用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實主流名校
樓主: piukei
go

其實主流名校 [複製鏈接]

原帖由 mayc 於 11-4-7 12:53 發表
不過似菲傭多過似老師喎!

如果係菲藉,咁我都專程請左個返屋企wor,兩位公子返左學,呢位外藉朋友仲會幫手打掃家務tim,我都係pay幾萬蚊....一年

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 miffy 於 11-4-7 14:01 發表
我見我朋友無叫個外藉老師做家務, 我上到去, 多數見老師同個小朋友玩, 和教英文, 乜有人會叫補習老師做埋家務嘅咩??

我覺得係保母先真!
恐龍家

好耐以前有同学屋企join左個student exchange programme, 咁個oversea student 就住响佢屋企一個term.
我仲記得係好靚仔既澳洲仔!!
唔知而家仲有冇呢D programme, 咁咪慳番幾皮野, 分分鐘仲有$$收返!

咦! 頭先search UK website, 原來UK請nanny around Live in £300 - £400 net per week 即 around $16k/per month.
http://www.eden-nannies.co.uk/en_country_nannies.php
會唔會平過印印+ NET段鐘計??

原帖由 小曳人 於 11-4-7 14:10 發表

我覺得係保母先真!

唔係, 係代父母:;pppp:

原帖由 小曳人 於 11-4-7 14:10 發表

我覺得係保母先真!

唔怪得知香港越來越多怪獸家長啦!

原帖由 miffy 於 11-4-7 16:08 發表
我朋友係全職主婦, 佢有工人打理家頭細務, 我地小朋友是幼稚園同學, 我每天見佢日日接送番放學, 到而家小學都係親自接送, 佢可以講話24小時陪伴仔仔左右。

不需要甚麼保母代父母。

其實個西人老師來了大半年, 因為 ...

同怪獸家長有甚麼關係?精益求精唔好咩?
只是大家有不同的要求,有人只求D英文溝通到,有人要求流利,那位家長可能想要標準牛津音;無傷害人喎,有錯咩?

我都係講吓笑姐, 你肯搵人做代父母, d 鬼都唔肯啦 !

其實講真, 讀傳統學校d小朋友放完學都唔會有太多時間玩,擺過陌生人係屋企始終唔多方便.

大家可以諗吓接待d交流生, 提供免費食宿, 可以慳番d錢出去搵net 操oral.

原帖由 miffy 於 11-4-7 16:08 發表
我朋友係全職主婦, 佢有工人打理家頭細務, 我地小朋友是幼稚園同學, 我見佢日日接送番放學, 到而家小學都係親自接送, 佢可以講話24小時陪伴仔仔左右。

不需要甚麼保母代父母。

其實個西人老師來了大半年, 因為掛念 ...

接待交流生, 有無好介紹?

原帖由 overview 於 11-4-8 14:09 發表
我都係講吓笑姐, 你肯搵人做代父母, d 鬼都唔肯啦 !

其實講真, 讀傳統學校d小朋友放完學都唔會有太多時間玩,擺過陌生人係屋企始終唔多方便.

大家可以諗吓接待d交流生, 提供免費食宿, 可以慳番d錢出去搵net 操oral. ...

嗶哈哈, 有次我坐畢架山小巴, 有外籍人仕問司機落車地點, 我想幫口之際, 位司機大佬用流利全句無錯grammar英文回答, 雖然係香港音英文, 但都係好勁!  一般中五生唔知得唔得!?

原帖由 Lilo 於 11-4-1 15:07 發表
樓主,可唔可以跟外國人用流利 "conversational English" 溝通同讀邊間學校無一定關係,最玩野例子係我屋苑有個做鐘點嬸嬸,佢雖然無乜讀過書 (佢自己話係國內黎,60-70年代女仔好多無書讀),但係我見佢同好多外國人做清 ...
~easybring~

妳不妨問吓香港果幾間大學.

又如果大家有朋友係外國, 可以summer接待佢地d小朋友過黎, 咁小朋友成個summer由朝玩/講到黑, 應該有成績卦.

原帖由 kitmantsoi 於 11-4-8 14:14 發表
接待交流生, 有無好介紹?

‹ 上一主題|下一主題