用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 哈羅港分校畢業需600萬內地豪客購青山公路豪宅「搶學位 ...
樓主: elbar
go

哈羅港分校畢業需600萬內地豪客購青山公路豪宅「搶學位」 [複製鏈接]

其實有時我在想,自己一個小孩讀國際學校,用在學費,課外活動,交通費及在學校飲食的開支每月已經超過2萬港紙。其實和住宿讀哈羅學校的費用差不多,因為哈羅的學費和住宿費包含了課外活動的費用。如果小孩在哈羅讀,既可以省卻小孩來往課外活動的舟車疲勞和時間,又可以讓大人全心做自己想做的事,這樣來看,其實讀哈羅也未必不是一件好的選擇。把小孩送到英國去讀,有錢也未必入到英國的哈羅,就算把小孩送到國外其他好的私校讀,又沒辦法像在本港這樣隨時可以見到或掌控到自己的小孩。所以,從這個角度來看,只要香港哈羅維持正常的國際學校水準並提供好的課外活動師資,就已經有其吸引力了。

Some years ago when a new international school just started admissions, quite a few people expressed their concerns (based mostly, if not solely, on believe and hearsay) on how multinational she could be and looked down on her.  After a few years, when another new school invited applications, rather than being looked down, she received (again, just based on solely believe and hearsay, ... so far) some sort of hatred and hostilities.  Is it because of the change of the political atmosphere?  a consequence of financial crisis?  or just a random flunctuation?

totally agreed

原帖由 hhy2007 於 11-4-11 15:19 發表
其實有時我在想,自己一個小孩讀國際學校,用在學費,課外活動,交通費及在學校飲食的開支每月已經超過2萬港紙。其實和住宿讀哈羅學校的費用差不多,因為哈羅的學費和住宿費包含了課外活動的費用。如果小孩在哈羅讀,既可以省卻 ...

原帖由 awah112 於 11-4-11 14:59 發表

我識得個大陸人,開廠既,坦白講,唔好話abc,就連中文字都麻麻,唔洗問佢個女係英國讀邊間大學,佢一定唔知,只係話"我個女係英國讀大學架,洗咗百幾萬掛,要問下會計先知羅,總之就要識英文,幫我跟外國客."

大陸人有大陸 ...

佢地的目的,唔關我事。

我就只會諗,HARROW 係唔係我想要的。

在香港,比孩子讀國際學校的一個目的,係想孩子接觸多點西方教學和文化。
好多人搬過港島,都係為方便孩子入某幾間國際學校。
但以 ESF 為例,KGV 和 STC 都係華人為主。好多人都唔中意,覺得港島區的 ESF 好 D。

如果入 HARROW ,兜口兜面都係國內生,咁我同讀本地學校有乜分別 ?
為 CONNECTION ?我唔會咁天真囉。
小學六年,中學六年,當一班 20-30 人。
人地識埋識埋幾多同學,除非真係做跟班做到大學畢業啦,唔係人地鬼記得你 GRADE 8 同佢一班咩。

不過,唔知係唔係因為新高中,而家香港家長,真係好 DESPERATE。

原帖由 awah112 於 11-4-11 21:49 發表

我大學喺香港有同學會,每年都會有食飯,聚會.如果未有工作,去到出句聲,就會有人介紹,有d直接叫你聽日返工,或者叫你過檔.

試過成百幾人,叫得出名既同學唔夠5個,好多大我10幾20年,食食下,傾傾下至識. ...

因此,我話要做跟班,要跟埋入大學先有用。
小學同學。。。真係鬼記得你咩。

都係個句,新學校,我唔會有信心,
話知佢係邊間老校的分校,做落真係好,先轉都未遲。
到時唔收? 即係個仔未夠班,冇得怨。

讀國際學校,入去兜口兜面都係大陸人,讀黎做乜? 我仔讀 ESF,好多人都嫌香港人多,不過我貪佢學費平。如果經濟能力,我會揀 HKIS。

不過,我都係唔講喇。

你搞錯,唔係我諗
係有其他有心的網友,話 harrow 多國內同胞,對仔女將來有好處
我只係指出,唔好諗得咁美滿嗟

負面 ? 點會 !
人脈網絡點會負面
我只係覺得,高中或大學的人脈先會有幫助
小學同學,冇乜幾多個 keep 得到大 ( 唔係冇,係少)

我冇話過 harrow 唔好
只係話,新校好多野要睇定 d

你又唔駛多謝我,個 topic 唔係我開
要多謝,多謝樓主
我只係路過,講下個人意見嗟
我都唔知呢到咁多人考了 harrow
唔覺唔覺,得罪了好多人
諗深一層,香港家長真慘

其實,香港有咁多間有歷史又戰績的國際學校
點解唔揀,要揀間新校呢
個理由係為 "人脈" ?
連學校都未開,就為佢加個冠冕,話人脈會好
其實,或者人地收生唔會收咁多內地生呢 ?
咁大家個 " 識多 D 內地富二/三代" 的如意算盤會唔會打唔響呢?

就算係為人脈,人地 hkis,cis 的人脈又好差咩 ?

根本冇一樣條件,其他學校會差過 harrow
有乜實質理由要揀一間新校 ?

我係好直接,我眼見近 10 年,多間新校都搞得唔好
我都有朋友仔女讀緊個 d 新校
好多好後悔,但又冇退路,要頂硬上
諗住吊多幾年命,去外國讀高中算

蒲得 bk 多,都見好多人 post 上黎,話 d 新校的問題
我當然唔係話 harrow 都會係咁
不過,係唔係真係要搏呢 ?

長遠黎講,我信 harrow 會唔錯,不過頭兩年一定會好亂
我都希望 harrow 好似某 R 校,只亂一兩年就上軌道
如過唔係,好似某 P 校,搞了咁多年,都係唔掂,咁就真係慘

都唔係越講越遠
我講黎講去都係一個 POINT:
讀新校博唔過

From below msg it seems that mainland Chinese are not allowed to apply this school.

【本報訊】哈羅香港國際學校總學額將有 1,500個,較原先預計多兩成;校方昨拒公佈學費水平,只稱不會是全港學費最貴的國際學校,料會低於北京分校每年 18萬港元學費。哈羅昨公佈, 2012年創校時,將有 800個中學和 400個小學學額,之後會擴建校舍,再增多 300個學額。按教育局規定,取錄的港生不可超過總學額五成,其餘必須是居港外籍學生或海外學生。哈羅行政校長 J Mark Hensman表示,相信可取錄東南亞、印度和日韓學生,不過因當局暫未准許內地生來港讀中小學,故無法吸納他們。 Hensman稱,不一定是成績優異者才獲取錄,他提醒家長「要給他們接觸廣泛活動,不要把他們困在家。」

學費非全港最貴

哈羅明年 8月才公佈學費詳情, Hensman稱,不會是全港最高學費,並料有一成表現優異和經濟有困難的學生,可獲獎學金或減免學費。目前本港最貴的國際學校,學費每年由 13.7萬至 15.9萬元。哈羅香港提供由學前至預科共 13個年級, 4歲讀第 1級。
哈羅香港國際學校簡介
開辦年份: 2012年
校址:屯門掃管笏前軍營
學制:英國課程,共 13個年級
課外活動:必須參加
學額:初期 1,200個,逐步增至 1,500個
港生比率:不超過 50%
宿位:初期 440個,日後增至 560個
學費:未公佈,不會是全港最高
收生日期:明年 8月開始

資料來源:校方

‹ 上一主題|下一主題