用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 使用意見 用ip address 來看是否同一人發言根本不準確 ...
go

用ip address 來看是否同一人發言根本不準確

用ip address 來看是否同一人發言根本不準確。板主如何處理以下情況?

Case 1:
如果家裏有2個BK會員都對同一主題發言, 便會被視作分身。

Case 2:
家裏有兩條寬頻線, 一個人又可以用兩個BK accounts不被發現。

Case 3:
只要不停轉ip, 便可以一個人可以用不同BK account發言而不被發現。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2257031&extra=page%3D1&page=11

剛一條氣看完被block的主題,認同你的觀點,十分想知道你那條問題的答案 :

"lawsonmoon, 為何你不在2nd interview時, 當面向校長投訴???"

王國長老

除左ip我仲有其他證明.

edea

醒目開學勳章 王國長老

我搭咀架咋(我無睇晒DGJS個篇文)

其實會有你講既情況, 睇IP係最快既方法, 當然唔可能100%準備, 講真, 如果唔係有爭OUR/洗版/舉報/懷疑做妹, 邊個會得閒去CHECK邊個IP對邊個丫!

老老實實我自己都有分身, 如果唔係拎2個分身既攪事, 無人會理WOR

王國長老

Case 1:

答: 正如Charlotte_mom講, 如果唔係同人地嘈或涉及商業成份/宣傳, 一般我地唔會干預. 如果係罵戰, 無論你地係一個人定兩個人, 同時攻擊另一位會員, 都一律禁止.

Case 2:
家裏有兩條寬頻線, 一個人又可以用兩個BK accounts不被發現。

Case 3:
只要不停轉ip, 便可以一個人可以用不同BK account發言而不被發現。

2&3 一併回答: 或者短期內未必被發現, 但上得山多終遇虎, 邊幾個人成日出黎鬧交, 版主心中有數, 或遲或早總會有蛛絲馬跡.

始終很難分辨家裏有數個戶口(真member)同時發言的問題, 就算用分身, 同時間也只能出一個post。問題正路又無粗言穢語, 又無損任何一方利益, 又有何不可呢。

出得post 就預左被人challenge, 一個人challenge你10次, 跟10個人每人challenge你1次, 分別不大吧。

原帖由 edea 於 11-3-25 12:36 發表
除左ip我仲有其他證明.

edea

何謂攻擊? 何謂討論?  開始時, 大部分user是好言相勸, 但lawsonmoon卻惡言相向, 但從來無被禁止。

原帖由 edea 於 11-3-25 12:44 發表
Case 1:

答: 正如Charlotte_mom講, 如果唔係同人地嘈或涉及商業成份/宣傳, 一般我地唔會干預. 如果係罵戰, 無論你地係一個人定兩個人, 同時攻擊另一位會員, ...

王國長老

兩邊都有惡言相向, 如果早d有版主睇到就唔會容許嘈左咁耐.

事情應該至此了結, 請勿再無休止糾纏.

edea

Agreed. Thanks for your reply.

原帖由 Charlotte_mom 於 11-3-25 12:38 發表
我搭咀架咋(我無睇晒DGJS個篇文)

其實會有你講既情況, 睇IP係最快既方法, 當然唔可能100%準備, 講真, 如果唔係有爭OUR/洗版/舉報/懷疑做妹, 邊個會得閒去CHECK邊個IP對邊個丫!

老老實實我自己都有分身, 如果唔係拎 ...

只怕無休止糾纏的是另一個人, 又或者是他的分身。

原帖由 edea 於 11-3-25 13:19 發表
兩邊都有惡言相向, 如果早d有版主睇到就唔會容許嘈左咁耐.

事情應該至此了結, 請勿再無休止糾纏.

edea

王國長老

原帖由 k.kung 於 11-3-25 13:23 發表
只怕無休止糾纏的是另一個人, 又或者是他的分身。

到時請你pm我或按舉報讓版主跟進.

edea

Ok. Thanks.

原帖由 edea 於 11-3-25 13:25 發表

到時請你pm我或按舉報讓版主跟進.

edea

回覆 5# edea 的文章

Edea

可考慮在調查投訴後   公佈話題同一 IP 地址的不同化身   或指出與被封「先人」共用同一 IP 地址的「新生」   其他人自然知「掟6」

(雙儿附加版規適用於本文   即BK會齡少於一年或發帖數少於150者   恕不回應)

王國長老

原帖由 雙儿 於 11-3-25 16:00 發表
Edea

可考慮在調查投訴後   公佈話題同一 IP 地址的不同化身   或指出與被封「先人」共用同一 IP 地址的「新生」   其他人自然知「掟6」

(雙儿附加版規適用於本文   即BK會齡少於一年或發帖數少於150者   恕不回應 ...

好的, 我覺得這比較有阻嚇性, 我會考慮, 如勸阻無效或會公開"真身"及"化身".

ip只是其中一個指標, 版主有內部的調整方法, 但恕不公開.

edea

原帖由 k.kung 於 11-3-25 03:29 發表
用ip address 來看是否同一人發言根本不準確。板主如何處理以下情況?

Case 1:

Case 2:

Case ...

k.kung 說得對。如果家裡有兩個電腦,有兩個 bk accounts 的人可以用一個電腦登入第一個 account , 用另外那個電腦登入第二個 account ,那就不會被發現了。