用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "大埔保良局田家炳小學" 家長
go

"大埔保良局田家炳小學" 家長

"大埔保良局田家炳小學" 家長

各位你好,

我想結識有子囡將入讀或已入讀 "大埔保良局田家炳小學"的媽咪家長. 我想了解/想討下這學校, 因囡囡明年入讀小一, 我很緊張, 吾知點.

謝謝.
tungtungma :
:-D

Re: "大埔保良局田家炳小學" 家長

你是問千禧校還是舊校,我兒生女在舊校讀小六,我有問她取測驗卷看,我覺得都幾深。

hi, Summum,

我是問舊校, 在大埔運頭塘

請問有無意見可給我呢?
:wink:

up!
Please advise.

Sorry, 我miss 了你的message。
我覺得小一是深的,好似常識,我記得有條問校長叫什麼名字,但有些只知道她姓什麼,名字就不知道等!
我本人不是住大埔,而我兒生女由小一至小六都沒有補習,所以比唔到意見你。

Summum,

Thanks so much, and 請問你兒生女中學去到那間中學呢?
Tungtungma.

我個女係讀千禧校小一, 我諗新舊都無咩分別, 你話深唔深呀? 我就覺得比我想像中深左D囉, 但都可以接受.

Hi, ΞCarlyΞ,

你好, 你住桐梓的嗎? 我都是住係附近的. 近佈心排村河邊. 你自己帶個女返學或是坐保母車呢? 放學又點安排呢, 可詳細講我知嗎, 謝謝.

Tungtungma
:wink:

Tungtungma & ΞCarlyΞ,
我小朋友都是千禧不過小二,以我所知運頭塘田家炳深好多.  而且是大埔升中派位最好的一間小校.
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

Carly and 文文媽媽
Thank you very much!!

你地小朋友多功課做嗎? 我11月中去了舊校(大埔運頭塘) 註冊,個老師說沒有校車入大尾督/ 桐梓, 但你們新校就有的?? 幾多錢一個月呢, 是來回程嗎? 時間及地點又如何呢? 有校車或保母車的電話可給我嗎?

carly, 我以前都養過一隻史納莎仔, 係自來狗, 03年尾死了, 到現在想起佢都仲好掛住. 你做什麼工程的呢?

Tungtungma

Tungtungma:

$400. 一個月(來回)

你有無興趣養過一隻史納莎仔,我真係驚攪唔掂.

一間公司做建築(拆樓拆石棉)同埋另一間做裝修.

文文媽媽:

你係千禧(小二),我見你幅相係咪家教會旅行呀,我都有去呀.

"大埔保良局田家炳千禧小學" 家長,我有一個問題,但唔知應唔應該同老師講,係有關三十日環遊機電世界比賽,因我個女早兩日入了排行榜39名,但在1月8日給同校生(我估計係)拿取了我個女密碼,果日我上網已經說我女不可按動次數,因當天已經玩完,但我女真的沒有進入,連她的分數及生命值也減少,現在她已由39名跌到380名,問題係: 登入編號與密碼相似,如入了排行榜將會顯示該生的編號,如果我提出這問題給老師知道,會唔會小事化大呢?

ΞCarlyΞ ,
是呀,阿囡仲在抽到星期六的觀星營,不過天文台話星期六會轉冷.   
你有否參加呢?
至於你阿囡的問題,你可以打電話同老師了解,我想老師都會明白的.
http://www.baby-kingdom.com/?uid-11205

文文媽媽:

我無參加呀,星期六會轉冷,你不如帶埋棉被去冚,hahahaaa!

ΞCarlyΞ,

吾好意思, 我這幾日比交忙,所以無上綱, 多謝回應.
我自己都好鍾意狗的,真係好想趣養過一隻史納莎仔,但我真的太忙, 要工作,又要帶又 要教小朋友, 怕沒有時間照顧狗仔. 多謝.
請問可否給我校車的電話呢? 我想問由桐梓出大埔學校要幾錢 (只去程), 及幾點在巴士站上車? 放學後我想比個女去課餘託管, 然後等我放工去接回家.
你間公司做裝修, 有無做家居的呢, 我想問一間500尺的屋, 全屋裝修, 最小要幾錢, 我想儲下錢做, 但吾知要儲幾多年或月後才夠!!.

至於你阿囡的問題,我都覺你可以打電話同老師了解,我想老師吾會介意的, 這是他們保安問題.

tungtungma

ΞCarlyΞ 寫道:
Tungtungma:

$400. 一個月(來回)

你有無興趣養過一隻史納莎仔,我真係驚攪唔掂.

一間公司做建築(拆樓拆石棉)同埋另一間做裝修.

ΞCarlyΞ.  唔好意思!雖然我唔係"大埔保良局田家炳千禧小學" 家長,但如果係我,我一定會同老師講.如果我唔出聲,囡囡會以為有什麼事都唔好出聲先對.(只是個人意見)
ΞCarlyΞ 寫道:
"大埔保良局田家炳千禧小學" 家長,我有一個問題,但唔知應唔應該同老師講,係有關三十日環遊機電世界比賽,因我個女早兩日入了排行榜39名,但在1月8日給同校生(我估計係)拿取了我個女密碼,果日我上網已經說我女不可按動次數,因當天已經玩完,但我女真的沒有進入,連她的分數及生命值也減少,現在她已由39名跌到380名,問題係: 登入編號與密碼相似,如入了排行榜將會顯示該生的編號,如果我提出這問題給老師知道,會唔會小事化大呢?

tungtungma,
我住在洞梓, 小朋友而家返緊大埔浸信會幼稚園. 唉!!! 找褓母車真係好難!!! 因為太入喇, d車唔肯去. 而家要我媽咪每日帶個仔由彩虹搭74x返大埔返學. 所以我找小學都一定要有車入到洞梓先會考慮. 如果田家炳舊校冇車, 即是叫我唔駛諗呢間啦!!!

請問知唔知"大埔保良局田家炳千禧小學"的學生多是上邊間中學??謝謝!