-4-7 15:37 發表
如果考唔到好學校,唔順其自然可以點?廢話。

考唔到姐,重有抽,況且抽都未開始,抽完重有叩,重可以搵其它直資學校,到時應該會有些人放棄。

我有啲朋友,未做父母時話我做乜咁緊張,佢哋約親我去玩,我都話唔得閒,完全脫離晒佢哋嘅圈子,又話我好送佢地搭校車去九龍塘咁遠嘅幼稚園返學,又話我揀啲無得用學卷嘅幼稚園,又話我使咁多錢比佢哋學興趣班,又話我揀間誇區小學等等....
到佢哋做父母呢?咪一樣!

人總係鍾意講風涼話, 算喇, 把口生在人地度, 我會一笑置之, 讀乜野學校, 係由自己決定。
邊個講風涼話?係你誤解人家既意思者,況且你所講既 讀乜野學校, 係由自己決定)我就唔係好同意,好多人都決定仔女讀男、女拔,但又唔知係咪真係決定就得呢,相信祇有面臨殺校果的學校,先可以決定讀唔讀啦。

以前佢地講我真係聽唔入耳,但最近因為兒子升中問題,開始留意一些關於中學的事情。我發覺好多所謂名校,但竟然個6科14分的成績%竟然得5X%,即是話如果4班每班35人計,140人裡有差不多一半人未能升讀中六,個%都咪話唔高。
呢d係未就係我d朋友所經歷的問題,原來入到名校,就係佢地惡夢的開始。所以有呢d感慨。

名校競爭係好大,一不留神都唔得。

我個女唔使派啦,今年小五,出年考中學就真,你個仔叩到咪好羅,恭喜哂!

唔好講我d朋友,其實你係BK度search下都有媽咪daddy係苦口婆心叫人真係要揀一間合適小朋友的學校,為數不算多,而且總係聽不入耳,唔知點解!係咪呢d就係風涼話呢。

完全同意....
我有親戚叫我唔洗當個仔個金波鑼, 但結果佢自己種個仔種到冇大冇細, 做錯事仲反而要請佢食野, 歪理~!!
所以唔洗太在意冇乜關係個d人嘅說話, 對得住小朋友, 過得到自己就得la~~!

原帖由 karen55407 於 11-4-7 16:34 發表
我有啲朋友,未做父母時話我做乜咁緊張,佢哋約親我去玩,我都話唔得閒,完全脫離晒佢哋嘅圈子,又話我好送佢地搭校車去九龍塘咁遠嘅幼稚園返學,又話我揀啲無得用學卷嘅幼稚園,又話我使咁多錢比佢哋學興趣班,又話我揀間誇區小學等 ...

原帖由 恩林 於 11-4-7 17:27 發表
完全同意....
我有親戚叫我唔洗當個仔個金波鑼, 但結果佢自己種個仔種到冇大冇細, 做錯事仲反而要請佢食野, 歪理~!!
所以唔洗太在意冇乜關係個d人嘅說話, 對得住小朋友, 過得到自己就得la~~!

...

咁應該係比支針吉緊又或者吉過既父母講野應該中肯d。

所以最好有d仔女係名校讀緊或者讀完那些父母講下佢地既親身經歷就最好。

所謂:情人眼裡出西施,仇人眼裡是死屍!

人家通常只看到別人的缺點,過錯,所以一般情況下,批評,咒罵會比讚美多。

育兒是漫長的路,路上會遇到不同的人,說不同的話,教你不同的方法.....但身為孩子的父母,大概懂得分辨是非,只要認為對的,就盡管放膽去為孩子爭取吧!

那些閑言閑語,就一笑置之!

育兒跟做人一樣,『豈能盡如人意,旦求無愧於心【孩子】』!

平常心去面對別說人吧。

你才是孩子的爸/媽!
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

原帖由 rbaggio74 於 11-4-7 17:42 發表

人家通常只看到別人的缺點,過錯,所以一般情況下,批評,咒罵會比讚美多。

育兒是漫長的路,路上會遇到不同的人,說不同的話,教你不同的方法.....但身為孩子的父母,大概懂得分辨是非,只要認為 ...

good point......

原帖由 rbaggio74 於 11-4-7 17:42 發表

育兒是漫長的路,路上會遇到不同的人,說不同的話,教你不同的方法.....但身為孩子的父母,大概懂得分辨是非,只要認為 ...