用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 遠近視與智力的關係
樓主: faith
go

遠近視與智力的關係 [複製鏈接]

Re: 遠近視與智力的關係

Hi Frodo

我仔仔跟你仔仔情況相似,有考慮手術問題,我已在私人傳訊留電,可否致電,感激!!

謝謝 :-|

dear CCm
      忘記謝謝你詳細的回答,真的幫了我不少。我已選定了一個令他變得 "清秀" "俊朗"的眼鏡框,他一定很可愛架,戴左眼鏡都咁可愛架。星期五覆診可能就可以拿到配鏡紙去配了,我好緊張呀,希望快點配到﹗我好想看看他的新形象﹗
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

Hi Faith

No problem.  I can understand your frustrations at the first diagnosis because I have experienced the same.

Remember to tell your son how handsome he looks.   And teach him to be careful with the glasses, eg. how to take it off, put on.

Have fun!       

ALAL

V.A. - I asked last weekend and it stands for Visual Availability (I think that was what the optician said).  This basically measures the percentage of visual reception the person has with his current eyesight, ie. how well he can see with/without the glasses.

My son was only 60-70% in Jan but had improved to 90% now at the last checkup.  This 90% VA was with his new prescribed glasses.

ccm
   剛看完你的回應,我立刻在房大聲的告訴正在走廊玩車的阿仔﹕「你上次試戴個副圓型眼鏡,你戴了很靚仔呀﹗」

「唔靚仔呀﹗我唔想要上次圓型個副眼鏡﹗我想要正方型的﹗」阿仔拿著手指做了個正方型的手勢﹗

「無人戴正方型架﹗笑死人咩﹗」媽媽大聲道。
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

Hi

Great, Faith!  Your son is already accepting the idea of wearing glasses.   

Thinking back, I remembered that my son was worried being laughed at by his classmates on the first day.  But luckily, 1 of his best friends also started wearing glasses the same time so he felt better.  

You might want to teach your son how to reply to kids who make fun of his glasses (if any).

Hi
My son also has longsight, left 350, right 275.  We discovered his problems when he is 1.5 years old because he has 內斜視.   He started to cover one of his eye and wear glasses when he was 1.5years old.  The 內斜視 improved only when he wear the glasses.   The doctor said it should be adjusted to normal when he wear the glasses.    Now, it's almost 9mths, if the 內斜視 still appear when he wear the glasses, he may need to 做手術 to adjust it.

When he go out, those adult always look at him strangely because he's too young to wear the glasses.  It really affect his social life.

When someone look at him or talking about him, he will put his glasses down at once.   

Here, we understand our feeling and hope those parents read this and understand our feeling.  Please don't hurt the child's heard.  
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

CCM,
       我想幫仔仔報體操班,每星期個半小時,如果那個半小脫掉那副遠視鏡,會不會有影響呢?或是看東西會看不清?
他現在看東西基本上無問題(我猜可能只是看近物時會較用神),如果戴了眼鏡,會不會不戴時反而較現在看得還差了?

你仔仔有無間中因要做某些活動時脫掉呢?例如跆拳道、體操班、遊泳、洗澡....

thanks

Hi Faith

OK to not wear glasses during sports.   My son doesn't wear glasses for his swimming as well.    But don't expect that he sees very clearly.   However, he insists on wearing the glasses for his PE lessons in school.  Maybe he wants to watch the girls.....  

Your son can see things clearly now because his eyes are used to being without glasses.  But once he wears for a longer period, his eyes will be relaxed and he will not be able to see as clearly.  Acute longsightedness apparently makes the person not able to see faraway things as well.   

謝謝你CCM,現在清晰好多了﹗真的好多謝你﹗     

DEAR yvonnetsang
        我最明白有一雙不正常眼睛的感覺......
自小我便有內斜視(不過最初是比較平均的,兩隻黑眼珠係正中間,好像卡通人物,也不是很醜   )

幼稚園時父母要我戴眼鏡,很醜的一幅大眼鏡,我回到學校因怕別人笑,常偷偷把它脫下。大人都無我乎,但奇怪的是不戴眼鏡反而一天比一天有改善。

小學了,不知是性格古怪,還是眼睛有問題的關係,常遭同學欺負。每次跟男仔鬥咀,只要他們一攻擊我的弱點---斜視,我便會立刻"輸掉",會很悲傷的哭起來。
小學被欺凌事件,維持了約四年,每天晚上都為此事禱告....

回家爸爸也曾拿我的眼睛開玩笑,我忍不住哭了,他就話我小器,說我不能開玩笑。無論學校、家裡,我都要如此孤獨的獨自面對....

上中學了,初中三年是女校,無人再欺負我了(即使F.4 F.5.6都很少男同學,而且大家都長大了),但開始踏入青春期,懂得貪靚,很傷心,「為甚麼自己和別人不一樣?」「四姊弟為何只有自己是這樣?」「走出街外,四周都是人,有我這種眼睛的簡直少之又少﹗為何....上帝,為何偏偏是我?為何自己與別不同?」每次想到這,我都難過到極點。

其實自己也該慶幸,眼睛已較小時候好多了,而且有時別人不覺得自己是斜視,以為是近視無戴眼鏡看不清才怪怪地。
我告訴自己,如果有人要我這個 "醜八怪",那男士一定是個大好人,我一定好幸福﹗

離開香港到台灣唸書,我很快就可用僑保在那兒做手術了,當時已十八歲了,如果在香港排期,光是檢查都要半年後,手術呢?一年後,但台灣只要掛號又有籌,馬上可以檢查,馬上給你遮眼然後過兩個月便可做手術。

我好幸運,完全沒有弱視,只是一隻眼有點散光和一百度近視,但由於斜視不是很嚴重,所以做了幾次手術(因拉扯肌肉時很難就位),幾次手術都無親人在身邊.....回到住處休養時,寒假同學回家,就只有自己一人獨眼龍的在.....照顧自己﹗

我一直都很自卑,完全沒有自信心,中學、大學都幾乎不敢望人,有男士走過來逗我說話,很快便找藉口偷溜了,結果要好的幾個同學們,甚至一些男性朋友,都覺得我對男仔無興趣,問我有無喜歡過人,真的很COOL似的。但我心卻叫委屈。並不是如此呀﹗有男仔追時,都會拿小時候的照片出來,「看﹗我的眼睛有問題架﹗」(好像在說,你考慮清楚至好播)......

幾年前在一間青年中心替新移民的小學生補習。
有一回,我對懶惰的小男孩說﹕「你不好好用功,將來如何工作結婚呀?」
咁,有個十一歲,有斜視和極嚴重弱視(但樣子其實頗標緻)的女孩子突然對我說﹕「老師,我不會結婚的了﹗」
「為甚麼呀?」我問她(其實我明白她說甚麼)。
「沒有人會要我﹗」她細聲道。「醫生說我長大一點會失明﹗」
我聽了真的難過到極點。然後,我安慰的說﹕「老師小時候眼睛也像你一樣,一樣被人欺負,現在不是結婚了嗎?」
她笑了,因為她找到一位明白她又曾和她一樣有問題的老師。(雖然她較我嚴重多了)

又一天,補習完後,學生們到報告欄看成語填字比賽公佈結果,中心的阿姐(嬸)突然很大聲的指著那個有弱視的小女孩,向別人說﹕「呢,那個女孩眼睛有問題架﹗」
我聽了,生氣之餘,隨著那女孩進入了另一個活動室,我抱著她,一直掃她的頭,一直安慰她,說﹕「別管她,你要知道老師明白你的,乖﹗老師真的很喜歡你啊﹗」因為她戴著厚厚的眼鏡,眼睛又眯著,我不能確定她是否很難過。但只感覺到她因我的動作和說話而大受感動.......突然我很慶幸自己曾有一雙不正常的眼睛,讓我可以在此時此刻以一個過來人的身分安慰她......
離開中心大門,我的眼淚已不受控的狂奔....是因為同情她?還是想起小時候的自己?

我要感恩的是,上帝已賜我一雙可以看得見的眼睛,雖然不完美,但並不是失明呀﹗感謝上帝﹗THANKS GOD﹗

我的仔仔可能遺傳了我,但至少他發現得早呀,所以,也感謝上帝﹗THANKS GOD﹗

祝福所有眼睛有缺憾的孩子,生活愉快﹗努力奮鬥﹗﹗﹗

看了眼濕濕....我就是害怕仔仔將來被同學欺負才決心替仔做手術,說到可能是遺傳,我也有同感,因老公有1300度近視。 Faith 要堅強,加油啊!!

今天剛到眼科醫院﹐眼科醫生轉介去視覺矯正科﹐但要明年九月﹐請問視覺矯正科是做甚麼的﹐有沒有私家的﹖
另有沒有聽過理工有‘功能視光師’﹖

謝謝

frodo,

對不起, 或者會觸起你的傷心史.
可否告知囝囝做了什麼眼科手術? 他眼睛有什麼問題?
雖然醫學界不能証實絕對是遺傳, 但我個人應為遺傅的
可能性很大, 我都有成千度近視+散光. 相信小兒也不能幸免,
現積極尋求預防及補救方法. 若不介意的話, 可否與大家分享.

Hi, jeffreyhouse

小兒的問題是外斜視,出世時眼晴是沒有異樣的,但2 歲多左眼開始往外跑,現在6歲已決定做糾正斜視的手術,因為做了幾年的眼部練習但完全沒有好轉過!其實今次亦是仔學校社工叫我正視他外斜視這問題,他說再大一點仔仔可能會意識到自己與別人不一樣而自卑冇信心,現在看了 faith 的往事更引證這个可能性是蠻大的!

frodo,

祝囝囝健康快樂成長.

Dear faith
Thanks for your sharing.   I can really understand your feeling.   
My son is very shy because he heard a lots people taking about him.   So If his doctor said he need to have the operation, we will let him have it before he goes to school.    His next appointment with the doctor is 31 Dec.   

Dear frodo
When will your son have the operation ?  in the private hospital or government hospital ?

Dear Jefferyhouse
My husband don't have long/short sign and I only got 300 degrees short sign.
I think my son's problem is because of he's early born  (6 weeks early)
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

Dear yvonnetsang

今个月做,在養和,因對government hospital d 見習冇信心。

Me too. My son's doctor also at 養和.   How much will the operation cost?  His doctor is Dr Tse.   

frodo 寫道:
Dear yvonnetsang

今个月做,在養和,因對government hospital d 見習冇信心。

Me too!! Dr Tse Tao Yan, the operation cost is around $30,000 how about your son? 朋友說她是專做小朋友外斜視手術的,你認為呢?你對她有信心嗎?你仔仔幾時做??

‹ 上一主題|下一主題