用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 申請小一住址証明
go

申請小一住址証明 [複製鏈接]

屋企所有水電媒單都係6299名...又無裝家居電話...咁申請小一時....張住址証明點算?
我打去教署問過...因為我做申請人...而住址証明既名係99...所以要提供我老公張出世紙...我同老公既結婚証書...
有無人試過咁做而又OK既?
   0    0    0    0

mine is same case as you, I also called to EDU, they replied me the same.  but no need to change 62 or 99 做監護人喎, did you ask?

原帖由 BABYPURPLE 於 11-4-4 13:05 發表
屋企所有水電媒單都係6299名...又無裝家居電話...咁申請小一時....張住址証明點算?
我打去教署問過...因為我做申請人...而住址証明既名係99...所以要提供我老公張出世紙...我同老公既結婚証書...
有無人試過咁做而又O ...

原帖由 icbb1230 於 11-4-5 00:12 發表
mine is same case as you, I also called to EDU, they replied me the same.  but no need to change 62 or 99 做監護人喎, did you ask?

我係問由我做監護人架...所以佢話要咁多証明....但我怕到時去學校交自行申請表時...學校話唔得呀....所以問下有無人試過...

Babypurple,

係囉,你係個細路監護人吖嘛,如果與6299同住,就只需給上述文件証明關係便可。

P.S.  我都係打去問,教署咁樣答,我都有d驚,不過我真係問得好清楚。

原帖由 icbb1230 於 11-4-5 22:14 發表
Babypurple,

係囉,你係個細路監護人吖嘛,如果與6299同住,就只需給上述文件証明關係便可。

P.S.  我都係打去問,教署咁樣答,我都有d驚,不過我真係問得好清楚。 ...

唉...好煩....我老公係澳門出世....佢無香港同澳門出世紙架...只係澳門鏡湖既出生証明書...上面既父母名又只得中文...都唔知承唔承認....
唔知寛頻上網既月費單得唔得呢...

樓主,如果你真係同62 99 住,咪叫佢地將其中一張單改係老公或者你名囉,手續好簡單,我覺得應該會方便d。

原帖由 Lilo 於 11-4-6 18:24 發表
樓主,如果你真係同62 99 住,咪叫佢地將其中一張單改係老公或者你名囉,手續好簡單,我覺得應該會方便d。

我有諗過改差餉...唔知駛唔駛比改名費.....同埋係咪可以只改差餉...而唔影響其他野?

我想問固網電話單可否做住址証明? 因為其他公共機構單喺62個名

固網電話單可以架!

原帖由 AX21 於 11-4-7 13:50 發表
我想問固網電話單可否做住址証明? 因為其他公共機構單喺62個名

原帖由 BABYPURPLE 於 11-4-6 19:47 發表

我有諗過改差餉...唔知駛唔駛比改名費.....同埋係咪可以只改差餉...而唔影響其他野?

改差餉唔洗比錢, 只需在差餉單背面填資料再寄返去就o.k.

你仲有時間, 改固網電話單做自己名就簡單直接D

醒目開學勳章

原帖由 BABYPURPLE 於 11-4-6 19:47 發表

改電費單OR 煤氣單都得, 我朋友試過, 3 日就改了名

原帖由 eatcookies 於 11-4-7 19:52 發表
你仲有時間, 改固網電話單做自己名就簡單直接D

我屋企無用固網電話架...所以唔想無端端比筆錢出黎申請電話.....

原帖由 hugub 於 11-4-7 15:39 發表

改差餉唔洗比錢, 只需在差餉單背面填資料再寄返去就o.k.

因為我申請緊公屋....怕差餉係我個名會有影響呀...

原帖由 peggy 於 11-4-8 18:14 發表

改電費單OR 煤氣單都得, 我朋友試過, 3 日就改了名

改水電媒好像要比按金...因為我申請緊公屋...到時搬走又要再改名又再比按金..煩到6299佢地.....好似唔係咁好....

醒目開學勳章

原帖由 BABYPURPLE 於 11-4-11 12:03 發表

改水電媒好像要比按金...因為我申請緊公屋...到時搬走又要再改名又再比按金..煩到6299佢地.....好似唔係咁好....

好似唔駛另外被$, 我朋友只是打電話就改了名, 你打電話查詢一下吧!

我想問是否只需其中一樣住址証明就夠? 有指定邊張最好嗎? 是否電費、水費或差"響" 是但一張都得?

6年前我改電費單好方便,你打去中電,喺電話只需先同登記人對番人分證number,我講明係幫老人家轉自己名,咁佢對完身分資料就pass番電話繼續同我傾,補番電費按金差價,下期賬單已轉新名!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

原帖由 meloeskie2 於 11-4-15 15:13 發表
我想問是否只需其中一樣住址証明就夠? 有指定邊張最好嗎? 是否電費、水費或差"響" 是但一張都得?

水.電 . 媒 or 差餉 是但一張都得
‹ 上一主題|下一主題