用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如有氣管敏感/哮喘, 是否不太適合學管樂(如長笛,色士風) ...
go

如有氣管敏感/哮喘, 是否不太適合學管樂(如長笛,色士風) ?

如有氣管敏感/哮喘, 是否不太適合學管樂(如長笛,色士風) ?

原帖由 肥司拉 於 11-4-1 10:56 發表

又有人話學呢D樂器, 可以改善肺功能. 所以我都叫我仔學長笛.
我估對輕微的氣管問題會有好處吧

this is also what my children's doc said, your are to train them & not to avoid 改善肺功能.

原帖由 lillymarie 於 11-4-1 11:08 發表

又有人話學呢D樂器, 可以改善肺功能. 所以我都叫我仔學長笛.
我估對輕微的氣管問題會有好處吧

但練習時好易喉嚨痕, 係咪用錯氣 ?有咩方法可改善呢 ?

吹管樂對氣管沒大影響的。如果練習時喉嚨痕,應該真係用錯方法了,因為管樂多數要用"單田"去吹的。你要問問你的老師應如何改善啦!
原帖由 肥司拉 於 11-4-1 16:50 發表
但練習時好易喉嚨痕, 係咪用錯氣 ?有咩方法可改善呢 ?

回覆 5# 肥司拉 的文章

管樂只能訓練呼吸和氣息控制,同肺功能無關,增強肺功能,只能從運動著手。

回覆 8# 小伊 的文章

謝謝各位提供的意見