用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 腦電波檢查
go

腦電波檢查 [複製鏈接]

囡囡3歲半,語言理解有進步(1歲半變2歲半),口語就冇,CAC醫生懷疑腦語言部份local抽筋(好旱見;但如果真係,就有其他冶療需要,詳細冇講),於是refer佢去醫院兒科,睇下需唔需要check腦電波,但兒科只幫佢驗血同小便。

想問帶過小朋友照腦電波的家長,腦電波檢查的過程是怎麼樣?小朋友會掙扎得很勁嗎?我6月去覆診時應該再爭取照腦電波嗎。
   0    0    0    0

回覆 1# muimui5 的文章

驗血是看看有沒有是因為抽筋,待結果出來才決定是否需要照。

驗血是檢查囡囡的新陳代謝有否異常,如立金屬、酵素 or ??水平。但唔知係咪覆診時才知結果。

腦電波檢查是否等於磁力共振(MRI)﹖如是,很簡單的,吃粒「罰教糖」,小朋友就會睡著,然後放入一個好大的tube內照一照就成,之後叫醒小朋友,半小時內可完成。

腦電波,我估你意思係做腦電圖,小朋友多數要食瞓覺藥,之後大人可以陪埋入去,o係個頭度痴好多條電線,大約20分鐘,之後番屋企洗頭就要洗好耐,因為好多o者喱痴住d 頭髮....

原帖由 muimui5 於 11-3-29 13:19 發表
囡囡3歲半,語言理解有進步(1歲半變2歲半),口語就冇,CAC醫生懷疑腦語言部份local抽筋(好旱見;但如果真係,就有其他冶療需要,詳細冇講),於是refer佢去醫院兒科,睇下需唔需要check腦電波,但兒科只幫佢驗血同小便。

想問帶過小 ...

同annaanna講嘅一樣,腦電圖係EEG,我個囡那時成頭黐滿電線和一個頭套,做一個鐘EEG時唔洗食瞓覺藥,但做24小時EEG就要食。
有小小爭扎,因為有電線連住,佢唔可以離開張床,好悶!所以帶定多d玩具陪佢。
:-P :-D :-) ;-)

我唸大d小朋友---可以control倒5郁就5洗訓住教做所以5洗食
但細嘅b就要食lor因為驚佢郁來郁去
我b個時未夠2歲, 就要食

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

睇來亞女多數要食药,因為個Set up 好似針炙,但医院D人又應該冇張医師D人咁快而準。同C6傾傾先。

想問下你地小朋友照左之後有咩result?

我都唔知有呢樣野, 我都要叫醫生比我仔照下. 見心理學家時可否提出?

我都想幫仔仔照
想問0下係要兒科醫生專介去醫院照定係點呢??
‹ 上一主題|下一主題