用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 申請小一住址証明
樓主: BABYPURPLE
go

申請小一住址証明

原帖由 peggy 於 11-4-27 20:44 發表

水.電 . 媒 or 差餉 是但一張都得

唔該哂! 因為有朋友聽聞話水、電..等比較易改名,所以佢話用差"響"會安全d,所以我先有這個疑問

其實幾時要改好呢?

差餉最易改,上網都改得,不過要早d,唔係政府會出唔切單俾你做證明。水電煤牽涉按金,好似要退番俾原本個名然後再交過。
原帖由 meloeskie2 於 11-4-28 09:53 發表

唔該哂! 因為有朋友聽聞話水、電..等比較易改名,所以佢話用差"響"會安全d,所以我先有這個疑問

差餉個名只係通訊地址,唔係證明你係業主或租客。
原帖由 BABYPURPLE 於 11-4-11 12:01 發表

因為我申請緊公屋....怕差餉係我個名會有影響呀...

唔系好明. O廿如用我(99 ) or 個地址報小一, ( 因想入個邊小學) O廿我要唔要再改NAME 她們個邊D 煤氣單?  還是要點做?

Your application must be supported by an address proof.  Whatever address you use in your application, you need to provide proof that has your or your husband's name.
原帖由 yanyvonne 於 11-5-13 15:48 發表
唔系好明. O廿如用我(99 ) or 個地址報小一, ( 因想入個邊小學) O廿我要唔要再改NAME 她們個邊D 煤氣單?  還是要點做?

但我唔想改她們煤氣單資料 , 是不是可用我99 做我仔監護人 , 報她地址  .... 這方法會好D ?????
有沒有人試過,? 要用什麼證明 ?

原帖由 thomasha 於 11-5-12 13:46 發表
差餉個名只係通訊地址,唔係證明你係業主或租客。

咁如果改左名....自動轉帳係咪都要轉埋?可以維持原本果個嗎?

唔駛轉自動轉帳,政府有錢收,唔會理你邊個戶口扣錢。
原帖由 BABYPURPLE 於 11-5-16 22:52 發表

咁如果改左名....自動轉帳係咪都要轉埋?可以維持原本果個嗎?

教育局只需要提供一款住址證明,改了差餉單就不用改煤氣單。
原帖由 yanyvonne 於 11-5-13 20:14 發表
但我唔想改她們煤氣單資料 , 是不是可用我99 做我仔監護人 , 報她地址  .... 這方法會好D ?????
有沒有人試過,? 要用什麼證明 ?

會唔會突然又要提交多一款單?

除非教育局抽中你來查...
原帖由 LovelyBB06 於 11-5-17 22:10 發表
會唔會突然又要提交多一款單?

原帖由 thomasha 於 11-5-17 02:09 發表
教育局只需要提供一款住址證明,改了差餉單就不用改煤氣單。

but why "差餉個名只係通訊地址,唔係證明你係業主或租客。"  
So  "差餉" is good enough to proof my住址證明 or not?
Thank you!

教育局講左話差餉單可以做住址證明,但係其實o個地址只係通訊地址。
原帖由 meloeskie2 於 11-5-18 09:57 發表

but why "差餉個名只係通訊地址,唔係證明你係業主或租客。"  
So  "差餉" is good enough to proof my住址證明 or not?
Thank you!

原帖由 thomasha 於 11-5-18 11:27 發表
教育局講左話差餉單可以做住址證明,但係其實o個地址只係通訊地址。

I see.  Thank you very much!

我的情況都差不多
水、電、煤全是家母名下
但銀行信不能做住址證名…

如果教署抽查,通常再要什麼文件?

每年都有人千方百計問點樣為之"住址證明",恕我小人之心,問的多是向"非親人"借地址, 因為改水電煤其實係最簡單不過既, 除非"唔方便"叫對方改囉! 唉! 何苦呢!

會要求提交六樣文件其中一項,任何一項都是可以證明你或老公擁有該物業,如租既就交已打厘印租約,冇得出術, 通常去到呢個階段,作假既就要自動投案,一是放棄大抽獎,一是如實改回正確校網,如交唔出又堅持就可能會被家訪或要求宣誓

原帖由 melodyc111 於 11-5-19 10:47 發表
如果教署抽查,通常再要什麼文件?

It's much easier to arrange transfer if these utilities are registered under your mother's name.  The problem usually arises when a friend's address is used and you don't want to bother your friend on changing any of the utility bills.
原帖由 MaiGao 於 11-5-19 10:04 發表
我的情況都差不多
水、電、煤全是家母名下
但銀行信不能做住址證名…