用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 誠徵老師 我蠢咗比人扼錢,請老師的家長要小心
go

我蠢咗比人扼錢,請老師的家長要小心 [複製鏈接]

本人在BK揾英文女教師,之後請咗個自稱美國回流的港人,因她話自己是Full Time Job,所以要收咗錢先,我都有考慮過好唔好呢?但唸住信佢,就在3月12日(星期六)上第一堂,但在3月18日(星期五)晚佢打嚟話公司要佢上大陸做嘢冇時間幫我個女補,仲叫我比A/C No.佢入番錢比我,我當然冇比啦,知我地址、電話、名同A/C No. 點知佢做咩呀?咁我叫佢去港鐵站比,佢又話要3月24日(星期四)先得,星期三再約。我由星期三打到星期四總共幾十次都冇人聽。我係一個家庭主婦死坑死扺想揾個好老師比個女學好D英文啫,但比我隅到個衰人,真黑仔。我知可能有人話我蠢,點解會比咗錢先,但我希望寫出來就係唔想再有家長比個衰人扼,敬請小心。希望版主能將這篇放在版面可讓其他人都睇到。最後,我發誓如要比錢先上堂的一定唔會請,就算講到自己有幾好,咩教學方法都係咁話。
   0    0    0    0

真系好慘>.<
如果你唔系好信任個位老師
真系唔好pre-pay
我補左習咁耐  
都系得一位家長同我約曬時間pre- pay左比我先
因為大家熟左 補左好耐 先會有咁既情況

希望各位以呢位家長既前車之鑑
特別系請新老師個陣唔好預繳
世界咁大  真系好多害群之馬

其實可以逐堂俾,大家都無損失!! 不過我的女兒在坊間學琴、學畫、補習等我也是pre-pay的,都沒有問題。幸好她的補習老師及琴老師都很有交帶,我個女考試,個補習老師一早幫我個女安排温習時間,我覺得很妥當,我通常月頭交學費,如果那個月有一堂上不到,老師便會順延致下一個月,不過找到一個有交帶及負責任的老師真不易,所以我和女兒都很喜歡現在的老師。

原帖由 juria 於 11-3-25 10:50 發表
真系好慘>.<
如果你唔系好信任個位老師
真系唔好pre-pay
我補左習咁耐  
都系得一位家長同我約曬時間pre- pay左比我先
因為大家熟左 補左好耐 先會有咁既情況

希望各位以呢位家長既前車之鑑
特別系請新老師個陣唔 ...

醒目開學勳章 王國長老

請將有關會員資料 PM 給我.

版主
Miriam
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我學生啲家長大部分都係prepay一個月先,只有好少數係逐堂俾,可能因為都係其他家長介紹,知道我唔會走咗去啩。Prepay咗我可以約實時間,預留一個timeslot俾學生,如果唔係有啲學生好多活動,個個禮拜唔同schedule, 我真係同佢夾唔到時間。

pre-pay比一個素未謀面的老師真係有好危險
下次要小心d!

當年大囡第一次學琴也如此...
~easybring~

真的離譜. 己經唔係第一次看到這類post, 話在bk找老師比人騙...  大家要小心小心. 
不過我真的很少聽到prepay, 通常都係一個月出, 或每堂比.
希望你不捐失了很多. 及盡快找到新老師 . 不會影響囡囡考試.

多謝關心,這幾天佢電話只是「你所打的電話號碼暫時未能接通,請遲D再打過啦!」我D錢都凍過水,真冇陰功。現在要搵老師真係要上一堂比一堂錢。

回覆 11# onlytheone 的文章

好提議,每個人揾一分一毫都有血有汗,比D衰人呃真係唔抵,要捉D害群之馬出嚟先得,等佢唔洗再去呃人。

原帖由 onlytheone 於 11-3-25 10:42 發表
本人在BK揾英文女教師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=577&cb=1108,之後請咗個自稱美國回流的港人,因她話自己是Full Time Job,所以要收咗錢先,我都有考慮過好唔好呢?但唸住信佢,就在3月 ...

佢係咪姓Ng?
Virginia Ng or Jessica Ng?

已PM給你

我最近也是同樣比個外籍老師扼錢, 已連續兩堂無出現, 打電話只是講電話未能接通, sms同e-mail又唔覆, 錢無左當買教訓, 但再揾須時, 白白浪費小朋友學集時間, 我有佢ID no. ,住址同web-site, 唔知有無得追返d錢?

咁大膽,攞咗佢ID No.都夠膽呃,可否PM比我等我留意吓。

可唔可以post呢D衰人資料出呢!
del
‹ 上一主題|下一主題