用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實主流名校
go

其實主流名校 [複製鏈接]

其實由小一讀主流名校(DBS, La Salle, Maryknoll and DGS etc.)到中學畢業,如果家中是不說英語的,一般畢業後能否跟外國人用流利的"conversational" english 溝通?
   0    0    0    0

"conversational english" - 不是名校的中五畢業生(現在應是中六生吧!) 都應該可以跟外國人溝通吧!

原帖由 piukei 於 11-4-1 01:06 發表
其實由小一讀主流名校(DBS, La Salle, Maryknoll and DGS etc.)到中學畢業,如果家中是不說英語的,一般畢業後能否跟外國人用流利的"conversational" english 溝通?

原帖由 piukei 於 11-4-1 01:06 發表

樓主的問題真的一絕 !!!!  操流利英文跟名校教英文 + 家中說英語無絕對的關係

我有朋友住南丫島, 小朋友就讀南丫北段公立小學, 他們家中都是用中文溝通, 但小朋友英文都很流利, 事關常跟成班外國小朋友一起玩, 聊天

所以跟老外結婚/拍拖/交往/做 friend 講英文.......莫非一定要係 ABC 竹升 or 讀主流名校 or 讀國際學校的才有資格 ?

樓主,可唔可以跟外國人用流利 "conversational English" 溝通同讀邊間學校無一定關係,最玩野例子係我屋苑有個做鐘點嬸嬸,佢雖然無乜讀過書 (佢自己話係國內黎,60-70年代女仔好多無書讀),但係我見佢同好多外國人做清潔,又可以用大家都明流利簡單conversational English溝通!

依家d小朋友對話都會自動轉台,同佢講英文就會答英文,同佢講普通話就會答普通話,不過未必太流暢啫!

我個年代唔係。我都係名校中七畢業,但很多校外冇機會用英文的同學,看和寫英文ok, 但講既係老外聽唔明的英文、not conversational english;或者叫做港式writing english.

想知依家仲係咪咁?
原帖由 nicolemummy 於 11-4-1 08:46 發表
"conversational english" - 不是名校的中五畢業生(現在應是中六生吧!) 都應該可以跟外國人溝通吧!

i understand.
我意思係校外冇機會用英文, 就算名校畢業都講唔掂?
我都係名校中七畢業,但很多校外冇機會用英文的同學,看和寫英文ok, 但講既係老外聽唔明的英文、not conversational english;或者叫做港式writing english.
原帖由 Lilo 於 11-4-1 15:07 發表
樓主,可唔可以跟外國人用流利 "conversational English" 溝通同讀邊間學校無一定關係,最玩野例子係我屋苑有個做鐘點嬸嬸,佢雖然無乜讀過書 (佢自己話係國內黎,60-70年代女仔好多無書讀),但係我見佢同好多外國人做清 ...

i understand.
我意思係校外冇機會用英文, 就算名校畢業都講唔掂?
你的例子是他在校外有機會用英文。

我個年代唔係。我都係名校中七畢業,但很多校外冇機會用英文的同學,看和寫英文ok, 但講既係老外聽唔明的英文、not conversational english;或者叫做港式writing english.

想知依家仲係咪咁?
原帖由 lugano 於 11-4-1 10:03 發表

樓主的問題真的一絕 !!!!  操流利英文跟名校教英文 + 家中說英語無絕對的關係

我有朋友住南丫島, 小朋友就讀南丫北段公立小學, 他們家中都是用中文溝通, 但小朋友英文都很流利, 事關常跟成班外國小朋友一起玩,  ...

回覆 4# ha8mo 的文章

系呀,等我仔大 d, 都想佢玩 Rugby.

e + 我小朋友每日都會去 clubhouse playroom 玩, 可能本地小朋友好多課外活動,playroom 全部系講英文 or 普通話即小朋友。  逼住我女要講英文 or 普通話先有人同佢玩, 佢都可以溝通到。

我想你入得黎呢版, 都係D 仔女係幼兒快升小一. 我想你的年代, 唔會舊過我的年代, 大家應該同年代.

我唔係名校中七畢業(但我的母校現在已變成沙田第一名校), 一樣無機會用英文. 唔好以為大學會教英文, 全世界大學的基礎班只會教如何運用英文; 無論中文定英文的根基, 一般"教導"到中五---我想這是很多人都認同.

現實是, 我所工作過的老闆們十個有八個係說英語的外國人; 為了生活, 人還不是要運用那中五程序的英語吧. 香港中五程序英語是OK的, 只在乎學習的人...

有位教核數師 Communication的外國人感歎道, 香港人不停的話要學好英文, 但有幾多肯去看南華早報? 全港云云中文報章卻只能讓一份英文日報生存. 有幾多肯去聽英語台新聞? 沒有機會, 太勉強的藉口吧.... 以此話引以為鑑.

原帖由 piukei 於 11-4-1 15:37 發表

想知依家仲係咪咁? ...

現今接觸英文多咁多 (compare to 70s-80s)
好多小朋友唔使等到畢業, 都後能跟外國人用流利的"conversational" english 溝通.
而家好多kinder由2歲PN開始有NET教, 點會溝通唔到...

英文同普通話一樣
你係香港無咁既語言環境, 想流利係好難
但只係掉你去外國或內地台灣一個月, 或安排一個native speaker做你partner, 要流利, 有幾難呢?

做父母有時也不要太focus on小朋友的語言能力, 這只係其中一種能力.

尤其係男仔, 我覺得培養佢的思維能力, 組織力, 責任感更加重要!

原帖由 miffy 於 11-4-6 13:00 發表
我識幾個小朋友讀La Salle, Maryknoll and DGS, 未入去讀已經講流利英文。

So..?

典型香港人心態,所以啲幾萬蚊一套的所謂英語教材,都大把人受氹

原帖由 miffy 於 11-4-7 09:29 發表
So...即係唔關係。

我朋友讀喇沙的兒子不是睇幾萬蚊的所謂的英語教材, 係我朋友每月比幾萬蚊從外國聘請英文老師來香港, 住在佢屋企, 貼身教佢仔仔英語。

...

你朋友每月幾萬蚊請人住埋一起貼身教英文, 為何不直接考慮讀 ESF, 國際學校呢? 計埋, 肯定平 D

不過似菲傭多過似老師喎!

原帖由 miffy 於 11-4-7 10:20 發表
ESF, 國際學校的老師, 不會跟學生番屋企一起食飯, 一起住, 星期六日不會一起出街。

我估咋。
‹ 上一主題|下一主題