用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 直資小學 【國內交流團學生】 攪到屋企家人一肚氣 ...
樓主: Lily2003
go

直資小學 【國內交流團學生】 攪到屋企家人一肚氣 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我都係咁話
我對住自己仔女, 從來都唔服侍周到, 要飲水, 自己JUMP, 要扭旦, NO, 無謂, 打電話耐, 提佢好收線喇WOR

可能我同2老住啦, 好睇唔過眼佢地果D"照顧入微", 我同6299講, 食飯我叫一次架咋, 唔出黎, 食晒就收野, 下回請早, 如果我唔出聲, 我估我99會拎碗飯入去喂佢都似

原帖由 brianshe 於 11-3-29 11:09 AM 發表
係你太遷就佢啦, 你其他家人無教你點做咩
定係你一向都同樣遷就你自己小朋友?

俾我...你唔食, 話之你.
出到街, 吱吱佐佐就俾兩蚊佢自己搭車; 轉身走入. ...

鄧您激氣

接待家庭 唔係 虐待家庭, 如果咁做, 一定比國內小朋友, 其家長, 其校長老師, 齊齊投訴 咁點算 ????  你知佢地幾野蠻無理架啦。  付出咁多落到來, 竟然得不到厚待 ????  

係校長立場, 佢要攪交流團, 當然有佢道理, 就算你同佢講, 佢實話 : 小朋友係咁架啦 !!!! 慢慢來。

校長一定會對家長講 大愛說話, 有教無類 ....... 如果接待家長數出來, 倒比校長 '吋'反過來。

他們大陸人埋明車馬來享受豪華團, 唔係來聽教訓。

他們老師副校長校長等全部八人都黎齊嘆團華團, 全部都要講手段講關係講金講銀 才可以到香港來嘆豪華團架。

上述的個案已不算得甚麼了, 有位接待家長仲慘, 被國內交流小朋友家長及在港親人在電話中恐嚇, 聲稱 xxXXXXxxxx, 額外有多多要求, 攪到個家長不知所操, 即時 XXXXXX........

奉勸各位不要做國內學生的接待家庭。 今次唯一得益, 香港小學生的普通話流利很多。

原帖由 brianshe 於 11-3-29 11:09 發表
係你太遷就佢啦, 你其他家人無教你點做咩
定係你一向都同樣遷就你自己小朋友?

俾我...你唔食, 話之你.
出到街, 吱吱佐佐就俾兩蚊佢自己搭車; 轉身走入. ...

可唔可以透露邊間學校?

呢d未就係交流囉,讓你活生生見到國內小朋友的特性,我覺得你好有得著。

你上網都可以搵到, 可以睇到晒佢地所有相片, 所有香港學生姓名, 所有香港家長姓名,  每日行程, 接待家庭屋企都影埋, 真係無晒私穩, 全家大大細細比人放晒上學校個網頁, 學校的網頁好威架, 淨係交流團都有七、八個, 準家長見到個網頁, 一定讚嘆不已, 包括我在內, 一睇就覺得間學校好勁, 又澳洲, 又北京, 又上海, 又...... 行程好豐富。

唔知當中【接待家庭】家長知唔知佢屋企比人放晒上網 ???  她介意嗎 ????  學校有無問過她們嗎 ????? 前年或後往都無放人地屋企相片出來的。 我覺得學校好似利用咗d 家長 !

家長啞忍, 有幾多會企出來爆料呢 ????  或者該學校的家長全部都好大愛。只不過係我一個小氣, 睇唔過眼講出來啫。

有早知, 無白痴, 如果早預料到係咁, 我唸很少家長願意。

原帖由 Sumyeema1 於 11-3-30 16:30 發表
可唔可以透露邊間學校?

睇見你咁怨憤,都幾搞嘢。小學生9人仔,都攪佢唔嚸,俾個小朋友食住喺大陸小學生前扮大方,事後又小氣後悔

做接待家庭,自願嘅。
大陸小學生狂打長途回家煲弱,
自願嘅。
俾部電腦人玩,
自願嘅。
同佢去食 buffet攞嘢俾佢,
自願嘅。
大陸小學生洗到人盡,
自願嘅。
攞錢俾佢玩扭蛋,
自願嘅。
…….

人哋送個仔嚟喺希望你噹佢喺你個仔咁教佢,唔喺做你老闆咁服侍佢。如果佢喺你個仔,你會點做? 大陸小學生有問題, 你問題

接待家庭唔想多事,
就唔好在此怨學校唔好,老師唔好,校長唔好 ….

醒目開學勳章

樓主都係想唓下姐. 下次樓主咪唔好接待佢地囉..

算是一次寶貴經驗, 交流學生的行爲反映現今中國的部份國情。

樓主, 你小朋友又點睇今次的交流? 佢同國內小朋友一起生活了幾天後有咩感受? 分享下.

問過幾位接待家長, 佢地小朋友都係嫌國內小朋友不重禮儀, 小朋友之間, 頭兩日無事, 第三日開始有衝突, 有口角爭執, 有爭電腦及爭電視。

(1) 國內四年級是13歲, 港童四年級就得十歲左右, 論身型, 論思維, 佢地都會覺港童講幼稚, 玩幼稚, 做幼稚.....

(2) 國內小朋友個個都比香港高出大半個頭有多, 他們覺得港童好幼稚, 不屑同港童一起玩, 大家要玩的, 根本完全不同, 國內小朋友而家好鐘意玩電腦網上 QQ。

(3) 例如去海洋公園, 佢地原本是一個中同一個港童結伴, 但係一開始已經唔係, 港童同港童一黨, 國內同國內一黨, 佢地都唔想拖住港童。

原來兩地文化是很難相溶, 兩方要肯遷就。

我覺得中學交流可能好些。

原帖由 dleelm 於 11-3-31 14:23 發表
樓主, 你小朋友又點睇今次的交流? 佢同國內小朋友一起生活了幾天後有咩感受? 分享下.

皇帝仔係令人激氣,但樓主你都有責任,相信接待前學校一定會同你們開會,討論吓點做接待家庭,我個女中一到澳洲的寄住家庭時,第一晚當地接待家庭便同我個女一齊討論有什麼可做有什麼不可做,訂明規則。

Totally agree.  The parents should reflect this to the school, instead of making so much complaint here.  Tell the school how this program can be improved in the future.
The kid will have to follow my house rules if he were to stay at my house.

原帖由 lkong2005 於 11-3-31 00:54 發表
睇見你咁怨憤,都幾搞嘢。小學生9歲人仔,都攪佢唔嚸,俾個小朋友食住。喺大陸小學生面前扮大方,事後又小氣後悔。

做接待家庭,你自願嘅。
大陸小學生狂打長途回家煲弱,
你自願嘅。
俾部電腦人玩,
你自願嘅。
同佢去食 b ...

我反而想問學校用咩錢接待佢地?學費收入?

原帖由 Lily2003 於 11-3-30 15:15 發表
接待家庭 唔係 虐待家庭, 如果咁做, 一定比國內小朋友, 其家長, 其校長老師, 齊齊投訴 咁點算 ????  你知佢地幾野蠻無理架啦。  付出咁多落到來, 竟然得不到厚待 ????  

係校長立場, 佢要攪交流團, 當然有佢道理,  ...

原帖由 合約工友 於 11-4-2 09:16 發表
你地唔好再問啦!個打手已忍唔住要抺黑人啦!從影片所見,有D小朋友說他讀中二都有人信!你地自己慢慢欣賞D好嘢啦!

http://www.plklht.edu.hk/chinese/schoolcharacteristic/zhangzhou1011/index.htm ...

誰是打手?

點解國內四年級13歲啊?國內是6歲開始讀小一  

原帖由 Lily2003 於 11-3-31 20:48 發表
問過幾位接待家長, 佢地小朋友都係嫌國內小朋友不重禮儀, 小朋友之間, 頭兩日無事, 第三日開始有衝突, 有口角爭執, 有爭電腦及爭電視。

(1) 國內四年級是13歲, 港童四年級就得十歲左右, 論身型, 論思維, 佢地都會 ...

年頭武漢招待的, 一樣係無禮儀,  校長又怎會不收到投訴呢 ?  年年都有投訴。

文化背景不同, 小朋友年紀細, 大家要互相包容。

學生交流一環, 是該小學特色, 網頁做得很詳細, 很吸引, 相信不會因此而停辦, 但要國內小朋友改善禮儀, 更加難上加難, 唯有我們自己去學會包容吧。

對香港小朋友都好, 活生生的反面教材, 上了寶貴的一課, 以此為鑑。

‹ 上一主題|下一主題