用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 校車手續
go

校車手續 [複製鏈接]

想問下11年9月入學的K1小朋友,26/3 辦註冊手續,交了校車訂金,是否已通知坐那線路﹠那輛校車?
學校是用大的旅遊巴校車, 或是黃白色細架果種?

我家附近(隔離條村)停車場泊了1部黃白色校車,致電詢問司機話有去又一村,但唔可以直接搵佢,要經學校

大家知唔知如坐校車,是否一定要坐學力校介紹的,不可自己搵?
   0    0    0    0

我交校車費用時, 有睇到條路線既名. 即係青衣經邊幾個站.  但司機都話唔肯定. 會在開學前,決定.

in my side (sham tseng) ...i have ,the school said if you find the outside one....then u need pay attention wor(not safety )..of xcourse outside is cheaper than school ge...only cheaper $130...what do you thinks

其實有乜野原因, 唔搭學校嘅校車呢?  要自己另外搵呢?  如果住嘅地方太偏僻, 校車唔到就無辦法啦.

原帖由 kerrielam 於 11-4-6 23:53 發表
想問下11年9月入學的K1小朋友,26/3 辦註冊手續,交了校車訂金,是否已通知坐那線路﹠那輛校車?
學校是用大的旅遊巴校車, 或是黃白色細架果種?

我家附近(隔離條村)停車場泊了1部黃白色校車,致電詢問司機話有去又一村,但唔可以直接搵 ...

原帖由 Joshua_BB 於 11-4-8 22:39 發表
其實有乜野原因, 唔搭學校嘅校車呢?  要自己另外搵呢?  如果住嘅地方太偏僻, 校車唔到就無辦法啦.

我見有1細褓母車入我條村,司機話現在都有接又一村的學生,佢又在附近泊車,但司機話又一村的學生不可直接找佢,要經學校報名,
有1D 校車未必會入我條村,要行出去匡湖居上車,行好遠,
又可能我地會自己帶返學,放學才搭校車,校務部伍姑娘話8月才攪校車手續都OK
所以想問下已攪校車手續的是否已知用邊1輛校車LAW

原帖由 kerrielam 於 11-4-9 15:18 發表

我見有1細褓母車入我條村,司機話現在都有接又一村的學生,佢又在附近泊車,但司機話又一村的學生不可直接找佢,要經學校報名,
又可能我地會自己帶返學,放學才搭校車,校務部 ...

我住油塘架,小朋友都會搭校車返放學,我問過,如果只搭一程,都要比全程嘅八成(定七成,sorry,唔係好記得),我地自己冇車,如果mtr要轉小巴,好天都可以,但一落雨就好麻煩,所以都比晒全程,寧願好好天,又湊佢一次當獎勵

註冊個日我問個司機幾點上落車佢都答到大概時間,但佢都話冇係100%,不過我呢到本身都有小朋友讀yycs,所以應該都差不多

另外,我問左司機,佢話校車係有安全帶嘅,小朋友上左車,校車姨姨會主動同小朋友扣好架..

原帖由 chelchel0126 於 11-4-10 01:08 發表

我住油塘架,小朋友都會搭校車返放學,我問過,如果只搭一程,都要比全程嘅八成(定七成,sorry,唔係好記得),我地自己冇車,如果mtr要轉小巴,好天都可以,但一落雨就好麻煩,所以都比晒全程,寧願好好天,又湊佢一次當獎勵

...

THX
係呀,我知只搭一程會貴D, 但等下如老公遲D 轉去附近返工便自己帶1程,好大機會搭校車返放學

I would like to share my experience about the school bus service. It is fact that YYC school bus is expensive than the outside company. But, if , I said if (touch wood)... accident happened. YYC senior teacher (主任) and the school bus representative had to go to the scene immediately. They would understand the accident occured and arranged another school bus to pick up the students. Then, YYC would tell the parents individually what happened by phone although it was only light traffic accident and no one injuried. But if you take outside school bus, could YYC take the responsibility? I think you must ask YYC and consider this important point.

原帖由 katielee1123 於 11-4-7 21:28 發表
in my side (sham tseng) ...i have ,the school said if you find the outside one....then u need pay attention wor(not safety )..of xcourse outside is cheaper than school ge...only cheaper $130...what do ...

其實唔會宜家咁早就知邊架校車, 通常開學前一兩個星期會收到電話, 而8月全日班開始返學先, 9月才全部學生一齊返, 所以D車又可能唔同, 我小朋友就係咁, 8月開學架車唔同9月架車, 而coming新學年又好似轉校車公司, 有幾條線已在今年3月轉左另外一間校車公司負責, 聽之前負責人話因為佢自己年紀大, 身體又唔多好所以要退休, 3月有D線佢地都唔做, 話新學年前都會慢慢退下來, 新接手嘅校車都OK, 開頭三兩個星期唔係幾熟路, 時時都會遲, 宜家run順左都正常番.

原帖由 kerrielam 於 11-4-9 15:18 發表

又可能我地會自己帶返學,放學才搭校車,校務部 ...

回覆 9# Joshua_BB 的文章

多謝你留言,因為想知多D 校車資料,始終咁細人仔返學自行坐車,有D擔心

新校車同樣有安全帶?

原帖由 kerrielam 於 11-4-14 00:48 發表
多謝你留言,因為想知多D 校車資料,始終咁細人仔返學自行坐車,有D擔心

新校車同樣有安全帶?
其實如果你唔放心,可以自己接送一個月先,再睇下搭唔搭校車囉,但如果你想搵第間校車公司既話,我估係唔可以,因為有個小朋友冇下午車去接返學,但又唔比搵外面既車,所以要轉讀上晝班,

我想請問一下,,你地學校既校車係咪只可以接又一村的小朋友??????  因為我小朋友讀紹邦...但保母車唔到我個到,,,我見到我樓下有你地又一村既校車...我住葵涌的
BB保你大童裝店
http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/show/auctions?userID=hifai619&u=%3ahifai619
拍賣埸100蚊3件任選,新款9折

又一村校車,會車埋'禮賢會學生', 但車其他學生就唔知. 我可以PM 校車電話俾你. 你打去問.

有冇住TKO小朋友返上午既媽媽?

:)

KMMUM:
我已pm左你,,你可以比校車電話我嗎
BB保你大童裝店
http://hk.user.auctions.yahoo.com/hk/show/auctions?userID=hifai619&u=%3ahifai619
拍賣埸100蚊3件任選,新款9折
‹ 上一主題|下一主題